Az uykuyla yetinmek durumunda kaldığınız zamanlar kendinize “gerçekten sekiz saat uyumam şart mı?” diye sorduğunuz oluyor mu? Aslında bu sorunun özünde her şeyi yapmak için yeterli zamanımızın olmadığını hissetmek yatıyor! Bu yüzden de birçok zaman uykudan fedakarlık etmeyi tercih ediyoruz.
Az uykuyla güne başladığımız zaman, var olan stres tepkilerimiz tetikleniyor. Bu da, dikkatimizi toplamamızı zorlaştırırken, dışarıdan gelecek konsantrasyon bozucu etkenlere karşı savunmasız hissetmemize neden oluyor. İyi bir uyku ise tıpkı bir otomobilin yakıt deposunu doldurmak gibi bedenimizin yakıtını sağlar. Yapılan araştırmalar, 6 saatten daha kısa süren bir uykunun insan bedenini yavaşlattığını ve yıprattığını ortaya koyuyor.
Yeterli enerjimiz olmadığında stres hormonlarımız devreye girerek daha çok kafein ve şeker ihtiyacı hissetmemize neden oluyor. Bu da bedenimiz için pek sağlıklı bir tüketim alışkanlığı değil. Uykusuzluk vücuttaki iltihapların, ödemlerin ve felç ihtimallerinin artmasına da yol açıyor. Aynı zamanda bilişsel işlevleri bozup depresyon ve kaygı bozukluklarını da tetikliyor.
Optimum uyku süresi ne olmalı?
Elbette optimum uyku miktarı kişiden kişiye göre değişebilir. Bazıları 8 saat uyurken bazıları içinse bu süre yetersiz kalabiliyor. İdeal uyku süresi, sabah çalar saati beklemeden uykuya doymuş ve dinlenmiş olarak kendi kendimize uyandığımızda ortaya çıkıyor. Uyku konusunda yapılan çalışmalarda, insanların her gün en az 6 ila 10 saat arası uykuya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Ortalama olarak ise 8 saat uyku tavsiye ediliyor.
Uyku problemi yaşadığınızı gösteren 7 durum
Uykunuzu yeterince alıp almadığınızı anlamak için aşağıdaki maddelere bakabilirsiniz. Eğer bunlardan en az biri sizin için geçerliyse yeterince uyuyamadığınızı söyleyebilirsiniz. Bu durum uzun süreliyse, profesyonel destek almanız faydalı olabilir.
- Çalar saatinize bağımlı mısınız? Oysa uykunuzu yeterince almış olsanız sabah alarma ihtiyaç duymadan uyanabilirdiniz.
- Direksiyon başında uyukluyor musunuz? Araç kullanırken uyuklamak çok tehlikelidir. Bu durum yorgun olduğunuzun göstergesidir.
- Kahve makinesi en iyi dostunuz mu? Güne bir fincan kahve ile başlamak iyidir ancak gün boyunca uyanık kalabilmek için birkaç fincan kahveye ya da enerji içeceklerine ihtiyaç duyuyorsanız uyku probleminiz olabilir.
- Çok hata yapıyor musunuz? Yorgun ve uykusuz olduğunuzda odaklanmak ve konsantre olmak daha zordur. Dikkatiniz kolayca dağılır ve hatalarınızı görüp düzeltmeniz neredeyse imkansız hale gelir.
- Unutkanlık probleminiz var mı? Uyku yoksunluğu kısa süreli hafızayı da etkiler. Sorumluluklarınızı ve işlerinizin bir bölümünü hatırlamakta güçlük çekiyorsanız bu durum uykusuzluğa bağlı olarak gelişmiş olabilir.
- Sinirleriniz sık sık bozulur mu? Yorgunluk ruh halinizi olumsuz yönde etkileyebilir. Uykusuzluk depresif, endişeli ve sinirli olma ihtimalinizi de arttırır.
- Sıklıkla hastalanır mısınız? Yeterince uyuyamazsanız bağışıklık sisteminiz güçlenemez, hep zayıf kalır. Bu da vücudunuzun hastalıklara karşı daha savunmasız olmasına sebep olur.
Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:
- Uyku Problemi: Nedeni Beslenme Şekliniz Olabilir Mi?
- Uyku Problemi: Nedeni Beslenme Şekliniz Olabilir Mi?
- Uyku Rehberi: 8 Tüyo ile Daha İyi Uyuyun
Kaynak: Thrive Global, Health Line