Bedensel detoks zamanı, zihni ve ruhu arındırmak için idealdir. Bütünsel bir arınma, iyileşme ve iyi hissetme hali yalnızca bu şekilde sağlanabilir. Bedensel detoks, zihin detoksu ile desteklenmelidir.


Bahar yeni başlangıçların ve yenilenmenin zamanı. Siz de bu aralar benim gibi kendinize sıklıkla ‘Eski olanla işim bitti, yeni olanın zamanı’ cümlesini tekrarlıyorsanız, sizin için de eskiden arınma zamanınız gelmiş demektir. Uzmanlar tarafından bedensel arınma ile beraber zihinsel ve ruhsal olarak da arınmak önerilir. Bedenlerimiz için yaptığımız detoks ile toksinlerden arınıyoruz. Bu şekilde enerjimiz yükseliyor, sağlığımız iyileşiyor, fiziksel olarak kendimizi iyi hissediyor ve fazlalıkları atmış olarak hafiflemiş hissediyoruz. Zihin detoksu ile de bedenimizdeki bu etkileri destekleyebiliriz.

İlkbahar mevsiminde yenilenme

Yeniden doğum ve yeni yaşamın sembolü bahar mevsimi sadece bedenlerimiz için değil zihinlerimizde de alan açmak için mükemmel bir zaman. Doğa uyanışa geçerken biz de zihinsel uyanışa geçiyoruz. Bu uyanışın kalıcılığı için alışık olduğumuz düşünce formlarımızı, rutinlerimizi ve tepkilerimizin farkına varıp, işe yarayan ve yaramayan olarak ayrıştırıp, işlemeyen ne varsa onu yaşamımızdan çıkarabiliriz. 

Küçük ama etkili yönlendirmelerle rutinlerimizi daha etkili ve enerjik yapabilir, alışkanlık, inanç veya hizmet etmeyen zihinsel herhangi bir şey varsa bunları bırakıp, yeni ve taze olana yer açabiliriz. Fiziksel detoks bedenlerimizdeki toksinleri atmak ve iç organlarımızı arındırmak için nasıl etkili ve önemli ise aynı şekilde zihinsel detoks da düşüncelerimiz, beklentilerimiz, amaçlarımız, hedeflerimiz, inançlarımız, isteklerimiz kısaca zihnimizdeki toksinleri atmak için etkili ve gerekli. Zihinsel ve duygusal toksinlerimizi fark etmemiz, bedensel toksinlerimiz kadar kolay olamayabiliyor.

Zihinsel karışıklık:

  • Odak kaybı
  • Yorgunluk
  • Stres
  • Kararsızlık
  • Gereksiz koşturma
  • İletişim bozukluğu
  • Yanlışlıklar
  • Sağlık problemleri
  • Mutsuzluk

Farkına varmamız gereken şey gün içinde kısıtlı zamanımız ve enerjimiz var. Yani enerjimizi nereye ve nasıl yönlendirmemiz gerektiğine bilinçli karar vermemiz gerekiyor. İşte o zaman yaşam istediğimiz gibi akmaya başlıyor. 

İşte zihinsel detoks ile yenilenme adımları!

“Endişe listesi” hazırlayın

Gün içinde bazı konulara ve durumlara endişeli bir yaklaşım gösteriyoruz. Tepkilerimizde buna göre değişebiliyor. Enerjimizi endişelenme üzerine harcadıkça asıl yapmamız gerekenlere gücümüz kalmayabiliyor.

Gün içinde endişe hissettiğim durumları yazdığım “endişe listesi” gün sonunda ne kadar gereksiz şeylere endişelendiğimi anlamama yardımcı oluyor. En azından 1 hafta boyunca liste hazırlamak, endişelendirenlere karşı farkındalığınızı artırırken, tepkilerinizin kontrolünü ele almanızı sağlar. Bu sayede gün içinde endişelenmeye harcadığınız zaman da azalır. 

Daha fazla zamanınızı dışarıda geçirin

Havalar ısınmaya başladı. Kapalı kaldığımız evlerimizden dışarı çıkmanın zamanı geldi. Doğada zaman geçirmek sağlıklı ve iyi olma halimiz için uzmanların önerisi. Netlik kazanmak ve rahatlamak istiyorsanız uzmanlar doğada daha fazla zaman geçirmeyi öneriyor. Doğada zaman geçirmek aynı zamanda enerjinizin yükselmesine, ilhamın artmasına, fiziksel ve zihinsel sağlığın gelişmesine ve stres seviyesinin azalmasına yardımcı oluyor. 

Yürüyüş yapmak, parka gitmek, ormana gitmek, bahçeniz varsa bahçe ile ilgilenmeye başlamak birer seçenek olabilir. Bunların hiçbirine işinizden, okulunuzdan ve/veya ailenizden dolayı zamanınız yoksa, pencerenizi açıp günde 3 dakika camınızdan dışarı bakmak bile işe yarıyor. Arabalara veya insanlara veya binalara değil gökyüzüne, varsa çevrenizdeki ağaçlara, sokaktan geçen hayvanlara bakın. 

Teknoloji olmadan zaman geçirin

Zihninizi netleştirmek ve kendi hislerinizi daha derin bir şekilde fark edebilmek için dikkatinizi dağıtacak şeyleri bir süreliğine kendinizden uzak tutun. En başta tabii ki akıllı telefonlarımız geliyor. Sosyal medya, mesaj ve e posta bildirimlerini kapatmak bile zihnimiz için paha biçilmez bir hediyeye dönüşebilir.

Sonuçta o uyaranlar sürekli bizi başkalarının ajandasına göre yaşamaya yönlendiriyor. Bunlarda özgürleştiğimizde, zamanın kontrolünü de ele almış oluyoruz. Bunun için:

  • Telefonunuz olmadan yürüyüşe çıkın.
  • Haftada bir gün telefonunuzu açmayın. Bu çok uzun gelirse yarım gün yani 12 saatlik mola verebilirsiniz. Halen sizi zorluyorsa o zaman haftada 4 saatinizi telefonunuz olmadan geçirin, sanırım bunu yapabilirsiniz.
  • Telefonunuz, bilgisayarınız ve akıllı saatinizdeki uyaranları gün içinde 1-2 saat sessize almayı deneyin.
  • Akşam yatmadan 30 dakika önce çevrim dışı olun ve sabah belirli bir saate kadar da o şekilde kalmayı deneyin. Örneğin her sabah cep telefonunuza bakarak, mesajları okuyarak güne başlıyorsanız, kendinize bir saat belirleyin ve o zamana kadar telefonunuzu açmayın.
  • Haftada bir akşam yemeğinde cep telefonunuzu kapatın, laptop veya akıllı saatinizi sessize alın. 
  • Evinizde bir oda belirleyin, bu oda elektronik olmayan bir oda olsun. Beraber yaşadığınız birileri varsa onun içinde bu kuralları geçerli kılın.

Pozitif etkisi olmayan kişileri takipten çıkarın

Çoğunluğumuz vaktimizin büyük kısmını internette, sosyal medyada geçiriyoruz. Bunu verimli ve pozitif deneyime dönüştürmek istiyorsanız düzenli olarak takip ettiklerinizden sizi negatif etkileyen kişileri takipten çıkarın.

Posta kutunuzu sıfırlayın 

Posta kutunuzu yapılacaklar listesi olarak saklayabilirsiniz. Orada olan ne varsa size yapılacakları söylüyor olsun. Bunun için gereksiz üyeliklerinden ayrılmanız, promosyon veya tanıtım postalarından kurtulmanız gerekebilir. Haftada bir gün en az 1 saatinizi ayırarak yoğunluktan okunmamış mailleriniz varsa hepsinin üstünden geçebilirsiniz. 

Meditasyon yapın

Ortalama insan zihni günde en az 50 bin ila 70 bin arası düşünce üretiyor. Kısacası her 1,2 saniyede yeni bir düşüncemiz oluşuyor. Bu sebeple de insan zihni genel anlamda maymuna (sürekli hareket eden) benzetiliyor. Zihnin herhangi bir düşünceyi takip etmesi kolay olsa da düşüncelerin oluşturduğu hikayeler arasında kaybolma ihtimali de bu sebeple artabiliyor. Zihinsel detoks etkisi öncelikle gün içinde odaklanabilmemiz için gerekli. 

Meditasyon, maymun zihnimizi sakinleştiren en etkili yollardan biri. Bu süreçte zihnimizi tek bir şeye odaklamayı pratik ederken yaşamlarımızdaki diğer alanlarda da aynı şekilde meditasyonda yaptığımız gibi odaklayabilme şansımızı arttırıyoruz. Kısacası dikkatimizi vermeniz gereken şeye odaklayabiliyor, gereksiz düşünceler arasında kaybolmadan odaklanmaya devam edebiliyoruz.

Niyet belirleyin

Yaşamınızın yeni dönemi için niyet belirlemenin tam da zamanı. Bu sayede bilinçli olarak yeni bir dinamikle hareket etmemize alan oluşuyor. Bu niyeti oluşturmak için geçtiğimiz tüm aşamalar sonrası, artık gereksiz olandan arınmış ve yeniye alan açmış olabiliyoruz. 



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP