Klinik psikolog ve dışavurumcu sanat terapisti Suzi Amado’nun “Ruhuna Pansuman” adlı kitabı, okuyucuya kendi duygusal ilk yardım çantasını hazırlaması için kısa ve pratik bilgilerden oluşan öneriler sunuyor. Yaşadığı kişisel problemlere karşı kendi tedavi biçimini yaratmak isteyenler için iyi bir kılavuz olabilecek bu kitap; umut, utanç, şefkat, empati gibi çeşitli alt başlıklar içeriyor. Amado, hayatının zor bir döneminde olan okuyucularının bu ilk yardım çantasına bakarak ihtiyaç duyduğu desteği görebilmesini istiyor. Bu amacını da sanat terapisi yöntemlerinde olduğu gibi çeşitli şemalarla, okuyucunun dolduracağı boş listelerle ve eğlenceli çizimlerle destekliyor.
İlginizi çekebilir: Ocak Ayında Okunması Gereken 5 Kişisel Gelişim Kitabı Önerisi
Peki bu şemalar nasıl daha iyi hissetmenizi sağlayacak?
Öncelikle hepimiz zaman zaman zor dönemlerden geçiyoruz. Bu kitapta ise zor dönemlerin içindeyken yapabileceğimiz müdahalelerin yanı sıra hayat kendi düzeninde akarken ruhumuzu beslemenin ve kişisel ilk yardım kitimizi hazırlamanın formülleri var. Amado’nun kendi deyişiyle: “Bunu duygusal yaralarımız derinleşmeden, iyileşmesi zor bir hal almadan evvel yapabileceğimiz bir pansuman olarak da düşünebilirsiniz.”
Kitabın ilk başlığı, kişinin kendisine hayatta en özen gösterdiği kişiye olduğu gibi davranmasını öğütleyerek başlıyor. Bu zaman zaman zor bir deneyim haline gelse de kendimize iyi bakmayı unutmamamız ve bize iyi gelen şeyleri kendimize hatırlatmamız gerekiyor. Amado’nun bu noktada önerisi ise müzik! Bu nedenle bölümün sonunda da “Rahatlatan Müzikler Listem, Keyfimi Yerine Getiren Müzikler, İyileştiren Kaynaklar Listem” gibi bazı listeler var.
Aynı bölüm içinde bir de yalnız ya da kötü hissettiğimizde, ilk iletişime geçmek istediğimiz insanların ismini yazacağımız bir bölüm yer alıyor. Amado, bu kısmı da “Güzel İnsanlar Kolajım” olarak adlandırıyor. “Kendime İyi Bakıyorum Mandalası” ile de bir çemberin içine bize iyi gelen şeylerle ilgili yazı, resim, fotoğraf kullanarak dolduracağımız, dilediğimiz an bu mandala ile bize iyi gelenleri hatırlayacağımız bir alan fırsatı sunuyor.
İlginizi çekebilir: Sanat Terapisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Zor deneyimlerin en etkili ilacı: Empati
Zorlandığımız dönemlerde fark edilme, görülme, anlaşılma ihtiyacı duyabiliyoruz. Böyle zamanlarda bizim bakış açımızdan bakabileceğini düşündüğümüz insanları hatırlamamız için bir şema oluşturan Amado, yalnız olmadığımızın altını çiziyor.
Ayrıca kitapta yer alan “Mindfulness” bölümü, mindful kavramını açıkladığı gibi bu kavramı hayatımıza nasıl adapte edeceğimizi anlatmasıyla da oldukça bilgilendirici. Örneğin üzüldüğümüzü düşündükten sonra direnmek yerine o duyguya merak ve saygıyla yaklaşmak, o his ile beraber bedenimizde neler olduğunu incelemek üzüntü ile aramıza mesafe koymaya yardımcı oluyor. Böylece üzüntü ile eşleştirilen düşünceleri ayrıştırmak da kolaylaşıyor.
Düşünce sarmalında kaybolma halinin yanıtı olmayan soruların tekrar tekrar sorulduğu bir durum olduğundan da bahseden Amado, bu döngüden nasıl kurtulabileceğinize dair öneriler veriyor. Öneriye göre beş dakika boyunca başka bir şeye odaklanırsanız bu sarmaldan çıkabiliyorsunuz. Dizi izlemek, kitap okumak gibi herhangi farklı bir eylem işe yarıyor. Sizi sarmaldan çıkartacak eylemleri de yine ilk yardım çantanıza ekleyerek bölüm sonuna yazmanız gerekiyor.
“Ruhuna Pansuman”, anlattıklarının okuyucu tarafından kişiselleştirilerek faydalı hale gelmesini sağlayan bir kitap. Bu nedenle okuyucu her ihtiyaç duyduğunda kitabın sayfalarını karıştırabilir ve kendi oluşturduğu listelere bakarak neyin ona iyi geldiğini hatırlayabilir. Siz de duygusal ilk yardım çantanızı oluşturmaya ihtiyaç duyuyorsanız “Ruhuna Pansuman” kitabıyla sanat terapisi yöntemlerine başvurabilirsiniz!