Hayatınızdaki birçok şey, sizi tükenmişlik hissi ile mücadele etmek durumunda bırakabilir. Fazla başarı veya başarısızlık, ilişkiler, aile, gelecek kaygıları, yoğun tempo gibi birçok faktör, farkında olmadan hem enerjinizi hem de kendinizle ilgili düşüncelerinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Tükenmişlik hissinin işareti, fiziksel ve psikolojik isteksizliktir
Bu isteksizlik hali üç kategori ile tanımlanabilir:
Yorgunluk: Tükenmişlik hissinin temelinde uzun vadeli çaba gerektiren işler sonucu hem fiziksel hem duygusal hem de zihinsel anlamda yorgunluk vardır.
Hayal kırıklığı: Tükenmişlik halinin psikolojik etkileri arasında beklentilerin karşılanmaması sonucu kişi veya olaylara karşı hayal kırıklığı hissi yer alır.
Keyifsizlik: Zihni, bedeni ve duyguları etkileyen tükenmişlik hissi sosyal hayata karşı isteksizlik, duygu kaybı, olay ve durumlardan keyif alamama, yaşam sevincini kaybetme gibi durumlarla ilişkilidir.
Tükenmişlik hissinin üstesinden gelebilmek için birçok farklı yolu bulunmaktadır. İşte o yollardan bazıları!
1. Nefes egzersizleri
Nefesin farkına varmak, yavaşlayıp akışı takip etmek, çeşitli nefes egzersizlerini uygulamak anda kalıp bu hissin yarattığı stresi hafifletmeye yardımcı olur. Daha huzurlu ve pozitif bir ruh haline ihtiyaç duyuyorsanız doğru nefes alma yöntemlerine ve nefes odaklı meditasyonlara başvurabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: 3 Nefes Egzersizi ile Stresinizi Azaltın
2. Kas gevşetme
Kasları rahatlatmak, vücudun farkına varmak, nefesle hareketleri organize etmeyi öğrenmek genel sağlık için faydalıdır. Kalp atışlarını yavaşlatır, stres hormonunun düşüşe geçmesine yardımcı olur, kişiye dayanıklılık ve kararlılık verir.
İlginizi çekebilir: Soğuk Günlerde Isınmanızı Sağlayacak 5 Basit Esneme Hareketi
3. Mindfulness
Hayal kırıklığına neden olan geçmişe ait negatif düşünceleri uzaklaştırabilmek için mindfulness bilinci çok önemlidir. Geleceğe ya da geçmişe takılı kalmamanızı, ana odaklanmanızı, mevcut koşullardan tam verim ve keyif almanızı sağlayan mindfulness tükenmişlik duygusundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
4. Sağlıklı beslenme
İyi hissetmenin en önemli yollarından biri vücudu içeriden beslemektir. Serotonin arttıran yiyecekler ile düzenli ve sağlıklı bir beslenme rutini, hem vücudun azalan enerjisini yerine koymaya yardımcı olur hem de psikolojik olarak direnç sağlar.
5. Yoga
Kasları esnetmek biraz daha spesifik bir hale getirilirse yoga günlük rutinin, strese bağlı kasılmaların ve duruş bozukluklarının önüne geçmeye yardımcı olan, etkili bir yöntemdir.
6. Kötü alışkanlıklardan uzaklaşma
Alkol ve sigara gibi her türlü kötü alışkanlık bedeni yorarak bedenin enerjisini aşağıya çeker. Bu tür alışkanlıkları iyi alışkanlıklarla değiştirerek bedene verdiğiniz zararı önleyebilir yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
7. Sosyal ilişkilere yatırım
İzolasyon, beraberinde daha fazla tükenmişlik hissi getirebilir. Sizi seven, destek olmak isteyen, enerjisine güvendiğiniz arkadaşlarınız ve aile bireylerinizle daha fazla vakit geçirebilir, onlarla hissettiklerinizi paylaşabilirsiniz. Yeni ortamlara girmek de özgüvenin yükselmesine ve iletişim gücünün kuvvetlenmesine katkı sağlar.
8. Zaman yönetimi ve günü programlama
Çoğunlukla tükenmişlik hissinin başlangıcı yetersizlik, zamansızlık, başaramama, beklentileri yerine getirememe gibi durumlardır. Zamanınızı yönetmeyi ve gününüzü programlamayı öğrendiğinizde kendinizi yetersiz hissedeceğiniz durumların ihtimalini ortadan kaldırmış ve her şeye vakit ayırabilir bir hale gelmiş olursunuz. Bu düzen yönelimi, tükenmişlik hissini ortadan kaldırmaya yardımcı olan en önemli faktörlerden biridir.
İlginizi çekebilir: Onunla Ne Yaptığınız Size Bağlı: Zaman Yönetimi!
9. Kötü duyguların gitmesine izin verme
Yaşadığınız bir üzüntü, kalp kırıklığı, ayrılık acısı olabilir. Bunun sonucunda kendinizi değersiz hissediyor ve tükenmişlik duygusuyla baş etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Yaşadığınız durumdan karşı tarafı suçlayıp öfkenizi kontrol edemediğinizi hissettiğinizde bunun aslında “size” zarar verdiğini fark etmeniz gerekir. Affetmek, öncelikli olarak kendiniz için attığınız bir adımdır ve sizi tükenmişlik psikolojisinden çekip çıkarmaya yardımcı olacak bir davranıştır.
10. Yardımı kabul etme
Kendi kendinize durum veya olayların içinden çıkamadığınızı fark ettiğinizde, etrafınızdakilerin sizi yargılayacağını düşünmektense onların yardımıyla çok daha iyi bir hale gelebileceğinizi fark edin. Gururu bir kenara bırakarak yardım teklif edenlere kucak açın. Gerekiyorsa bir uzmandan destek alarak size iyi gelecek kişisel yöntemleri keşfedin.
Kaynak: Psychology Today