Dinen yüzyıllardır uygulanan oruç, bedenimizin daha sağlıklı olması, daha randımanlı çalışması, temizlenmesi için bir şifa yöntemi. Ancak bu dönemin gerçek manada bir ibadet olması için daha büyük pencereden bakmak gerektiğine inanıyorum. Oruç ibadetinin doğrudan etkilediği şey fiziksel ihtiyaçlarımızı gözlemlemek olduğu kadar duygusal ve zihinsel alışkanlıklarımızı da gözden geçirmek olmalı. Nefsine hakim olmaya 3 aşamada yaklaşarak açlıkta, sofrada iftarı açarken ve sosyal ortamda çalışmalısınız. Yunus Emre: “Nefstir seni yola koyan, yolda kalır nef’e uyan.” demiş. Kendimizi nefsin elinden kurtarmak için kalbimizi kuvvetlendirmeliyiz. Bütünsel bir bakış açısı güderek ramazan orucu tutmanın yollarını yazdım.
Ramazan orucu ile şifalanmak
Ramazan boyunca gün içinde düzenli olarak bedeninize sokmaya alıştığınız yiyecek ve içeceklerden kendinizi uzak tutarak bir imtihan veriyorsunuz. Nefsinizi kontrol ederken aynı zamanda bu alışkanlıkların bazılarının size iyi gelmediğini fark edip hayatınızdan tümden çıkarmayı seçebilirsiniz.
Açlığın aynı zamanda bedenimizin kendini iyileştirme, toksinlerden arınma dönemi olduğunu da biliyorsunuz. Vücudunuzdaki yıpranan ve hastalanan hücreler yerine sağlıklı hücrelerin gelmesi, bedenin sindirime enerjisini harcamayıp tamamen iyileşmeye yönelmesi için aç olması gerekiyor. Oruç tutarken nefsinizi beslemeyip şifalanarak iyileşiyorsunuz.
Besinler bizim ilacımız. Ramazan’da iftar ve sahur ile başlı başına bir ritüel. Ancak açlığınızda gösterdiğiniz sabır ve nefsi aynı şekilde sofrada da devam ettirmelisiniz. Bedenimiz bizim en kutsal emanetimiz. Onu hak etmediği, besin değeri olmayan yiyeceklere maruz bıraktığınızda ibadetin ikinci ayağının eksik olduğunu düşünüyorum.
Uzun süreli açlık sonrası nasıl beslenmeliyiz?
Uzun süreli açlık sonrasında tıka basa yemeye pek hazırsınızdır. Sanki hiç doymayacakmış gibi ne yiyeceğinizi şaşırmış olabilirsiniz. Nefsinizi dizginlemek için kendinize bir alan yaratmayı deneyin ya da tam tersi az yiyerek bedeninizi yıpratmayın çünkü oruç bir rejim değildir.
- Sofraya otururken önce dua edin.
- Sofrada bulunan tüm yiyecekleri ekenden toplayana, hazırlayandan pişirene kadar emeği geçen herkese teşekkür edin, şükredin.
- Mide boşken sıcak veya soğuk değil, ılık su içerek orucunuzu açın. İçine bir tarçın çubuğu da eklerseniz kan şekerinizi dengeler.
- Doyurucu ve besleyici bir çorba içtikten sonra biraz ara verin. Arkanıza yaslanın. Beyne doyma sinyali 20 dakikada gideceğinden, tokluk sinyallerinizi dinlemek için arada kendinize zaman tanıyın.
- Çok yiyerek uzun süre tok kalamazsınız; besin değeri olan lif kaynağı, koyu yeşil yapraklı yiyecekler sizi uzun süre tok tutar. İftar menünüzü buna uygun hazırlayın.
- Hafif, pişmiş meyveli tatlılar tercih edin.
Açlık, bedende enerji eksikliği yarattığından ve bedeniniz bugüne kadar alıştığı saatte beslenemediğinden sizin daha sabırsız ve sinirli olmanıza sebebiyet verebilir. Yine kahve ve çay yoksunluğu da asabiyet yapabilir. Peki bunlar sizin etrafınızdaki iş arkadaşlarınıza, ailenize, trafikte agresif hal ve tavırlar sergilemeniz için bir özür olmalı mı? Yoksa ibadetin üçüncü aşaması olarak insanlarla ilişkinizi nefsinize hakim olmanın bir başka sınavı olarak görüp sizden beklenen hoşgörü, anlayış, empati ve sakinliği seçmeli misiniz? Aşırı kızgınlık, öfke hatta aşırı sevinme gibi yoğun duygularınızı kontrol ederek nefsinizi terbiye edebilmelisiniz.
Açlıkla, sofrada ölçülü yiyerek ve duygularınızı kontrol ederek geçirdiğiniz 1 ay aslında sizin diğer 11 ayınızın bir hazırlığı olmalı. Size iyi gelen seçimler yapmak, daha olumlu ve enerji kaynağı olabilecek bir yaşam için gereken gücü verir ve döngünüzü ateşler.
Sıcak meyve tatlısı
Malzemeler:
- 2 kırmızı elma
- Yarım limon suyu
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı kakao
- 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
- 1 yemek kaşığı fındık ezmesi / fıstık ezmesi / badem ezmesi
- 1 yemek kaşığı pekmez
Hazırlanışı:
Elmayı ikiye bölüp ortasındaki çekirdeği dikkatli şekilde çıkarın. Kararmaması için limon suyu sürün. Diğer yanda tüm malzemeleri bir araya getirip karıştırın. Kaşıkla elmaların ortasına yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayıp 20 dakika pişirin. Ilık ılık servis ederken üzerine biraz tahin ve pekmez gezdirebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.