Günümüz koşullarında sağlıksız beslenme, yeme bozuklukları, stres gibi nedenlerle çeşitli mide ve bağırsak problemleri ile karşılaşabiliyoruz. Kısa süreli bulantı, ishal, mide ekşimesi, hazımsızlık ve şişkinlik, karın ağrısı, divertikül iltihabı, huzursuz bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar kontrol altına alınmadığında günlük yaşantımızı ciddi ölçüde etkileyebiliyor. Bu gibi sorunlarda doğru bir tedavinin yanı sıra tükettiğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz de çok önemli. Çünkü biliyoruz ki iyi bir yaşamın sırrı sağlıklı bir zihin, beden, ruh üçlüsünde ve büyük oranda da mutlu bağırsaklarda gizli!

İlginizi çekebilir: Dr. Hasan İnsel ile Modern Mayr Beslenme Yöntemiyle Sindirim Sanatı

1. Beyaz pirinç ve beyaz ekmek

Pirinç ve ekmek çeşitleri kendi arasında bağırsağa iyi gelen ve gelmeyen türleriyle ikiye ayrılıyor. Yüksek lifli esmer pirinç ve bol tahıllı ekmekler içerilerindeki lif oranı nedeniyle, halihazırda var olan bir bağırsak problemini daha da ileri seviyeye taşıyabiliyor. Bu nedenle hazımsızlık problemlerinde beyaz pirinç ve beyaz ekmek tüketmek sindirim sistemini desteklemek açısından daha yardımcı. Çünkü beyaz un işlenme sürecine girdiğinde lif kaybına uğruyor ve bu da daha kolay sindirilmesine yardımcı oluyor.

2. Muz

Muz; karbonhidrat, potasyum, mineral ve vitamin bakımından zengin bir enerji kaynağı. Muzu olgunlaşmış veya daha çiğ şekilde iki farklı türde tüketmekten hoşlananlar var. Ama sindirim kolaylığı açısından muzu olgunlaşmış haliyle tüketmek en mantıklısı. Yeşil muzlar, bağırsakta uzun süre sindirilemiyor ancak olgunlaşarak yavaş yavaş şekerlenmeye başlamış olan muzlar kolayca hazmedilerek bağırsaktaki bakterileri beslememeye destek oluyor.

3. Yulaf lapası

Kahvaltılık gevrekler ve özellikle de yulaf, pişirilmeye başlandığında henüz vücudunuza girmeden bileşenlerine ayrılmaya başlıyor. Bu nedenle tüketildiğinde sindirilmesi çok kolay bir hale geliyor. Ancak yulaf lapası hazırlarken süt yerine su kullanmak önemli. Eğer bağırsak hassasiyetiniz varsa süt ürünleri bu hassasiyeti daha da keskinleştirebilir. Ayrıca yulaf lapasına eklenen fıstık ezmesinden de asidik özelliği ve sindirimi zorlaştıran yapısı nedeniyle uzak durulması tavsiye ediliyor.

4. Yumurta

Pişmiş yumurta, sadece suda kaynatılarak pişirilmesi nedeniyle diğer yumurta çeşitlerine göre çok daha güvenli. Yumurtanın beyazı oldukça az yağ içerip kolaylıkla sindirilirken sarısı da çoğu sindirim problemi yaşayan insan tarafından tolere edilebiliyor. Bağırsak dostu pişmiş yumurtanın tadından hoşlanmıyorsanız çok az yağda tavada çırpılmış yumurta da tercih edebilirsiniz. Çünkü bu noktada önemli olan yumurtaya ne kattığınız.

5. Tavuk ve hindi gibi hayvansal gıdalar

Tavuk ve hindi gibi hayvansal gıdalar kolaylıkla sindirilmeye yatkın. İçerilerinde bulunan protein, vitamin ve mineral desteği vücuda ihtiyacı olan enerjiyi kazandırırken lif içermeyen yapıları ishal gibi bağırsak problemi yaşayanların daha fazla lif alarak sindirim problemi çekmemesine yardımcı oluyor. Bu gıdaların nasıl pişirildiği de bu noktada çok önemli. Uzmanlar tarafından hızlı sindirim için kızartma yerine haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

6. Pişmiş sebze

Çiğ sebzeler yüksek oranda lif içerdiği için ishal durumunda sebzeleri çiğ tüketmekten kaçınmak gerek. Örneğin 130 gramlık çiğ havuç 4 gram lif içerirken aynı orandaki haşlanmış havuç sadece 2 gram lif içeriyor. Bu nedenle hassasiyet gösteren bağırsakları dengelemek için düşük lif içeren sebzelere yönelmek ve sebzeleri lif kaybına uğratmaya yardımcı olan haşlama yöntemlerini tercih etmek önemli. Kabukları soyulmuş patates haşlaması ve pişmiş domates sosu düşük lifli sebzeler için harika iki örnek!

7. Elma püresi

Hem tatlı ihtiyacınızı karşılayan hem de besin değerleriyle vücudunuzu destekleyen elma püresi de yulaf lapasında olduğu gibi pişme sırasında bileşenlerine ayrılıyor. Bu sayede vücudumuz tarafından daha kolay sindirilebilir hale gelerek bağırsak dengesini korumaya yardımcı oluyor. Çiğ elmaya oranla çok daha kolay hazmedilen elma püresi, içerisinde bulunan pektin isimli kolay çözünür lif sayesinde de ishal problemlerine iyi geliyor.

İlginizi çekebilir: Prof. Dr. Zeynep Tartan ile Detoks ve Sağlıklı Beslenme Üzerine

Kaynak: Womens Health Mag, Medical News Today





BLOOM SHOP