Sağlıksız dinamiklere oturmuş pek çok ilişkinin varlığını da inkar etmemek gerekir. Partnerler birbirlerini yeterince tanımadığında ilişki içindeki sorunlardan bihaber, kaos içerisinde, çözüme giden yolu göremeden ilişkilerini devam ettirmeye çalışırlar. Ne yazık ki bu gibi durumlar, çoğu zaman kötü sonuçlar ve mutsuz anılarla son bulur. Sizin için derlediğimiz ilişkiler hakkında 5 kitap önerisi ile ilişkilerde yaşanabilecek olası sorunlara dair farklı bir bakış açısı geliştirebilirsiniz!
Borderline Kişilik Bozukluğu Olan Birini Sevmek – Shari Y. Manning
Dr. Shari Manning, borderline kişilik bozukluğuna sahip çok sayıda kişi ile çalışmış deneyimli bir hekimdir. Bu kitabında deneyimleri ışığında borderline kişilik bozukluğuna sahip birisi ile ilişki yaşamanın zorluklarından bahsederken okuyucuya çeşitli öneriler de sunuyor.
Manning, kitaptaki detaylarla ilişkideki krizleri ortadan kaldırmayı amaçlarken daha etkili sınırlar oluşturmayı hedefliyor. Kitap, borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilere, bu kişinin sevdiklerine ve ailesine rehber olmayı vadediyor.
Aşk Neden Acıtır – Eva Illouz
Eva Illouz bu kitabı ile aşk acısının toplumsal temellerini ortaya koyuyor ve acıyı hafifletmeyi amaçlıyor. Illouz, bir ilişkiye başlarken seçme, seçilme sürecinin bile modern dönemin dinamikleriyle şekillendiğini söylüyor.
Kitaba göre, kadının “seçilmeye değer” görüldüğü yaş aralığı, kadının artan ekonomik gücünün erkekleri daha temkinli olmaya itmesi ve daha pek çok ilişkisel olgu “toplum”dan kaynaklanıyor. Illouz, kadın ve erkeklerin bir ağın içine hapsolduğunu ve duygularından uzaklaştığını ifade ediyor.
İlişkinizde kendinize çok yükleniyor ve bazı hislerinize anlam veremiyorsanız toplumun üzerinizde ne derece etkili olduğunu anlamaya ihtiyacınız var demektir. “Aşk Neden Acıtır” ilişkinize farklı bir bakış açısı sağlamanıza yardımcı olabilir.
İkili İlişkilerde Duygusal Manipülasyon – Pascal Couderc
İkili ilişkilerde basit manipülasyonlara günümüzde sıkça rastlanabiliyor. Pascal Couderc bu kitabında sapkınlık biçimini alan manipülasyonlardan ve narsist partnerlerin kişilik özelliklerinden bahsediyor. Kitap, her şeyi partneri için yapıyormuş gibi görünen narsist bir kişinin küçük oyunlarını, kendini nasıl mağdur gösterdiğini ve partnerini nasıl kendisine bağımlı hale getirdiğini işliyor. Mağdurun kendi başına fark etmesinin oldukça güç olduğu bu psikolojik şiddet mağdurda depresyon ve bağımlılık gibi sonuçlara yol açabiliyor.
Partneri tarafından duygusal anlamda sömürülen pek çok kişi var. Kitap; bu sömürüyü, narsist kişinin özelliklerini ve izlediği yolu açık bir biçimde örneklendirerek ortaya koyuyor.
Akışkan Aşk – Zygmunt Bauman
Hayat, çok hızlı bir biçimde akıp gidiyor. Dükkanlar hızlıca el değiştiriyor, ağaçlar azalıyor, binalar çoğalıyor… Hayat akışkan biçimde devam ediyor ve aşk da aynı akışkanlık içinde duygular yeterince tanınmadan, adlandırılmadan, üzerine düşünmeden hatta ne olduğu tam olarak bilinmeden yaşanıyor. Duyguların bu tanınmayan hali ise kişilerin üzerine büyük bir ağırlık bırakıyor.
Bauman “Akışkan Aşk”ta, aşkın akışkanlığına karşı koymaya çalışıyor. Bauman’a göre, her şeyin tüketim eksenli geliştiği bir toplumda aşkı da tüketim yönlendiriyor. Artık kişiler partnerlerine içsel bir nedenle değil, kendisine sunulacak zevk ve eğlence gibi olguların hesabını yaparak yöneliyor.
Duygularınıza ve ilişkinize bir sorgu niteliği kazandıran bu kitabı okuduktan sonra hızla akan hayat içinde hislerinizi sindirerek yaşamaya gayret edeceksiniz.
Aşkın Psikolojisi – Sigmund Freud
Psikanalizin kurucusu Freud, teorileriyle hala gündemde kalmayı başarıyor. “Aşkın Psikolojisi”nde de diğer tezlerindeki düşüncelerini sürdürüyor; kişinin hissettiği aşk duygusunun çocukluk dönemindeki fantezi ve korku kalıntılarının eylemlere yansıması olduğunu öne sürüyor.
Kitapta cinsellik ve aşk arasındaki ilişkiden, bekaret tabusundan, kadın erkek arasındaki anatomik farkın bazı ruhsal sonuçları gibi pek çok konudan söz ediliyor. Kısa bir kitap olan “Aşkın Psikolojisi” düşünüldüğü kadar hızlı okunmuyor.
İlişkilere, duygulara farklı bir pencereden bakmaya ve derin düşünmeye açıksanız “Aşkın Psikolojisi” size Freudyen bakış açısını açık biçimde sunuyor olacak.