Süt beslenme öğeleri içinde uygun fiyatlı, önemli ve de en yararlı kalsiyum kaynağıdır. Süt, kalsiyum çökelmesini önleyen bir grup protein içerir ve bu da kalsiyumun vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır. Bu durum süt ve süt ürünlerinin neden en iyi kalsiyum kaynağı olarak adlandırıldığını açıklamaktadır.

Sütü ne kadar tüketmeliyim ?

Süt bileşiminde yer alan, protein, laktoz, kalsiyum gibi besin maddeleri nedeniyle besleyici değeri yüksek bir gıdadır. Tükettiğimiz diğer gıdalarda olduğu gibi sütten beklenen yararın sağlanabilmesi için de ölçülü miktarda ve gerektiği kadar tüketilmesi gerekir.

Yağlı sütte en az yüzde 3, yarım yağlı sütte yüzde 1,5 ve yağsız sütte de yüzde 1,5’in altında yağ bulunmaktadır.

Light sütler sağlığa zararlı mıdır ?

Light sütler sağlığa zararlı değildir. Bilinmesi gereken önemli bir konu var o da “light” ibaresinin sütün içindeki enerji değerinin diğer süt ürünlerine göre daha az olduğunu göstermek için kullanılıyor oluşudur.

Light (yarım yağlı) veya yağsız sütler tam yağlı sütlere göre aynı miktarda kalsiyum, protein, mineral ve vitaminler içerir.

İlginizi çekebilir: Yulafın Daha Önce Bilmediğiniz Faydaları

Yarım yağlı ya da yağsız süt nedir?

  • Yağlı sütler: Yağ oranı azaltılmamış olup, enerjisi korunmuş sütlerdir.
  • Yarım yağlı/Light sütler: Light sütler, tam yağlı sütlere göre yağın azaltılması ile üretilir.  Yağ oranı da yüzde 1 veya 2’dir
  • Yağsız/Ekstra Light sütler: Sıfır yağ oranına sahip sütler olup normal sütten daha az kaloriye sahiptirler. Kalp damar hastalığı olan kişilerin yağsız ya da ekstra light süt tüketmesi önerilmektedir.

Düzenli süt tüketilmesi kilo verilmesini yardımcı olur mu?

Sütün içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde kilo vermeye yardımcı olduğu doğrudur. Diyet sırasında alınan kalsiyum, yağ asitlerini değiştirerek, emilimini azaltmaktadır. Ayrıca kalsiyum, vücutta sindirilen yağ miktarını azaltarak dolaylı olarak enerji alımını da azaltmaktadır. Diyetimizden sütü eksik etmemeniz de fayda vardır. Hem süt yüksek protein içerdiği için diyetlerde tokluk sağlar. Protein oranını orta düzeyde artırması ile metabolizma hızlanır ve kas kitlesinin korunmasını sağlar.

Yeşil yapraklı sebzelerden kalsiyum alabilir miyim?

Günlük beslenmemizdeki besinsel kalsiyumun neredeyse yüzde 70’i süt ve süt ürünlerinden elde edilir, sadece yaklaşık yüzde 16’sı tam yeşil sebzelerden ve kurutulmuş meyvelerden oluşurken yüzde 6-7’si maden suyundan sağlanmaktadır. Öyle ki marul, dereotu, roka gibi yeşil yapraklı sebzelerde ve kuru fasulye gibi bakliyatlarda kalsiyum olduğu doğrudur. Ancak bir yetişkinin günlük kalsiyum ihtiyacının 800 mg olduğunu düşünürsek bunun tamamının yeşil yapraklı sebzelerden karşılanması pek mümkün olmayabilir.

Bunu karşılamak için günde 6 adet marul, 4 bağ roka ya da 1 kg kuru fasulye yemeniz gerekir ki, bir kişinin günde bu miktarlarda bu besinleri tüketmeleri gerçekçi değildir. Oysa 2 bardak süt ve 2 kase yoğurt tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın tamamını karşılayabilirsiniz.





BLOOM SHOP