RÖPORTAJ: ALEYNA TEPE
In partnership with Wings

Cilt bakımı, her mevsimde önem taşıyan bir konudur ancak yaz aylarında artan güneş etkileri, tuzlu su maruziyeti ve kuruluk riski gibi faktörler özellikle bu dönemlerde cilt bakımının daha dikkatli bir şekilde ele alınmasını gerektiriyor. Sayısız ürün ve işlemden söz edilen günümüzde, yaz boyunca cilt sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenler konusunda kafanız karışmış olabilir. Hangi SPF değeri tercih edilmeli? Yaz boyunca botoks gibi işlemlerden kaçınılmalı mı? Hangi ürünler yaz cilt bakım rutininden çıkartılmalı? Yaz aylarında ideal cilt bakımı hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruları, medikal ve kozmetik dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Gonca Gökdemir‘e sorduk!


Yaz aylarında cilt bakımının önemi nedir? Güneşin etkileriyle birlikte cildimizde neler değişir?

Cilt bakımı her mevsimde farklılık gösterir. Yaz ayları özellikle güneşin etkilerinin arttığı özel bir dönemdir. Güneşin cilt üzerindeki etkileri son yıllarda önem kazanmıştır. Bu nedenle, bu dönemde cildimiz için özel bir bakım uygulamamız gereklidir.

Güneş cilt üzerinde D vitamini yapımını sağlar ve kemik sağlığı için önemlidir. Ancak yapılan bilimsel çalışmalar bir gün içinde 5-10 dakikalık güneşe çıkmanın vitamin sentezi için yeterli olduğunu göstermiştir. Ayrıca güneşlenme sonrası oluşan bronz tenin kişiyi daha sağlıklı ve güzel gösterdiğine inanılmaktadır. Halbuki uzun süreli aşırı güneşlenme, cilt üzerinde önemli problemlere neden olur. Bu problemlerden en önemlileri, cildin erken yaşlanması, kuruması, cilt lekeleri, damarlanma artışı ve cilt tümörü riskinin artmasıdır.

Güneş kremi seçerken SPF değeri nasıl belirlenmeli? Etikette özellikle dikkat etmemiz gereken içerikler var mı?

Güneş koruyucu ürün kullanımı önemlidir. Öncelikle doğru ürün alınmalıdır. Piyasada çeşitli markalara ait çok sayıda ürün bulunuyor. Dermatoloğunuzun önerdiği ya da medikal kozmetik sınıfında bulunan bir güneş koruyucu ürün alınmalıdır.

Eğer cildiniz aşırı yağlıysa veya sivilceleriniz varsa emülsiyon şeklinde yağsız ürünler tercih edilmelidir. Cilde uygun olmayan güneş koruyucu ürünler sivilce oluşumuna, siyah noktalara ve cildin aşırı yağlı görünümüne neden olabilir. O nedenle doğru ürün kullanmak önemlidir. Cildiniz kuru veya hassas ise krem bazında ürünler alınmalıdır. Bu ürünler cildi nemlendirme özelliği olan seramid, gliserin ya da hyalüronik asit gibi bileşikler içerdiği için cildi hem nemlendirir hem de güneşten korunmasına yardımcı olur. Cildinizde kızarıklık varsa ve ciltteki damarlar belirginse yine krem bazında güneş koruyucular kullanılmalıdır. Ten renginde ya da hafif yeşil renkteki kremler kızarıklığı kamufle ettiği için tercih edilebilir. Kızarık ve hassas ciltlerde cildi rahatlatan ve sakinleştiren özel karışımlar ya da kremler kullanılarak destek tedavi sağlanabilir.

Güneş koruyucu kremlerde koruma faktörü de oldukça önem taşır. Koruma faktörü,  ürünün UVB ışınlarının oluşturabileceği cilt yanığına karşı cildi koruma yeteneğini gösterir. Güneşlenme sonrasında ciltte kızarıklık oluşur. Koruma faktörü, bu kızarıklık oluşma süresini söz konusu faktörün katı kadar uzatır. Örneğin, 10 dakikalık güneşlenme sonrası bir kızarıklık oluyorsa, 15 koruma faktörlü bir krem bu süreyi 150 dakikaya çıkarmaktadır. Bir güneş koruyucu kremin güneş koruma faktörü ne kadar yüksekse o kadar iyi koruyucudur. Ancak sadece UVB koruması yeterli olmaz. UVA koruması için özel ölçümler sonrası oluşturulan değerlerin de üründe yer alması gereklidir.  O nedenle ürünün üzerinde UVB koruması için SPF değeri, UVA koruması için IPD değeri yer almalıdır. SPF değeri 30 olan bir güneş koruyucu güneşten %97 oranında korumaktadır. Eğer cildiniz açık tenli ise ya da çiller veya lekelenmeler varsa en az 50 koruma faktörlü ürün kullanılmalıdır. Kumral ve koyu tenlerde 30 faktör koruma ürünleri yeterlidir. İyi bir güneş koruyucu suya dayanıklı (water-resistant) olmalıdır. Bu durum özellikle yüzme ve terleme sonrası ürünün ciltte kalabilmesi için gereklidir. Ek olarak, tercih edilen güneş koruyucu krem, paraben ve parfüm gibi alerji riski yüksek maddeler içermemelidir.

Yaz aylarında cilt lekeleriyle nasıl başa çıkılabilir? Leke oluşumunu önlemek ve oluşmuş lekelerin onarılmasını sağlamak için neler yapabiliriz?

Güneş lekesinden korunmak için yapılması gereken en önemli adım cilt tipine uygun bir güneş koruyucu krem kullanmaktır. Yaz aylarında geniş kenarlı şapkalar giymek ve güneş gözlüğü kullanmak ise yine koruyucu yöntemler olarak kullanılabilir.

Mevcut güneş lekelerinin tedavisinde iki önemli nokta, cilt tipi ve lekenin cilt altındaki derinliğidir. Cilt tipi açık olanlar tedaviye daha iyi yanıt verirler. Aynı zamanda, güneş lekesi cildin ne kadar üst kısmında ise tedaviye o kadar iyi yanıt verir. 

Leke tedavisi cilt tipine, lekenin derinliğine göre değişmektedir. Tedavi seçenekleri arasında olan kimyasal soyma işlemleri, Q anahtarlı lazerler ve BBL lazerler çoğunlukla kış aylarında yapılır. Leke tedavisinde altın iğne radyofrekans tedavileri ve mezoterapi olarak yapılan enjeksiyon tedavileri ise her mevsim uygulanabilir. Mezoterapi şeklinde yapılan PRP enjeksiyonu ile lekelerde azalma sağlanmaktadır. Bu tedavi yönteminde hastadan alınan kan, özel bir sistemle plazmasında ayrılır ve bu serum lekelere enjekte edilir. Bu serumun içinde bulunan büyüme faktörlerinin olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, somon DNA enjeksiyonları, içeriğinde traneksamik asit ve glutatyon bulunan mezoterapi uygulamaları da leke tedavisinde başarılı sonuçların alınmasını sağlar. Leke tedavisinde evde kullanılacak ürünler de önemlidir. Güneş kremi dışında leke önleyici kremler kullanılmalıdır. Yaz aylarında traneksamik asit, peptidler, C vitamini, arbutin, niasinamid gibi içerikleri olan ürünler kullanılabilir. Ancak retinol ve hidrokinon içerikli kremler daha çok kış aylarında kullanılmalıdır.

Cildimiz yaz boyunca sıkça tuzlu deniz suyuna maruz kalıyor. Bu durum cildimizi nasıl etkiliyor? 

Tuzlu su ciltte hem kuruluk hem de tahriş yapabilir. Özellikle kuru ve alerjik ciltlerde bu durum bazen egzama oluşumuna bile neden olabilir. O nedenle cildin aralıklı olarak nemlendirilmesi gereklidir. Her deniz veya havuz sonrası duş alınması ve ardından güneş kreminin yenilenmesi önemlidir.

Yazın artan nem seviyesi cilt üzerinde nasıl bir etkiye sebep olur? Nem dengesini korumak için neler önerirsiniz?

Havadaki artan nem, cilt üzerinde hassasiyete, bazen kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Özellikle roza hastalığı olanlarda veya atopik dermatit gibi alerjiye yatkın cilt tiplerinde bu etki daha fazla görülür. Ağır makyajlar yapılması ya da kalın kapatıcı ürünlerin kullanılması da nemli hava şartlarında ciltte rahatsızlık yaratabilir. Bu durumlarda cilt onarıcı ve nemlendirici ürünlerle koruma sağlamak önemlidir.

Yaz döneminde cilt sağlığını korumak için rutinlerden çıkarılması gereken belirli etken maddelerden bahsedilebilir mi? Bu dönemde ne gibi etken maddelerin kullanılmasını önerirsiniz? 

Yaz aylarında retinol içerikli ürünleri kullanmaktan kaçınmalıyız. C vitamini içeren ürünler kullanılıyorsa, mutlaka güneş kremi ile birlikte kullanılmalıdır. Glikolik asit veya salisilik asit gibi ürünler dikkatli kullanılmalı ve yaz aylarında özellikle hyalüronik asit içeren ürünler tercih edilmelidir.

Özellikle yaz aylarında kaçınılması gereken spesifik cilt işlemleri var mı? Ne gibi işlemler ve bakımlar yaz ayları için uygundur?

Yaz aylarında kimyasal soyma işlemleri, fraksiyonel lazerler ve leke lazerleri gibi cildi soyan ve tahriş eden uygulamalardan kaçınılmalıdır. Öte yandan, altın iğne radyofrekans, fokuslu ultrason, iple yüz germe, PRP enjeksiyonları, somon DNA, hyalüronik asit içeren gençlik aşıları, nem aşıları, medikal cilt bakımları, botoks ve dolgu uygulamaları yapılabilir.


Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP