Fransız yazar Anatole France bundan neredeyse 150 yıl önce “İnsan ruhunun bir parçası, hayvan sevgisini tadana kadar uyanmaz” demiş. Gerçekten de hayatımın birçok evresinde hayvan sevgisinin ruhumu ve başkalarının ruhunu nasıl uyandırdığına defalarca şahit oldum. Muazzam bir şahlanmadır. Dünyanın en güzel, en çok mutluluk veren, insana yavaştan ve sakince nüfuz eden virüsüdür. Yavaştır çünkü hayvanların bizim gibi aceleleri, planları ve varoluş kaygıları yoktur. Umarım bu köşe bir küçük patinin ruhunuza dokunmasına vesile olur. Her hafta bir ünlü ismin hayvan dostlarımızla bağını anlatan kısa röportajlarım olacak. Bunlardan ilkine Gupse Özay’la başlamak da hayvan sevgisinin boyutunun sonsuzluğunu hissedebildiğim için büyük zevk.
“Kedi ve köpek bana insandan çok daha iyi geliyor.”
İki köpeği, bir kedisi var. Müdo, Miyoş ve Lili. Takma isimleri tabii bunlar çünkü o sevdiklerine takma isimle sesleniyor. Lili yani kedisi 14 yaşında. Ama 4 gösteriyormuş. Müdo 5 yaşında. Ama 15 gösteriyormuş, Miyoş da 4 yaşında. O da yaşını gösteriyormuş. Bu minnoşlarla hayatını paylaşan da hepimizin yakından tanıdığı ve çok sevdiği oyuncu Gupse Özay.
Kediler sizce bu dünyadan mı, uzaydan mı? Onları bu kadar özel kılan ne?
Uzaydan gönderilmeleri fikri hoşuma gitti. Kediler hakikaten değişikler. İstediği zaman sevdirir istemediğinde sevdirmez. Huzursuz olduğunda hisseder; gelir kalbine yatar. Mırlamasının bilimsel olarak da insana iyi geldiği bilinir. Harika bir hayvan. Her hayvan gibi.
Köpekleriniz ya da kedilerinizle aranızdaki bağı nasıl anlatırsınız?
Çok düşkünüm. Hatta fazla düşkün olup hassas olmam çevrem tarafından eleştirilir. Boyun eğer miyim? Asla! (gülüyor)
Kedilerin ve köpeklerin sizi en çok şaşırtan özelliği nedir?
Bana insandan çok daha iyi gelmeleri beni çok şaşırtıyor.
Herkese beslediğiniz hayvanlarınızı anlatmak istediğiniz, kendinizi onları anlatmaktan alamadığınız oluyor mu?
İki köpeğim bir kedim var. Hepsinin karakterleri birbirinden farklı. Çok güldürüyorlar beni. Komik taraflarını anlatmayı seviyorum. Ama abartmıyorum tabii. Devamlı sadece çocuğunu anlatan anneleri gördükten sonra kendime ket vurdum.
Hayvan sevmeyi nasıl tanımlarsınız?
Müthiş bir şey. Hayvan sevmeyen insanı zaten sevmem. Hayvanları hatta aslında bir canlıyı sevmekle başlıyor her şey. Empatiyi, özveriyi, sorumluluğu, şefkati, doğayı, her şeyi hayvanları severek anlayabilir insan.
Sakarya’dan Kanada’ya bir kurtuluş hikâyesi
Şule Paçalı kendini sokakta yaşayan hayvan dostlarımıza adayan bir gönüllü. Önceliği engelli patiler. Ama kalbi ve evinin kapısı soyu tükenmekte olan ‘yediuyur’ farelerine kadar her canlıya açık. Sosyal medya hesabından (@sulecika) evinde baktığı ve sahiplendirmeye çalıştığı kimsesiz kedi ve köpeklerin yaşamlarını ve asıl mesleği hemşirelik olan bu genç kızın mücadelesini takip edebilirsiniz.
Şule’ye “Bunca sokak hayvanını kurtarmak sana ne öğretti?” diye sordum. Yanıtı; “Bir hayvanın hayatına dokunan biri asla eskisi gibi olamaz” oldu.
İyi bilgi 1: Köpeğinize mont giydirirken bir kez daha düşünün!
Kral Köpek Ailesi’nden (@kralailesi) köpek beden dili uzmanı “Köpek Adam Çağrı” diyor ki: “Lütfen köpeklerinize mont, tişört, yağmurluk, etek gibi kıyafetler giydirmeyin, tüylerini ve tırnaklarını boyamayın. Köpekler insanlardan 10,000 – 100,000 kat daha iyi koku alırlar. Giysiler, aksesuarlar, tüylerine sürülen boyalar köpeğin üstüne yapışmış stres verici kokulardır. Tıpkı sevmediğin bir müziğin kafanın içinde hiç durmadan çalması gibi dikkat dağıtıcı, rahatsız edicidir. Kıyafet giydirilmiş bir köpek temel beden dillerini dışarı yansıtmaz ve diğer köpekler ile hatalı iletişim kurar. Üstelik giysiler fiziksel bir baskı da yaratırlar.”
İyi bilgi 2: Kedi ve köpekte neden probiyotik kullanmalıyız?
Son zamanlarda “Kedilerine ve köpeğine probiyotik kullanmalısın” tavsiyesini çokça duyuyorum. Benim de evimi paylaştığım 3 kedi ve 1 köpek arkadaşım var bu arada. Gerçekten probiyotik bu kadar önemli mi merak ettim ve Petsmart veteriner kliniğini veteriner hekimlerinden Merve Koçak Alpat’’a sordum. Alpat “Çok fazla kuru gıda alımı sonucu sindirim sistemi dengesinin sağlanması ve genel bağışıklık desteği için probiyotiğin kedi ve köpeklerde gerekli olduğu görüşünde. Probiyotik bazen de çiğ beslenme ve besin geçişleri kolaylığı için de gerekli bir takviye imiş. Ama tabii ki veteriner hekiminize başvurmadan kullanmayın.
Yazarlar ve kedileri
“Uykularının hangi katındalarsa, o katın uykusunu yaşarlar”
“Kedilere benzeyebileydik keşke. Yaşadıkları anın iyicene farkındalar gibi. Bir şey bekliyorlarsa bir deliğin başında, onları oyalayıp oradan uzaklaştırmak pek güç. Bildikleri bir yerde bildikleri bir iş görülürken, her gün seyrettikleri, kendilerince katıldıkları o işe sanki ilk kez bakacaklarmış gibi, uyuklamakta oldukları yerden kalkmağa üşenmeden gidip seyrederler yapılanları… Uykularının hangi katındalarsa, o katın uykusunu yaşarlar”.
Bilge Karasu “Göçmüş Kediler Bahçesi”
Haftanın yardımı
Instagram @orman_beslemesi
Ormanlarda gözlerden uzak aç, susuz ve soğukta yaşamaya çalışan canların beslenebilmeleri için her gün 15 paket mamaya ihtiyaçları oluyor.