Odaklanma problemi, konuşulanları anlamama, kafa karışıklığı ya da düşünceleri netleyememe beyin sisinin başlıca göstergeleri arasında yer alıyor. Çoğu zaman doktor kontrolü altında birçok testten geçilse dahi beyinde herhangi bir anormal bulgu bulunmadığından beyin sisinin sebebi tam olarak anlaşılamayabiliyor. Beyin sisi nedir ve sebepleri neler olabilir?

Beyin sisi nedir?

Günlük aktiviteleri ve ruh halini etkileyen bu bulanıklık halinin Demans ya da Alzheimer gibi ileri bir rahatsızlık olmadığını vurgulamak gerek. Ayrıca kaynaklara göre beyin sisinin kronik bir hastalık olabileceğine dair herhangi bir bulgu da bulunmuyor. Psikolojik araştırmalarda beyin sisi yalnızca kişiye kendini kötü hissettiren ve gerçek potansiyelini ortaya koyamadığını fark ettiren bir “puslanma” hali olarak tanımlanıyor.

Beyin sisinin semptomları neler?

Vücudun ihtiyaçları ve kişinin hayat tarzı birbirine uymadığı zamanlarda oluşan beyin sisi aslında bedenimizin bize verdiği mesajlardan bir tanesidir. Kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bu semptomlar, günden güne de farklılaşabilir. İşte en sık görülen 4 semptom:

  • Konsantrasyon eksikliği
  • Unutkanlık
  • Kronik yorgunluk
  • Zihnin pasifleşmesi

Beyin sisi neden olur?

Günlük hayatta pek çok kimyasala, toksine ve mikroba maruz kalıyoruz. Yediğimiz, içtiğimiz her şey ve içinde bulunduğumuz neredeyse bütün ortamlar hem vücut hem beyin sağlığımız için tehlike arz ediyor. Soluduğumuz kirli havadan tükettiğimiz sağlıksız yiyeceklere kadar pek çok faktör hormonları ve zihin sağlığını tahmin edildiğinden çok daha fazla etkiliyor. Bağışıklık sistemimiz çoğu zaman bu sağlıksız faktörlere etki ederek onları tolere edebilse de bağışıklığımızın yeterince güçlü olmadığı durumlarda beyin sisi gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Sindirim sistemi direkt olarak sinir sistemine bağlantılı olduğu için tüketilen besinler ciddi anlamda önem taşıyor. Nasıl ve ne şekilde yemek yediğimiz çok önemli. Çünkü yiyecekler enflamasyonu arttırabileceği gibi azaltabiliyor da. Beyin sisinin başlıca sebeplerinden birinin vücuttaki enflamasyon artışı olduğunu unutmamak gerek.

Genellikle semptomları azaltmaya yönelik bir yaklaşıma sahip olan Geleneksel Tıp yöntemleri tarafından beyin sisi semptomları baskılanamıyor. Dolayısıyla bu semptomlar görüldüğü zaman nedeni araştırılıyor ve bu neden herkes için başka olabiliyor. Peki beyin sisinin nedeni ne olabilir?

Stres, anksiyete ve depresyon

2 hafta ve daha uzun süren gerginlik, umutsuz ruh hali, endişe, depresif ruh hali ve yüksek stres beyin sisinin nedenlerinin başında geliyor. Zihnin sürekli olarak farklı noktalara ve zamanlara gidip gelmesine neden olan bu belirtiler kişinin zihnini alıkoyuyor ve beyin sisine neden oluyor.

Uykusuzluk

Sağlık üzerindeki önemi her geçen gün biraz daha anlaşılan uyku da beyin sisinin başlıca nedenleri arasında. Beynin dinlenmesi, iyileşmesi ve sağlığını koruması için önemli olan uykunun süresi kadar kalitesi de önemli. 7-8 saatlik bir uyku beyin sağlığı için ideal olsa da bu süre bireye dinlendirici gelmiyorsa bir uyku problemi yaşıyor olabilir.

Hipotiroid ve hormon dengesizlikleri

Tiroid hormonunun yetersizliği beyin fonksiyonlarında yavaşlamaya ve verimin düşmesine neden oluyor. Benzer şekilde menopoz veya farklı nedenlerle oluşan hormon değişimleri de beyin fonksiyonları üzerinde etkiye sahip.

Vitamin ve mineral eksiklikleri

Dengeli ve sağlıklı beslenmediğimiz zaman vücut ihtiyacı olan besinlere ulaşamıyor ve vücut fonksiyonlarında problemler meydana gelmeye başlıyor. Özellikle sağlıklı beyin fonksiyonlarıyla ilişkilendirilen B12, vücutta eksik olduğu zamanlarda beyin sisi sıklıkla görülüyor. Yaş ile birlikte vücut tarafından emilimi zorlaşan B12 takviyelerle sağlıklı değerlere getiriliyor.

Kullanılan ilaçlar

Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar da yan etki olarak beyin sisi yaratabiliyor. Antikolinerjik etki yaratan ilaçlar beyindeki nörotransmitterlerin etkisini bloklayarak zihindeki berraklığı yok etmekte.

Hastalıklar

Özellikle enflamasyon, yorgunluk ve kan değerleri dengesizlikleriyle ilgili olan hastalıklar beyin sisine sebebiyet verebiliyor. Aynı şekilde otoimmün olarak adlandırılan ve bağışıklık sisteminden kaynaklanan hastalıklar da beyin sisiyle ilişkilendiriliyor.

Bağırsak sağlığı

İkinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklar hemen hemen her konuda olduğu gibi beyin sisi konusunda da bir etkiye sahip. Bağırsakta bulunan bakterilerin dengesinin bozulması sonucunda beyin fonksiyonlarımızda bozulmalar meydana gelebiliyor.

Beyin sisini önlemek için neler yapılabilir?

  • İlk olarak bir nöroloğa görünüp algısal bir problem olup olmadığına dair genel bir tarama yaptırılabilir.
  • Daha sonra beslenme düzeni iyileştirilerek vücuda giren besinlere dikkat edilmeye başlanabilir. Tahıllardan ve sebzelerden karbonhidrat almaya; tohum, fındık, avokado gibi besinlerden sağlıklı yağ tüketmeye özen gösterilebilir.
  • İşlenmiş gıdadan ve şekerden uzak durulabilir.
  • Çiğ sebzeler tüketimi artırılabilir.
  • Uyku öncelikli eylemler arasına taşınabilir. Her gece aynı saatte yatağa girmeye ve her sabah aynı saatte uyanmaya dikkat edilebilir.
  • Egzersiz ve meditasyon yaparak stresten olabildiğince uzak durulabilir. Yoga ve Tai Chi gibi pratikler stres düzeyini azaltarak beyin sisi ihtimalini azaltır. Meditasyon da hafızanızın güçlenmesine katkıda bulunur.
  • İlaç kullanımını mümkünse en aza indirgenebilir.
  • Alkol ve tütün ürünleri kullanımı bırakılabilir.
  • Su tüketimi artırılabilir.
  • Organik ve doğal beslenmeye özen gösterilebilir.

Kaynak: Mayo Clinic, Healthline, Medical News Today

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP