YAZAN: BURCU ERBAŞ

Zamanında çok yakın olduğunuz kişiler ile uzaklaşmak, kimileri ile tamamen kopmak hayatın oldukça doğal bir parçası. Maalesef ki güzel olan hiç bir deneyimin kalıcı da olması gerekmez. Hayatın farklı evrelerinden geçerken ilişkilerimiz, arkadaş gruplarımız da bizlerle değişir; ya bizimle beraber büyür ya da başka bir yöne ayrılır. Yaşanan tüm bu değişimler buruk hisler yaşatsa da özünde kötü hissettirmez. Asıl kötü hissettiren, bu uzaklaşmanın tek bir taraftan geldiğini düşündüğümüz durumlardır. Sürekli olarak efor sarf edip yine de duvara çarptığımızı düşündüğümüz bu anlar, tek taraflı arkadaş ilişkisinin içinde olduğumuzun sinyalleridir. Peki, bu dengesiz alandan bir çıkış, arkadaşlıklarımızı kurtarmanın bir yolu var mı?


Tek taraflı arkadaş ilişkisi ne demek?

İlişkiler, doğası gereği bir alma ve verme dengesine sahiptir. Bu dengenin nasıl ayrıldığı bireysel bir düzeyde; tarafların kişilik özelliklerine ve ilişkinin türüne göre çok değişse de, illa yüzde 50 yüzde 50 olmak zorunda değil, her iki tarafı da tatmin edecek bir düzeydedir. Bir ilişkinin tek taraflı olması, bu dengenin bir yöne doğru fazlasıyla kayması yaşanır. Sonucunda ilişkiye dahil taraflardan biri bu durumdan rahatsız olmaya ve karşısındaki kişiye negatif hisler beslemeye başlar.

Tek taraflı arkadaş ilişkisinin belirtileri

Arkadaşınız bütün duygusal yükünü sizin üzerinize atıyor.

Arkadaşınız ile buluştuğunuzda hep onun hayatından; sıkıntılarından, hislerinden, anılarından bahsediyor, onun problemlerini sanki sizinmiş gibi üzerinize alıyorsanız arkadaşınız size aşırı yükleme yapıyor olabilir. Bu ilişki modelinde karşıdan hiç “Sen nasılsın, hayatında neler oluyor, bir problemin var mı?” gibi sorular duymayabilir, arkadaşınıza karşı içerlemeye başlayabilirsiniz. Yaptığınız konuşmaların büyük oranda onun etrafında dönüyor olması ya da siz konuşmaya başladığınızda lafın bir şekilde tekrardan onlara geliyor olması da bu tarz dengesiz bir durumun belirtileridir.

Arkadaşınızın size karşı nasıl hissettiğinden emin değilsiniz.

Normal şartlar altında arkadaşlar birbirlerinin sevgi ve bağlılıklarını sorgulamamalı, bu nedenden ötürü stres duymamalıdır. Eğer arkadaşınızın gerçekten size karşı hislerinden emin değilseniz, onun gözünde ilişkinizin ne anlam ifade ettiğini bilmiyorsanız, sizi gerçekten umursayıp umursamadığını sorguluyorsanız, ilişkiniz tek taraflı olabilir.

Arkadaşınız sizi yoruyor.

Buluşmalardan önceye oranla daha yorgun ayrılıyorsanız, arkadaşınız bir enerji vampiri olabilir. Konuşmaya dahil olabilmek için çok çaba sarf etmeniz gerekiyor, sürekli olarak çeşitli konular üzerinden suçlanıyor, yüksek beklentileri karşılamaya çalışıyor, devamlı ilgi ve alaka göstermeniz isteniyorsa ilişkiniz sizi fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak daha bitkin bir yerde bırakabilir. Hatta kendinizi fiziksel olarak kötü bile hissettirebilir. Bu da aslında bizi her anlamda yükseltmesi gereken arkadaşlık ilişkisinin gerçek doğasına ters düşer.

Tek taraflı arkadaş ilişkileri ile nasıl başa çıkabiliriz?

Tek taraflı bir arkadaş ilişkisi, her iki taraf da buna gönüllü ve açıksa, yeniden toparlanabilir. Burada yapılmaması gereken tek davranış aynı romantik ilişkilerde olduğu gibi, olayları son damlasına kadar getirip birikmiş negatif duygular sonucu o kişiyi aniden kesip atmaktır. “Ghostlamak” olarak da bilinen bu ani ve sert tepki, zamanında değer verdiğimiz o kişiye istediğimizden daha çok zarar vermemize neden olabilir. Öyle ki yapılan bir araştırmada yakın bir arkadaş tarafından “ghostlanmanın” beyindeki fiziksel acı hissetme bölgelerini aktive ettiği görülmüş!

Hoşgörü

Bazen arkadaşlık ilişkileri içinde bir tarafın diğerinden daha fazla ilgi görmeye, alan kaplamaya ihtiyacı olabileceği durumlar yaşanabilir. İlişkinizi tek taraflı bir yöne doğru çeken ama zorlu bir dönemden geçtiğini bildiğiniz arkadaşlarınıza, sizin de iyi olma haliniz el veriyorsa, biraz müsamaha göstermeyi deneyebilirsiniz.

Açık ve dürüst iletişim

Herkesin aklında milyonlarca düşüncenin olduğu, bizleri gerçekten zorlayabilen bir hayatta yaşıyoruz. Sizin hayatınızda büyük bir probleme dönüşmüş tek taraflı arkadaşlık ilişkiniz belki karşı tarafın perspektifinde hiç bir sorun olmadan, müthiş bir şekilde ilerliyor! Eğer hissettiğiniz sorunları karşı tarafla paylaşmıyor; içinize atıyor, görmezden geliyor, katlanıyorsanız, arkadaşınızın sizin içinizde kopan fırtınalardan bihaber olma riskini de alıyorsunuz! Bu nedenle yaşadığınız her ne ise arkadaşınıza açık ve dürüst bir şekilde anlatmak, özünde iyi olduğuna inandığınız o kişi ile arkadaşlığınızı kurtarmanın en doğrudan yolu olacaktır.

Nitekim arkadaşınız hala problemlerinizi algılamamakta ısrar ediyor, sizi gaslightlıyor, manipüle etmeye çalışıyorsa, toksikleşmiş arkadaşlığıza son vermenin de vakti gelmiştir!

Mesafeler ve sağlıklı sınırlar

Arkadaşınızı gerçekten seviyor, iyi biri olduğunu biliyor ama yine de tek taraflı bir ilişkinin içinde olduğunu düşünüyorsanız aradığınız dengeyi sınırlarınızı daha net bir şekilde çekerek yeniden kurabilirsiniz. Unutmayın, duygusal ve sosyal destek illa en yakından verilmesi gereken teşvikler değil. Uzaktan da arkadaşlarınızı desteklemeye, onlar için mutlu olmaya, sevgi ve ilginizi göstermeye devam edebilirsiniz.

Arkadaşlığınızda aldığınızdan çok vermeye, bu nedenle de o kişiye içerlemeye başladığınızı ilk fark ettiğinizde biraz uzaklaşmak; iletişim sıklığını düşürmek, sizden gelen davetleri ve teklifleri durdurmak, daha çok “Hayır” demek, ilişkinizi uzun vadede daha sürdürülebilir kılabilir.




Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP