Günlük hayatımızda kendimize göre önemli veya önemsiz dediğimiz pek çok problemle karşılaşırız. Fakat zaman zaman odağımız bu problemlere kayar ve kendimizi kötü hissetmemize neden olur. Bu noktada, güne ne kadar olumlu başlamış olursak olalım, duygu ve düşüncelerimiz kontrolümüzden çıkarak bir anda “kötü bir gün” yaşamaya başlarız. Tamamen normal olan bu durum karşısında, oluşan olumsuz duyguları yumuşatmak ve zihnin algısını olumlu bir yapıya dönüştürmek için önerilen bir pratik: Şükran duymak!
Şükran duymak, kendimizi iyi hissetmek için oldukça etkili bir yaklaşımdır. Sahip olduğumuz olumlu zihin yapısını harekete geçirerek, olumsuzlukların yaratmış olduğu stresi verimli ve etkili bir şekilde kullanmamıza yardımcı olur.
İşte günlük hayatımızın en keyifli parçası haline gelecek, oldukça etkili 6 şükran duyma tekniği!
4-2-1 listesi hazırlamak
Uzmanların da sıklıkla önerdiği bu liste, olumlu zihin yapısını oldukça hızlı aktive ediyor. Uygulaması da bir o kadar kolay!
Sabah güne başlamadan önce, mümkünse yüksek sesle, şükran duyduğunuz 4 şeyi, sevginizi veya iyileştirici gücünüzü yollamak istediğiniz 2 olayı ve/veya insanı ve son olarak gününüzü nasıl geçirmek istediğinizle ilgili 1 niyeti söyleyin. Bu rutinin etkisini arttırmak içinse, akşam yatmadan önce gün boyu karşılaştığınız ve minnettar olduğunuz 5 olayı ve/veya kişiyi gözünüzün önünden geçirin.
Bu basit liste, köklenmenize ve farkındalıklarınızın artmasına neden olacaktır. Şükran rutini tekrarlayarak, düşünce yapınızı ve odağınızı olumlu tarafta tutmak zaman içinde kolaylaşacak.
Şükran duymak kendi kendini besleyen bir yaklaşım olduğu için zaman içinde şükretmeye değer bulduğunuz şeylerin sayısının arttığını farkedeceksiniz. Kötü günlerle karşılaştığınız zamansa elinizde şükran duyacak ve teşekkür edecek çok fazla şey olacak.
İyimser günlük tutmak
En etkili teknik de diyebileceğimiz iyimser günlüğün akıl sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır.
İnsanlar, olaylar, deneyimler, mekanlar, yani kısacası bir gün içinde karşılaştığınız ve en çok minnet duyduğunuz şeyleri yazdığınız bir günlük edinin. Bu günlüğü yazmak, düşüncelerinizi negatif olan şeylerden uzaklaştırıp, zihninizde berraklaşmayı ve daha olumlu bir yapıya geçirmeyi teşvik eder.
Uzmanlar, günlük programı yoğun olan kişilere sadece 2 dakika ayırarak bir minnet listesi oluşturmayı öneriyor. Daha az zaman alan bu liste hemen hemen benzer bir etkiye sahip. Her iki teknikle de, kendi mutluluğunuzu yaratmanız ve farkındalık anlarınızı arttırmanız mümkün!
İlginizi çekebilir: Bullet Journal Nedir? Planlı Olmanın En Keyifli Hali
Gönüllü olarak yardım etmek
Zamanınızı çevrenize yarar sağlayarak değerlendirmek kötü giden bir günü tersine çevirmek için oldukça işlevsel bir yöntem. Yardım kampanyalarında veya kuruluşlarında ufak rollerde gönüllü olarak çalışmak, topluma fayda sağlamanın yanında kendi modunuzu yükseltmenize yardımcı olur. Empati ve öz saygınızı da geliştirmenize yardımcı olacak bu yöntemle kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.
Yürüyüşe çıkmak
Bir anda gelen negatif duyguları kontrol etmek her zaman çok kolay olmayabilir. Gün içinde uygunsuz anlarda hissedilen bu duyguları yatıştırmak için acil durum planlarına ihtiyaç duyulabilir.
Böyle anlarda, dışarı çıkıp sadece 10 dakika yürüyüş yapmayı deneyin. Fiziksel aktiviteler ve temiz hava, kanın vücudunuzdaki sirkülasyonunu hızlandırır. Bu durum ise duygularınızın düzenlenmesine ve zihninizde oluşan olumsuz düşüncelerin dönüşmesine yardımcı olur.
Bu süreçte telefonunuzu bir kenara koyun ve dikkatinizi etrafınızda olup bitenlere verin. Yürüyüş yaparken, küçük de olsa, daha önce farkına varmadığınız güzellikleri farketmek size şükran duymanız için yeni nedenler sunacaktır. Vücudunuzdan negatif enerjinin akıp gittiğine şahit olacaksınız!
İlginizi çekebilir: Egzersizin Spiritüelliğe Etkisi
Dilek listesinin tersini oluşturmak
Başarmak istediğiniz şeyler, gitmek istediğiniz yerler ve olmasını istediğiniz olaylarla dolu olan dilek listesini yeniden yorumlamak kötü günleri tersine çevirmekte size yardımcı olacak bir yöntem.
Kendinizi kötü hissettiğiniz anda, elinize bir kağıt ve kalem alarak öğrenmekten, yapmaktan ve başarmaktan gurur duyduğunuz her şeyi listeleyin. Bunu bir rutin halinde belirli aralıklarla tekrarladığınız zaman, inişler ve çıkışlarla dolu olan hayatın akışında neler başarmış olduğunuzu göreceksiniz.