Birçok kişi için doyurucu bir yemekten sonra hafif bir şişkinlik hissetmek normaldir ve bu durum geçicidir. Sevdiğiniz yemeği bitirdikten sonra kıyafetlerinizin dar geldiğini hissedebilir, göbeğinizin daha büyümüş olduğunu görebilirsiniz. Tüm bunlar birkaç saat sürse de birçok kişi için yemekten sonra karnın büyümesi “düzeltilmesi” gereken bir unsur olarak düşünülüyor. Bireyi fiziken rahatsız etmeyen, ağrıya veya mide bulantısına sebep olmayan ve yemek yedikten bir süre sonra geçen şişkinliği bir sorun olarak gören birey sayısı her geçen gün artıyor.
Bu şikayete sahip olan ve çoğunluğu 20’li yaşlarda olan gençler, sosyal medyada gördüğü bireyler ile kendisini sıkça karşılaştırıyor. Providence Saint John’s Health Center Gastroenteroloji Direktörü Rudolph Bedford‘a göre, sindirim sürecinin bir parçası olan hafif şişkinlik acilen çözülmesi gereken bir sorun değil.
2012 senesinde yapılmış olan bir araştırmaya göre, yaşları 18-24 arasında değişen katılımcıların yüzde 90’ının sosyal medyada bulunan sağlık bilgilerine güveneceğini ortaya koyuyor. Böylesine yüksek bir oran, sosyal medyada paylaşılanların ne kadar risk taşıyabileceğini gösteriyor. Bağırsak sağlığına verilen önemin artması ile sosyal medyadaki güzellik anlayışı birleşince “düz karın=sağlıklı bağırsak” algısı oluşuyor. Diyet içecekler, detoks çayları gibi ürünler ile yemek sonrasında oluşan hafif şişkinlik hızlıca giderilmeye çalışılıyor.
Şişkinlik ne zaman sağlık sorunu olarak görülmelidir?
Şişkinlik, bazı insanlar için rahatsız edici ve hayat kalitesini düşüren bir olgu olabiliyor. Hafif bir şişkinlikten çok daha büyük bir göbeğin oluşması, mide krampları, aşırı gaz, karın ağrısı, ishal, kilo kaybı ve kusma ile birlikte görülen şişkinlik; vücudunuzun bazı sorunlar olduğunu size söyleme biçimi sayılabiliyor.
Mide şişkinliğine sebep olan unsurlar
Mide şişkinliği birçok nedenden ötürü meydana gelebiliyor. Şişkinliğe sebep olan bazı nedenler yaşam tarzının değişmesi ile ortadan kalksa da bazen de doktorlardan yardım almayı gerekiyor.
- Gaz ve hava,
- Gıda intoleransı,
- Fazla kilo,
- Stres,
- Hormonal akıntılar,
- Bağırsak parazit fonksiyonu,
- Karaciğer hastalığı,
- Böbrek yetmezliği veya kalp yetmezliği sonucu karın boşluğunda patolojik sıvı birikimi,
- Çölyak hastalığı,
- Pankreas yetersizliği gibi nedenler midede şişkinliğe sebep verebiliyor.
Şişkinlikten kaçınma yolları
Şişkinliği meydana getiren birçok neden olabiliyor. Bazı nedenler doktor kontrolünde tedaviyi gerektirse de bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek de rahatsız edici şişkinlik hissinden kaçınmanız mümkün.
- Yemekleri yavaş yemek,
- Öğünleri küçültmek,
- Sigarayı bırakmak,
- Gaz yapan yiyeceklerden kaçınmak,
- Gazlı içecekleri azaltmak veya tüketmemek,
- Lifli gıdalar tüketmek,
- Düzenli egzersiz yapmak,
- Stresi azaltmaya çalışmak gibi önlemler ile şişkinlik hissinin önüne geçilebiliyor.
Yumurtlama döneminde şişkinlik
Yumurtalıkta bulunan olgun yumurtaların, rahim ile yumurtalıklar arasında bir tür kanal olan fallop tüplerine bırakılmasına yumurtlama deniyor. Yumurtlama başlamadan hemen önce östrojen ve lüteinizan hormon seviyesi yükselerek hormonal değişimler meydana geliyor. Yumurtlama dönemindeki şişkinlik kısa süreli olsa da şişkinlik uzun süre boyunca devam ettiği takdirde bir sağlık uzmanına danışmanız gerekebilir.