YAZAN: BAHAR BUZACIOĞLU

Binlerce yıldan beri Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurveda’da kullanılan ve bitkilerde bulunan doğal bir kimyasal olan berberin, güncel olarak da birçok rahatsızlığın tedavisinde aktif olarak kullanılıyor. Yapılan çalışmalarda kalp rahatsızlıkları ve diyabet dahil birçok sağlık sorunu üzerinde farmakolojik etkilere sahip olduğu kanıtlanan berberin nedir, kimler tarafından ne için kullanılır? Sizler için yazdık!


Berberin nedir?

Hidroklorür olarak da bilinen berberin, tadı acı olan sarı renkli bir kimyasaldır. Doğal bir izokinolin alkaloididir. Bir bitki tarafından doğal olarak üretilen kimyasal bileşikler anlamına gelen alkaloitlerden olan berberin; zerdeçal, sarıçalı, kızamık, Oregon üzümü gibi Berberis adı verilen bir grup çalı bitkisinin gövde, kabuk ya da kök kısımlarında bulunur. Binlerce yıl önce Geleneksel Çin Tıbbı’nda ve Ayurveda Tıbbı’nda ilk kez kullanıldığından Çin ve Hindistan’dan gelmektedir. Aynı zamanda doğal tıpta popüler olan iki bitkinin ana aktif bileşenidir: Coptidis Rhizoma ve Phellodendri Chinensis Cortex. Antibakteriyel, antimikrobiyal, antitümör, antienflamatuar ve kan şekerini düşürücü etkilere sahip olduğu kanıtlanmıştır. En belirgin özellikleri; kalp ritmini güçlendirmeye yardımcı olması, bakterilerle savaşması ve vücudun kandaki şekeri kullanımını düzenlenmeye yardımcı olmasıdır.

Berberin takviyesi neden kullanılabilir?

Geleneksel Çin Tıbbı’nda bu bitkiler yüzyıllardır diyabeti doğal olarak tedavi etmek için kullanılmaktadır. Berberin aynı zamanda bakteriyel gastroenterit, ishal ve diğer sindirim hastalıklarının tedavisinde uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.

Alkaloidler, çoğunlukla bazik nitrojen atomları içeren, bitki kökenli organik bileşiklerin bir sınıfı olarak tanımlanır. Bunları tüketmek, özellikle kardiyovasküler ve metabolik sağlıkla ilgili olarak insanlar üzerinde belirgin fizyolojik etkilere sahiptir. Berberin HCL gibi bu bileşikten yapılan ekstratlar ve takviyeler, güvenli olmaları ve geniş antibakteriyel aktiviteleriyle bilinir. Antibiyotiklere ihtiyaç kalmadan doğal olarak tedavi etmeye bile yardımcı olabilirler. Giderek artan araştırmalar berberinin yararlarının birçok rahatsızlığa karşı koruma içerebileceğini ortaya çıkarıyor:

  • Diyabet: Berberinin, diyabetin tamamlayıcı tedavisinde yararlı olabileceği düşünülmektedir. Kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan berberin, yapılan bazı araştırmalarda Tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olmuştur.
  • Gastrointestinal enfeksiyonlar: Uzun yıllardır Geleneksel Çin Tıbbı’nda da ishalin tedavisinde kullanılan berberin, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabilir.
  • Kalp hastalıkları: Yapılan bir araştırmada kalp yetmezliği yaşayan ve kalbi zayıflamış kişiler düzenli berberin kullanmaya başladıktan sonra kalp güçlerinde bir artış ve kalp yetmezliği ölçümlerinde bir azalma görülmüştür.
  • Akciğer iltihabı: Araştırmalara göre berberin, sigara dumanının neden olduğu kronik akciğer iltihabını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Yüksek kolesterol: Kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı bir etkiye sahip olan berberin, vücudun uzun zincirli yağ asitleri alımını yavaşlatarak kolesterol birikimini ve kilo alımını önleyici bir etki yaratabilir.
  • Hipertansiyon (Yüksek kan basıncı): Bazı radikal hayat değişikliklerinin yanında (egzersiz, beslenme) berberin kullanımı kan basıncını etkili bir şekilde düşürmeye yardımcı olur.
  • Polikistik Over Sendromu: Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olduğu için Polikistik Over Sendromu’nun bazı belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Obezite: Kandaki şekeri düzenlemeye yardımcı olan berberin, aynı zamanda kilo alımını kontrol etmeye yardımcı olduğu için obezitenin tedavisinde de faydalı olabilir.
  • Yaşlanma belirtileri: Endokrin sistemini güçlendiren ve protein enzimini sağlayan sinyal yollarını aktive eden berberin böylelikle yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olur.

Berberin takviyesi nasıl kullanılır?

Berberin takviye formunda olarak çevrim içi satış noktalarında ya da çeşitli sağlıklı gıda mağazalarında bulunabilir. Berberinin kanda yarılanma ömrü kısa olduğundan kanınızdaki seviyeleri sabit tutmak için genellikle bölünmüş dozlarda almak tavsiye edilir. Birçok çalışmada, günde 900 ila 1.500 miligramlık dozajlar kullanılır. En yaygın olarak önerilen miktar günde toplam 1.500 miligram olmak üzere üç kez 500 miligramdır. Yemekle artan kan şekeri ve lipit artışının avantajından yararlanmak için yemeklerle birlikte ya da yemeklerden hemen sonra alınması önerilir. Akut olarak alınan yüksek dozlar mide rahatsızlığına, kramplara ve/veya ishale neden olabilir. Bu da berberini gün boyunca birden çok dozda almanız için iyi bir nedendir. Sizin için en uygun dozu belirlemek için bir doğal sağlık uzmanıyla çalışabilirsiniz.

Berberinin doğrudan cilde uygulanan formu ise genellikle yanıklara ve sıklıkla körlüğe neden olan trahom gibi bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için göze uygulanır. Cildi etkileyebilecek çok çeşitli bakteri, protozoa ve mantarlara karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Genel olarak güvenli bir profile sahip bu alkaloidin ana yan etkileri sindirimle ilgilidir.

Berberin kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Tıbbi bir durumunuz varsa ya da antibiyotikler dahil herhangi bir ilaç kullanıyorsanız almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. Özellikle kan şekerini düşürücü ilaçlar alıyorsanız bu özellikle önemlidir.
  • Hamile ve emziren kadınların kullanmaması gerekir.
  • Eğer 12 haftadan fazla bir süre kullanmayı planlıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.




BLOOM SHOP