
Şefkat, pratik edildikçe ve paylaştıkça çoğalan iyileştirici ve tamamlayıcı bir duygu. Şefkat acıya, zorlanmaya karşı duyarlı olmak ve onları azaltma konusunda istek duymak olarak tanımlanabilir.
Öncelikle kendimizden başlayarak şefkati geliştirmek önemlidir. Buna öz-şefkat deriz. Daha sonra bizden dışarıya doğru, diğer insanlara doğru şefkat çemberini genişletmek ise şefkat pratiklerinin temelidir.
Öz-şefkat, benmerkezcilik veya bencillik değildir. Sadece kendi acılarımıza karşı duyarlı olmak, kendi acımızı azaltma konusunda istek duymak ve yapabiliyorsak harekete geçmektir. Bizim de insan olduğumuz, yapabildiklerimiz, yapamadıklarımız olduğu, sınırlarımız olduğu, tüm duyguları, insan hallerini deneyimlediğimizi kendimize hatırlatmaktır. Bir neden, bir değişiklik olmasını beklemeden, her halimize anlayışla yaklaşmaktır. Özellikle zorlanmaların içinde, bir arkadaşımıza kuracağımız güzel ve destekleyici cümleleri, kendi kendimiz için kurmaktır. Öz-şefkat kendimizle yumuşak, destekleyen ve anlayışlı bir temelde bir ilişki geliştirmektir.
Diğer taraftan, şefkat başkalarının da acılarına duyarlı olmayı içerir. Bizim gibi onların da zorlanabildiğini, aynı temelde, aynı özde, insan olma deneyiminde buluştuğumuzu hatırlamaktır.
Şefkatli Nefes Meditasyonu, yukarıda bahsettiğim kavramları, uygulama olarak deneyimlemek isteyenler için yönlendirmeleri basit olan kısa bir meditasyon.
İlginizi çekebilir: Memnuniyet Pratiği ile Neşe ve Dengenizi Arttırın
Şefkatli Nefes Meditasyonu
- Rahat edeceğiniz bir pozisyona yerleşin. Oturabilir, arkanıza yaslanabilir veya uzanabilirsiniz.
- Mümkünse gözler kapalı. Bu sizin için uygun değilse gözler açık kalabilir.
- Birkaç derin nefes alın ve uzandığınız/oturduğunuz yerle bedenin temasına, ayak tabanları yerdeyse onların yerle temasına odaklanın.
- Ve bedenin içinde akan nefesi fark edin.
- Şimdi şefkati kolayca hissettiğiniz birini hayal edin, sevdiğiniz biri, hatta bir canlı olabilir.
- Onu hayal ettiğinizde uyanan duygunun içine yerleşin, yüzünüzde gülümseme belirdiyse buna izin verin.
- Bu duygunun bedendeki yansımasına da bakın. Belki göğüs bölgesinde bir dalgalanma, belki yüzünüzde bir sıcaklık, ya da sizin duyguyu hissettiğiniz bambaşka bir yer de olabilir.
- Şimdi hayal ettiğiniz kişinin/canlının resmi çözülsün ve yavaş yavaş kenara çekilsin.
- Ancak o sıcak duygu sizinle kalsın. Şunu sorabilirsiniz kendinize: Bu sıcak duygunun hissedildiği kişi olmak nasıl olurdu?
- Mesela kendi kendiniz için böyle hissetseniz nasıl olurdu?
- Rahat hissedecekseniz, bir ya da iki eli kalbin üzerine yerleştirebilirsiniz.
- Kendi varlığınızı hissederek, her şey gelip geçerken burada olmaya devam eden, deneyimleyen, belki de en yakın dostunuzun yine kendiniz olduğunu hatırlayarak, kendinize desteğinizin bir işareti olarak.
- Şimdi alınan nefeslerin yumuşaklık, sıcaklık, anlayış ve şefkat içerdiğini hayal edin.
- Sanki nefesin içinde partiküller olarak bunlar var.
- Ve nefesler bedene doldukça, yumuşaklık, sıcaklık, anlayış ve şefkat bedenin her yerine yayılıyor, her yerine yerleşiyor.
- Kendimize şefkat, kendimize anlayış.
- Ve nefes verirken bunlar dış dünyaya, diğer insanlara yayılıyor, diğerlerine şefkat diğerlerine anlayış.
- İsterseniz, bunların her ikisinin aynı anda var olabileceğini düşünebilir, Şefkatli Nefesi alıp verirken bu hislerin içinde bir süre kalabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: İçgörü Meditasyonu ile Hayatımda Neler Değişti?

Mindfulness ve MBSR Eğitmeni Merve, Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004 yılında Koçbank’ta iş hayatına başladı. 2011-2014 yılları arasında Unicredit Bank’ın Avusturya’da bulunan bölgesel ofisinde Orta ve Doğu Avrupa bölgesi Çağrı Merkezlerinden sorumlu yönetici olarak görev aldı. 2014’de Türkiye’ye dönerek iş hayatına Yapı Kredi Bankası’nda bölüm müdürü olarak devam etti. Aynı dönemde, Unicredit Yönetici Yetiştirme Programı’na seçildi. Koç Üniversitesi’nde Executive Mini MBA tamamladı. 12 yıllık bankacılık kariyeri boyunca birçok projede görev aldı. Mutluluk ve zihin üzerine ilgisinin artması ile eğitim ve inzivalara yoğunlaştı. 2016 yılında, Tayland’ın kuzeyinde bulunan Northern Insight Meditation Center’da “Insight Meditation” tekniğini öğrendi ve katı meditasyon inzivasına katıldı. Meditasyon bilgisi ve deneyimini derinleştirmek için bu kez 2017’de Hindistan’da bulunan McLeod Ganj’da, Tibet’in Ruhani Lideri Dalai Lama’nın onayı ile kurulmuş FPMT organizasyonuna bağlı Tushita Meditation Center’da eğitimler aldı. Zamanla araştırmaları Tibet Budizmi Felsefesi’nde mutluluk, zihin, meditasyon ve pozitif psikoloji alanlarında yoğunlaştı. 2017’den bu yana, yine FPMT üyesi olan Hindistan’da Root Institute ve Nepal’de Kopan Monastery’de toplamda 7 ay kalarak, çoğu 25-40 yıl arası değişen deneyime sahip Tibetli hocalar ve Robina Courtin, Glen Svensson gibi batılı isimlerden eğitimler aldı, 10-40 gün arasında değişen çeşitli inzivalara katıldı. Budist Psikoloji ve Meditasyon üzerine yapılan bilimsel araştırmaları inceledi. Nepal’e düzenli seyahatlerine devam etmektedir. Türkiye’deki çalışmalarında ise Seküler (dini ögeler barındırmayan) uygulamalar üzerine yoğunlaştı. Udemy‘deki ilk Türkçe Meditasyon Video Eğitimi olan “Meditasyon Yapmayı Öğrenin” kursunu yayınladı. İspanya’da bulunan, İngiltere Onaylı, Mindful Academy’de Mindfulness Temelli Stres Azaltma Programı (MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction) Eğitici Eğitimlerini tamamlayarak Mindfulness ve MBSR Eğitmeni ünvanı aldı. İsmi, Uluslararası Onaylı Mindfulness Eğitmenleri Kataloğu’na kaydedildi. Kendisi, İngiltere’de Mindfulness ve MBSR eğitmenleri tarafından uygulanan Doğru Uygulama Prensipleri’ni (Good Practice Guideline) takip etmektedir. Bugüne kadar yüz yüze ve dijital platformlarda 950’den fazla kişiye 1600 saat eğitim verdi, Mindfulness/Meditasyon seansı yönlendirdi. Mindfulness’ı herkes için ulaşılabilir ve uygulanabilir kılmak hedefiyle, MBSR programları açmakta, bireysel ve kurumsal eğitimler vermekte, eşzamanlı olarak yine Mindfulness, meditasyon, zihin eğitimi ve farkındalık odaklı, dijital ve yüz yüze eğitim projeleri üzerinde çalışmaktadır. Yine Türkiye’nin en hızlı büyüyen dijital Wellness platformu Live to Bloom‘da Mindfulness, meditasyon, farkındalık, Budist Felsefe ve Budist Psikoloji hakkında yazılar yazmaktadır. Daha fazla bilgi için www.mervekarakus.com adresini ziyaret edebilirsiniz.