Zihnimiz bir günde ortalama 60 bin düşünce üretmekte. Bu kadar aktif bir mekanizmanın unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü ya da dalgınlık gibi sebeplerle verimliliğinin azalması yaşam tarzı, beslenme biçimi ya da yaşanan birtakım içsel sorunlardan kaynaklanabilir. Modern yaşamda birçok insanın karşılaştığı bir sorun olan zihin bulanıklığı, yorgun, yolunuzu kaybetmiş ya da belirsizlik içinde sıkışıp kalmış hissettirir. Verimliliğinizi ve duygu durumunuzu olumsuz etkiler. Ancak zihin bulanıklığının sebep olduğu semptomlarla mücadele edebilmenin farklı yöntemleri var. Bütünsel tıp doktorları, kendi deneyimlerinden yola çıkarak, zihin bulanıklığı sorununu gidermenin en etkili yöntemlerini açıkladılar. Uzmanlara göre zihin bulanıklığını nasıl önleyebiliriz?


Zihin bulanıklığını önlemenin 5 yolu

Sağlıklı yağlar tüketin

Dr. Heather Moday, zihin bulanıklığına pek çok faktörün neden olabileceğini söylüyor. Özellikle şekeri fazla; sağlıklı yağ ve proteinleri ise az miktarda tüketmenin soruna yol açacağını belirtiyor. Temel görevi bilgi transferi olan sinir hücrelerinin (nöronlar) arasındaki iletişimi sağlayan nörotransmitterler, proteinin en küçük yapı taşı olan amino asitlerden oluşuyor.

Yani, “beyni protein ile beslemek” önemli. Şeker ise kan şekeri seviyesini dengede tutan insülin hormonuna direkt karışıyor ve doğrudan beyne etki eden kan şekeri dengemizi bozuyor. Beynimizin, yağların parçalanmasıyla ortaya çıkan ketonları yakıt olarak kullanmayı sevdiğini belirten doktor Moday, bu nedenle Medium Chain Triglyceride (Orta Zincirli Trigliserid) adı verilen yağ alımının çok önemli olduğuna işaret ediyor. Beyin tarafından hızla emilme özelliğine sahip olan MCT (Medium Chain Triglyceride) yağının ise en çok Hindistan cevizi yağında bulunduğunu söylüyor.

Altın süt (“Zerdeçal latte”) ve ghee yağı tüketin

Doktor Jolene Brighten, “Kendimde zihin bulanıklığı görürsem ilk başvuracağım ürünler zerdeçal, anti-inflamatuar yağlar (somon, uskumru ve ton balığında bol miktarda bulunur) ve balık yağı olur” diyor. Doktor ayrıca; zerdeçal sütünden yapılan “golden milk latte”, zencefil ve ghee adı verilen evde de hazırlayabileceğiniz arındırılmış tereyağını ve MCT yağının zihin bulanıklığını gidermek için favorileri olduğunu belirtiyor.

Daha çok dinlenin ve not alın

Doktor Wendie Trubow, zihnin bulanıklığını kendimizde fark etmenin başkalarında fark etmekten daha zor olduğunu söylüyor. Zihnin fonksiyonlarını yerine getirmemesi farkındalığa da etkide bulunacaktır. Bu da kendimizde ters giden bir şeyler olduğunu hissetsek bile bunu anlayıp çözüme odaklanmakta güçlük çekeceğimiz anlamına geliyor. Kendi deneyiminden yola çıkarak önerilerde bulunan doktor Trubow, böyle zamanlarda glütenden uzak durdurduğunu, hafif yiyecekler ile beslendiğini, probiyotik alımını artırdığını, daha çok dinlenmeye zaman ayırdığını ve her şeyi aklında tutmaya çalışmaktansa yazdığını belirtiyor.

Bir doz güneş alın ve biraz kahve için

Doktor Amy Shah, özellikle sabah saatlerinde zihin bulanıklığı hissettiğinde yalınayak dışarıya çıktığını, birkaç saniye güneşe doğru baktığını, derin nefesler alıp verdiğini söylüyor. Doktor Shah’ın belirttiğine göre, retinaya çarpan güneş ışınları doğrudan dikkatimizi ve ruh halimizi etkiliyor. Yalınayak yere basmak ise topraklanmayı sağlıyor ve doğanın bir parçası olduğumuz hissini canlandırarak enerji seviyemizi yükseltiyor. Kahveyi her zaman tüketmek yerine zihnimizin bulanık olduğunu hissettiğimiz zamanlarda içmeyi öneren doktor, sağlıklı beslenmenin de önemini vurguluyor.

Temiz beslenin ve bir süreliğine bilgisayardan uzaklaşın

Doktor Vincent Perde, diğer meslektaşları gibi zihin bulanıklığına karşı “şekerden ve karbonhidrattan uzak durun” diyenlerden ve diğer tavsiyesi yine MCT yağı. Doktor bu yağı kahveyle ya da kendisinin de tercihi olan çayla alınmasını önermiş. Vincent Perde, kendimize “Hiç durmadan ne kadar süredir bilgisayar başında çalışıyorum?” sorusunu sormamızı öneriyor ve “Mola verin, nefes alın, birkaç esneme hareketi yapın, çok kısa da olsa biraz yürüyün” diyor.





BLOOM SHOP