YAZAN: MELTEM FAKABASMAZ

Sürekli terliyorsanız, susuzluk çekiyorsanız, fiziksel rahatsızlık hissi varsa, cildinizde kızarıklar oluşuyorsa, midenizde aşırı asitlenme varsa, bedeninizde yanma hissi veya gözlerinizde kızarıklık varsa yaz sıcaklarının etkisinde Pitta dosha dengesizliğinin etkilerini yaşıyor olabilirsiniz. Ateş ve su elementlerinden oluşan Pitta dosha, Haziran ayından Eylül ayına kadar etkili olan yaz sıcaklarında aktiftir. Eğer beden tipinizde Pitta veya Pitta dosha varsa özellikle dengeyi bulmak için ayrı özen göstermenize ihtiyaç var. Pitta dengesi bozulduğunda reflüden gevşek dışkıya, deri döküntülerinden güneş yanıklarına, baş ağrılarından öfkelenmeye, sabırsızlıktan sinirliliğe kadar çok çeşitli etkileri kendinizde gözlemleyebilirsiniz. Bu etkileri ancak pitta dengeleyici bir yaşam izleyerek düzenleyebilirsiniz.


Pitta dengesizliği nedir?

Pitta; sıcaklık, keskinlik ve güç ile tanımlanır. Bedendeki dönüşümleri ve metabolizma süreçlerini, yiyecek ve düşüncelerin sindirilmesini, enzimleri, vücut ısısını, hormonları, nörotransmitterleri ve görüş gücünü yönetir. Pitta dosha beden tipli kişiler genellikle A-tipi yani analitik, öfkeli ve ateşli olurlar. Bu bazen yapıcı bazen de yıkıcı olabilir. Sıcak havalara bağlı olarak kızaran cilt, yanma hisleri, sindirim sisteminin normalden hızlı çalışması, ciltte enflamasyonlar ve beden ısısında artış olarak Pitta dengesizliğini yaşayabilirsiniz. 

Kadınlar; sıcak havaların başlaması ile tetiklenen Pitta dengesizliğini sıcak basmaları, duygusal iniş çıkışlar, IBS gibi bağırsak hareketleri, ishal, sık, yoğun ve uzun süreli regli dönemi gibi etkilerle yaşayabilirler. Sonuçta beden tipiniz Pitta olmasa bile yaz sıcakları etkisi ile Pitta dengesizliğini siz de deneyimleyebilirsiniz. 

Pitta dengesini bulmak

  • Pitta’nın dengelenmesine yarayan uçucu yağlarla banyo keyfi yapabilirsiniz.
  • Yumuşak tonda bir müzik eşliğinde meditasyon yapabilirsiniz.
  • Kendinize soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Serin ortamlarda kalmaya özen gösterirken, güneş altında uzun saatler geçirmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Doğada yapacağınız uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
  • Acılı ve sıcak yiyecekler yerine serinletici yiyecekleri seçmeniz, baharatlar, kızartmalar, turşu gibi fermente olmuş besinleri listenizden çıkarmanız ve alkolden gündüz vakti uzak durmanızda fayda var. Yaz akşamlarında bir, iki bardak alkol tüketmek sorun teşkil etmezken gündüz sıcaklarında içmek Pitta dengesini ters yüz etmeye yeter. 
  • Sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde egzersiz yapabilirsiniz. Rekabetten kaçınılan, biraz daha teslimiyete yönelik egzersizler yapmak Pitta dengesinin korumasına yardımcı olur. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve tabii ki yoga yapmak Pitta dengeleyici aktivitelerdir. 

Pitta ve yoga pratiği 

Yoga pratiği Pitta beden tipi olan kişiye şefkat, kabullenme, çabasızlık ve soğutucu etkiler bırakmalıdır. Bu sebeple kendinizi ciddiye aldığınız aktiviteler yerine eğlendiğiniz aktiviteler içinde olun. Yoga pratiğinde zihniniz yerine bedeninizde yoga deneyimine odaklanırsanız size daha iyi gelir. Farklı tarzları denerken aynı zamanda özgür ve yaratıcı olmayı deneyin.

Teslim olma niyeti ile; 

Burgular ve bedenin yanını açan pozlar, karın bölgesini açan pozlar, ayakta ve oturarak öne katlanmalar, köklendirici ve soğutucu etkiye sahip pozlar, omuz duruşu gibi pozlar Pitta pratiğini destekler.

Ufka doğru yumuşak bakışlar, rahat nefesler ve orta seviye hızda nefes odaklı akışlarla pratikler uygulanabilir. Örneğin; klasik Güneşe selam serileri yerine Dolunay dönemlerinde yapılan Aya selam – Chandra akışı yapılabilir.

Mantra meditasyonları, olumlamalar ve nefes odaklı meditasyonlar iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Meditasyonları sabah 10 ve öğlen 2 arasında yaparsanız etkisini daha çok fark edebilirsiniz.

Karşılaştırma yapmak yerine olduğunuz halinizle memnun, akıcı ve çeşitlilik olan yoga pratikleri ile desteklenen bir hayat sürdüğünüzde Pitta doshanızda da dengeyi bulabilirsiniz.



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP