YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI

Yüzümüzü doğru bir biçimde yıkamak, temiz bir cilt için gerekli olduğu kadar sağlam bir bakım rutininin de ilk adımıdır. Her ne kadar basit görünse de doğru bilinen yanlışlara ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarına sahip olan doğru yüz temizleme ipuçlarını ele aldık!


Doğru yüz temizleme nasıl olmalı?

Bakım rutininin en basit adımı gibi görünse de doğru şekilde yüz temizlemek için gereken zamanı ve dikkati ayırmak gerekiyor. Yüzümüzü doğru şekilde yıkamak cildimizin temiz ve arınmış olmasını sağlarken aksine yönelik attığımız yanlış adımlar akneye, ciltte kuruluğa ve tahrişe neden olabiliyor. Doğru ürünleri kullanmak ve doğru tekniklere sahip olmak da arzu edilen sonuca ulaşırken belirleyici bir rol oynuyor. 

Cildimiz, dış dünyaya karşı ilk savunma hattımızdır ve günlük yaşamın getirdiği kir, yağ ve makyaj kalıntılarıyla sürekli mücadele halindedir. Yüzümüzü doğru bir şekilde yıkamak, sağlıklı ve parlak bir cilt için atılacak ilk ve en önemli adımdır. Doğru yıkama yöntemleri, sadece yüzeydeki kirleri temizlemekle kalmaz, aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur, gözenekleri açar ve cildin doğal nem dengesini korur. Peki, yüzümüzü yıkarken nelere dikkat etmeliyiz? İşte cilt sağlığınızı korumak ve iyileştirmek için bilmeniz gereken doğru yüz yıkama teknikleri ve ipuçları.

Gerektiğinden az veya çok yıkamamaya özen gösterin.

Yüzünüzü temiz tutmak için günde iki kere -tercihen sabah ve akşam veya terledikten sonra- yıkayabilirsiniz. Bu şekilde cildinizde birikecek fazladan yağın ve akne oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte yüzünüzü gerektiğinden fazla yıkamak, cildi kurutabileceği için zararlı olabilir. Gün içerisinde cildinizin tazelenmeye ihtiyacı olduğunu hissederseniz sadece ılık su çarpmanız ve ardından iyice kurulamanız yeterli olacaktır. 

Cildinize uygun ürünler seçin.

Kuru, akneye meyilli ya da hassas olan cildinizin ihtiyaçlarına göre seçeceğiniz yüz temizleyiciler sayesinde cildinizin ihtiyaçlarına kulak verebilirsiniz. Yağlı ve akneye meyilli ciltler yağ içermeyen, kuru ciltler nemlendirici özelliği olan ve karma ciltler nazik ve köpüren temizleyicileri tercih edebilir. 

Misel suları bakım rutininize ekleyin

Yüzünüzü yıkarken ihtiyaç duyacağınız şeyler arasında cildinizin ihtiyaçlarına uygun bir yüz temizleyici, temiz bir havlu ve eğer arzu ederseniz kullanabileceğiniz misel sular yer alır. İçerisinde su bulunan misel molekülleri makyaj ve yağ kalıntılarına tutunup onları parçalar. Yüzünüzü bir temizleyici ile yıkayamadığınız zamanlarda, durulamak gerekmediği için kolayca kullanabileceğiniz misel temizleme sularını tercih edebilirsiniz.

Kimyasal ürünlerden kaçının.

Yüzünüzü yıkarken kullandığınız temizleyicilerin parfüm, alkol veya sert kimyasallar içermediğinden ve günlük kullandığınız ürünlerin eksfoliasyon özelliğine sahip olmadığından emin olun. Bu içerikler cildi doğal yağlarından mahrum bırakacağı gibi cildinizi kurutacaktır. 

Sağlıklı bir cilt için yüz yıkama adımları

1. Makyajınızı çıkarın.

Gün sonunda, özellikle de yatmadan önce yüzünüzü yıkarken makyajınızı güzelce çıkardığınızdan emin olun. Yüz temizleyiciler, cildinizi temizler fakat yine de makyajınızı çıkarmak için mutlaka bir makyaj çıkarıcı ürün kullanmalısınız. Gözeneklerinizi iyice temizlemek için çift aşamalı temizlik metodu uygulayarak önce yağ içerikli bir ürün ile makyaj artıklarınızı çıkardıktan sonra yüz temizleyici ürününüz ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Eğer yağlı bir cilde sahipseniz su bazlı bir makyaj çıkarıcı kullanabilirsiniz. Gün içerisinde makyaj yerine sadece güneş koruyucu krem kullansanız da bu adımı ihmal etmemelisiniz. 

2. Ilık su ile yıkayın.

Yüzünüzü yıkarken kullandığınız suyun fazla soğuk veya fazla sıcak olması iritasyona sebep olabilir. Bu nedenle yüzünüzü daima ılık, oda sıcaklığındaki su ile yıkayın. 

3. Acele etmeyin ve nazik olun.

Ilık su ile ıslattığınız yüzünüzü cildinize uygun bir yüz temizleyicisi ile yıkayın. Bu adımda acele etmeden ve cildinizi tahriş edecek sert hareketler yapmadan, parmak uçlarınızı kullanarak dairesel hareketler ile bir veya iki dakika boyunca yüzünüze masaj yapın. Yapacağınız sert hareketler cildin doğal koruyucu bariyerine zarar verebileceği için yüzünüzü çizmeyecek yumuşak hareketler tercih etmelisiniz. Yüzünüzü yıkarken yüz temizleyicinizi oldukça hassas olan göz çevrenize getirmemeye dikkat edin. 

4. Gereksiz malzemeler kullanmaktan kaçının. 

Yüzünüzü yıkarken sünger veya havlu kullanmak cildinizi tahriş edebilir. Aynı zamanda bu gibi malzemelerde çoğalabilecek olan bakteriler, düzenli bir temizlik gerektiriyor. Yalnızca ellerinizi kullanmanız bu nedenle çok daha güvenlidir. 

5. Çene ve boyun bölgenizi unutmayın.

Çeneniz ve boynunuz makyaj, krem ve güneş kremi gibi ürünlere maruz kalır fakat bu bölgeleri gerektiğince temizlemek genellikle atlanır. Kir ve yağ biriktirmeye de meyilli olan bu bölgeleri yüzünüzü yıkarken temizleyici ile nazikçe ovmak ve durulamak önemlidir. Boynunuzu ve çenenizi temizlerken yukarı doğru dairesel hareketlerle masaj yapabilirsiniz.

6. Cildinizi kurulayın. 

Yüzünüzü kendiliğinden kurumaya bırakmak yerine, temiz bir havlu veya tek kullanımlık kağıt havlu ile ovalamadan nazikçe kurulayın. Yüzünüzü çizmemeye dikkat edin. 

7. Nemlendirmeyi unutmayın.

Yüzünüzü yıkadıktan sonra nemlendirici kullanmak, cilt sağlığı için hayati bir adımdır. Temizleme işlemi sırasında, cildiniz yalnızca kir ve yağdan değil, aynı zamanda doğal yağlarından da arındırılır. Bu durum, cildin kurumasına ve hassaslaşmasına neden olabilir. Nemlendirici kullanmak, cildin nem dengesini geri kazandırır, bariyer fonksiyonunu destekler ve dış etkenlere karşı koruma sağlar. Nemlendirici, cildi yumuşatır, pürüzsüzleştirir ve elastikiyetini artırır. Ayrıca, düzenli nemlendirme, erken yaşlanma belirtilerini ve ince çizgileri azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle, her yüz yıkama rutininin ardından cilde uygun bir nemlendirici kullanmak, sağlıklı ve canlı bir cilt için olmazsa olmazdır. 



Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP