YAZAN: DİLA ATTEPE

Günümüzde cilt bakımına artan yoğun ilgi ile birlikte her gün cildimize yararlı olan farklı bir madde keşfediyoruz. Arbutin de yeni yeni popüler olmaya başlayan yararlı maddelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu bileşen, parlak ve eşit tonlu bir cilt arayışında olanlar için bir kurtarıcı niteliğinde. Peki ciltteki lekeler üzerinde iyileştirici etki ve parlaklık sağlaması ile bilinen Arbutin tam olarak nedir? Cildimize yan etkileri olabilir mi? Sizler için araştırdık.


Arbutin nedir ve nasıl çalışır?

Hiperpigmentasyon ve cilt lekelerinin tedavisinde kendini ön safhalarda gösteren Arbutin, yaban mersini, kızılcık ve armut kabuğu gibi çeşitli bitkilerden elde edilen bir bileşendir. Organik olmasının yanı sıra laboratuvarda sentetik olarak da üretilebilen bir maddedir. Bu bileşen, ciltteki pigmentasyon sorunlarına yardımcı olmasıyla bilinir. Bunun yanında cilde parlaklık veren bir madde olarak karşımıza çıkar.

Cilde rengini melanin adı verilen pigment verir. Koyu lekeler, hiperpigmentasyon oluşumu, eşit olmayan cilt tonu ve diğer pigment sorunları genellikle melaninin aşırı üretiminden kaynaklanır. Arbutin, cilt üzerinde kullanıldığında hücreler tarafından emilir ve melanin ile etkileşime girer. Tirozini melanine dönüştürmekten sorumlu olan tirozinaz enziminin aktivitesini etkili bir şekilde bastırır. Dolayısıyla bu bileşeni kullanmak zamanla cildin daha eşit ve parlak olmasına yardımcı olur.

Alpha-Arbutin ve Beta-Arbutin

Arbutin, hem organik ve hem de sentetik olarak elde edilebilen bir maddedir. Bunlardan ilk ikisi Alpha-Arbutin ve Deoxyarbutin laboratuvarda üretilmiş olan Arbutin çeşitleridir. Beta-Arbutin ise doğal olarak bitkilerde bulunan ve bitkilerden elde edilen bir bileşendir. Her Arbutin formu da melanin üretimini baskılar ancak çalışmalar Alpha-Arbutin’in daha stabil olduğunu ve cilt üzerinde Beta-Arbutin’den 10 kat daha etkili olduğunu ortaya koymuştur.

Arbutin x Hidrokinon

Tıpkı Arbutin gibi Hidrokinon da pigment sorunlarına yardımcı olarak bilinen bir maddedir. Her ikisi de cilt açıcı özelliğe sahiptir ancak Hidrokinon’un gücü genellikle daha hızlı sonuca ulaşmanızı sağlarken Arbutin daha aşamalı bir yaklaşım benimser. Hidrokinon’un hızlı sonuç vermesinin altında kimyasal yapısının güçlü olması yattığından her cilt tipi için uygun olmayabilir. Özellikle uzun süre ve fazla kullanıldığında ciltte tahrişe sebep olabilir. Kullanımının bir cilt bakım uzmanı tarafından izlenmesi ve kontrol edilmesine dikkat edilmelidir. Öte yandan Arbutin, hassas ciltler de dahil olmak üzere her cilt tipine uygun kabul edilen güvenli bir bileşen olarak karşımıza çıkar. Hidrokinonun kullanımında kızarıklık, kuruluk ve güneşe karşı artan hassasiyet oluşması riski daha fazlayken Arbutin’de bu riskler çok daha azdır.

Arbutinin yararları nelerdir?

Cildi aydınlatır

2 cildin parlaklığını artırmak konusunda en iyi bileşenler arasında yer alır. Melanin üretimini engelleyerek melazma ve yaşlılık lekeleri dahil olmak üzere hiperpigmentasyonun azaltılmasına yardımcı olur ve cildin daha parlak ve daha eşit tonda görünmesini sağlar.

Yumuşak çalışır

Cilt rengini açan diğer maddelerden farklı olarak Alpha-Arbutin, cilt üzerindeki yumuşak etkisi ile bilinir. Aşamalı, yavaş ve kontrollü bir şekilde çalışarak ciltte oluşabilecek tahriş riskini en az seviyede tutar.

Farklı cilt bakım ürünleri ile dost

Birden fazla cilt sorununu hedef alan çok bileşenli bir rutine Arbutin’i dahil etmek genellikle bir sorun yaratmaz. C vitamini, peeling asitleri ve retinoidler gibi diğer aktif bileşenlerle olumsuz bir etkileşime girmediğinden kapsamlı bir cilt bakım rutininin bir parçası olarak kullanılabilir.

Düzenli kullanımda etkili sonuçlar verir

Arbutin, diğer birçok beyazlatıcı maddenin yanında daha az agresif bir etkiye sahiptir. Bu kontrollü ve sakin doğası ile Arbutin, uzun vadede kullanıldığında sonuçlarını etkili bir şekilde gösterir.

Farklı cilt tonlarında etkilidir

Arbutin, cildi doğrudan beyazlatmaz, sadece aşırı pigmentasyonu azaltmaya çalışır. Cilt rengine uyumlanarak çalışan bu bileşen, lekelerde veya farklı pigmentasyon sorunları olan bölgelerde kullanıldığında olumlu sonuçlar sağlayabilir.

Arbutin’in yan etkileri var mı?

Arbutin, genellikle cilt bakımında güvenli bir içerik olarak kabul edilir. Ancak, tıpkı tüm aktif içerikler gibi potansiyel yan etkileri ve dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olabilir.

  • Özellikle aşırı kullanımda veya diğer güçlü içeriklerle kombinlendiğinde cilt tahrişine, kızarıklığa veya kaşıntıya neden olabilir.
  • Herkesin cildine uyumlu olsa da cildi tahrişe yatkın olan kişilerde kuruluk veya sertlik hissi yaratabilir fakat nemlendirici kullanmak, bu kuruluk hissinden kolayca kurtulmaya yardımcı olabilir.
  • Hidrokinon gibi diğer cilt açıcı maddeler kadar etkili olmasa da cildin UV ışınlarına karşı duyarlılığını artırabilir. Bu nedenle, Arbutin içeren bir cilt bakım rutininde güneş kremi eksik olmamalıdır.
  • Çok hassas cilde veya egzama, sedef hastalığı, roza hastalığı gibi belirli cilt sorunlarına sahip kişiler Arbutin kullanırken bir uzmana danışmalıdır.

Arbutin’in cilt tonu dengesini sağlamakta etkili bir madde olduğu açık fakat farklı bileşenleri cilt bakımınıza dahil etmeden önce mutlaka bir uzmana danışmak gerekir. Arbutin’i profesyonel tavsiye olmadan ve kontrolsüz kullanmak tahriş olasılığını artırabilir. Cilt tipiniz ne olursa olsun bu bileşenleri kullanmadan önce bir alerji testi yaptırmak, olumsuz reaksiyonlarla cildinize zarar vermenizi önleyebilir.



Dila Attepe

1999 yılında Ankara’da doğan Dila, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Bitirme tezini kadınlarda beden algısı üzerine yazdıktan sonra kişisel gelişim ve psikoloji alanına yöneldi. Dila, beden algısı ve zihinsel sağlığı geliştirme konusundaki farkındalığı sayesinde sağlıklı yaşam camiasına ilham olacak içerikler üretmeyi amaçlıyor....



BLOOM SHOP