Sanatın iyileştirici ve sakinleştirici gücünü derinden hissettiren ve meditatif sanat aktivitelerini kapsayan sanat terapisi nedir, evde nasıl uygulanır? Merak eden herkes için, işte 5 yaratıcı öneri!
Sanat terapisi nedir?
Sanat terapisi; çizim, boyama, kolaj, heykel ve benzeri sanatsal aktivitelerle bireylerin kendilerini ifade etmesidir. Genellikle bireyler psikolojik, duygusal ve zihinsel durumlarını yaptıkları sanatsal aktiviteler yardımıyla dışa vururlar.
Sanat terapisini bir araç olarak kullanan terapistler, danışanlarının çalışmalarını renk, doku ve imge olarak deşifre ederek zihinsel ve duygusal durumları hakkında fikir sahibi olurlar. Çocuklar ve erişkin bireylerde kullanılan bu terapi yöntemi bilinçaltının dışa vurumu olduğu için kişinin yaşadığı problemlere, duygu durumuna ve ruh haline dair de pek çok ipucu sunar.
Sanat terapisi nasıl kullanılır?
Öncelikle evlerde uygulanan boyamalar, desen çalışmaları ve benzeri aktiviteler ve profesyonel olarak uygulanan sanat terapisi birbirinden farklıdır. Esas olarak terapistlerin kullandığı bir sistem olan sanat terapisi daha basit olarak evlerde uygulandığındaysa insanın duygularını dışa vurmasına ve kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olur.
İşte evlerinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz yaratıcılığınızı geliştirecek, modunuzu yükseltecek ve kendinizi anında daha iyi hissetmenize yardımcı olacak sanat aktiviteleri!
İlginizi çekebilir: Sanat Terapisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Sulu boya
Pek çok farklı tekniği olan ve meditasyon amaçlı da kullanılan sulu boya sanatı, sakinleştiren bir hobi arayanlar için ideal olacaktır. Renklerin birbirine harmanlanması, su yardımıyla dağıtılması ve sonuç olarak ortaya çıkan organik desenler yaptığınız işten keyif almanızı sağlayacaktır. Mindfulness akımıyla da ilişkilendirilen sulu boya, farkındalığınızı ve anda kalma yeteneğinizi de pekiştirebileceğiniz yeni hobiniz olabilir.
İnternette bulunan videolar yardımıyla sulu boya yapmayı öğrenebilir ve yeteneğinizi geliştirebilirsiniz.
Sanat günlüğü
Fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve hayallerinizi çizimler, boyamalar ve kaligrafik yazılarla kayıt altına almanıza olanak sağlayan sanat günlüğü ruhunuzu besleyecektir. Sözcüklere ek olarak tüm yaratıcılığınızı da kullanmanıza izin veren, farklı malzemelerle zenginleştirilebilen ve ruhunuzu yansıtacak olan bu akım günlük tutmayı sevenlerin yeni gözdesi olabilir. Ufak bir defter, tercih ettiğiniz boyalar ve hayal gücünüz çok güzel bir anı defteri hazırlamanız için yeterli olacaktır.
Pek çok sanatçının ilham alabileceğiniz sanat günlüklerini internette bulabilirsiniz.
Baskı resim
Printmaking yani baskı resim sanatına hepimiz Andy Warhol’un çorba konservelerinden aşinayız. Farklı kalıplar hazırlayarak değişik renk ve desen kombinasyonlarıyla canlandırabileceğiniz sanat eserleri yaratmak hem oldukça kolay hem de çok eğlenceli. Kartpostallar, defter kapakları ve daha birçok kullanışlı ürün de elde edebileceğiniz kalıpları hazırlarken el becerinizi de geliştirebilirsiniz.
Kullanabileceğiniz malzemeleri ve farklı fikirlere ulaşmak için internetteki yaratıcı bloglara göz atabilirsiniz.
Boyama
Geçtiğimiz senelerde oldukça popüler olmaya başlayan yetişkin resim kitaplarından birine başlamak hem çok kolay hem de eğlenceli bir aktivite olabilir. Şekiller ve desenlerin içini boyarken anda ve farkında kalarak mindfulness felsefesini deneyimlemek, renklerin ruhunuzu dinlendirmesini sağlamak ve enerjinizi tazelemesine izin vermek kendinizi anında iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
Kolaj
Hoşunuza giden görselleri toparlayarak hem ruhunuzu yansıtan hem de derinlikli kolajlar yapmak için birkaç dergi, bir makas ve bir uhu yeterli olacak! Moodboard’lar hazırlamak, hedeflerinizi fiziksel bir yüzeye yansıtmak veya sadece ruhunuzu dinlendirmek için deneyebileceğiniz kolaj aktivitesi ruh halinizi iyileştirmek konusunda size yardımcı olacaktır.
İlginizi çekebilir: Duyuları Harekete Geçirme Sanatı: Mindfulness