YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: THE ANONYMOUS PROJECT

Beyninizin ne kadar sağlıklı ve zinde olduğunu düzenli olarak kontrol ediyor musunuz? Toplumun büyük bir kısmı ileri yaşlarına dek ciddi bilişsel sıkıntıları olmadan yaşıyor gibi görünse de modern yaşam temposu ve multitasking hali her yaştan kişinin beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yaş 60’ı geçtiğinde ise sanki “bir anda” ciddi zihinsel sağlık problemleri baş göstermeye başlıyor! 65 yaşından sonra her 6 kadından ve her 11 erkekten birinde Alzheimer hastalığı ortaya çıkıyor. Gençliğimizde zihinsel sağlık konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamadığımızı düşündürten zihnimiz ileri yaşlarda neden geri döndürülemez hasarlar alabiliyor? Aslında sorunun cevabı nasıl fiziksel sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme ve spor alışkanlıkları ediniyorsak, zihin sağlığımız için de benzer bir erken aksiyon almamız gerektiğinde gizleniyor. Her yaştan kişinin bilişsel yetilerini desteklemek, bilişsel hastalık tanısı almış kişilerde de beyinlerinin sağlıklı yaşam ömrünü uzatmak için tasarlanmış Beynex uygulaması bize tam da ihtiyacımız olanı sunuyor. Nörologlar ve bilişsel psikologlar tarafından hazırlanmış 20’den fazla egzersiz ve içerikle Beynex bütünsel sağlığın en önemli unsuru olan beynimizi korumamızda ihtiyacımız olan tek destekçimiz oluyor.


Sağlıklı bir beyin ne demek?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı bir beyin; bilişsel, duyusal, sosyal, duygusal, davranışsal ve motor fonksiyonlarını sorunsuz olarak işleten bir beyin olarak tanımlanıyor. Bu sayede kişi herhangi bir zihinsel sağlık engeli ile karşılaşmadan hayatını istediği şekilde ilerletebiliyor ve potansiyelini gerçekleştirebiliyor.

Bununla beraber beyin yaşam boyu bazı dış etmenlere karşı savunmasız kalabiliyor. Örneğin yapılan araştırmalara göre 60 yaşından sonra hafıza kaybı 4 kat daha hızlanıyor. Aynı şekilde depresyon geçmişi, bilişsel bozulma riskini yüzde 41 oranında yükseltebiliyor. Fiziksel olarak aktif bir hayat sürmekse bilişsel yeti kaybı riskini yüzde 38 oranında azaltabiliyor.

Beynimizin destekçisi: Beynex

Beyin sağlığı bütünsel sağlığın temelini oluşturuyor. Uzun ve sağlıklı yaşam süresi ile doğru orantılı ilerleyen beyin sağlığının erken yaşlardan itibaren desteklenmeye başlanması, ileri yaşlarda ise korunması gerekiyor. Çünkü zihinsel sağlığı aşağıya çeken üç ana unsur; yaş alma, ruhsal sağlık problemleri ve hayat kalitesini azaltan yaşam tarzı alışkanlıkları olarak sıralanıyor. Bu unsurlara karşı çözüm üretmek için nörologlar ve bilişsel psikologlar tarafından tasarlanmış mobil uygulama Beynex de kendine üç ana yol çiziyor: Beyin sağlığının sürekli ve düzenli olarak takibini sağlıyor, kişinin bilişsel yetilerine olan güvenini zorlayıcı ama eğlenceli egzersizler ile geliştiriyor, içinde iletişimin ve dayanışmanın desteklendiği interaktif bir topluluk barındırıyor.

Beynex’in içinde bulunan hafıza, problem çözme ve görsel algı gibi 7 farklı kategoride toplanmış 20’den fazla oyun beyin sağlığını ve hafızayı düzenli olarak test etmeyi ve zihni her daim aktif tutmayı amaçlıyor. Aynı zamanda kişinin oyunlarda aldığı skorlar ile kendi gelişimini izleyebilmesi, diğer tüm yaş ve eğitim düzeyi benzer kullanıcılar arasında kendisinin nasıl sıralandığını görebilmesini de mümkün kılıyor.

Beyin sağlığına bütüncül bir bakış açısı sunan blog kısmında ise uyku, beslenme, fiziksel aktivite ve yaşam tarzına değiniliyor. Beynex’in gündelik alışkanlığa dönüştürülmesiyle beklenen yaşam süresine her yaşta sağlıkla işleyen bir beyin de eşlik ediyor.

Beynex hafıza ve beyin sağlığına nasıl fayda sağlıyor?

Alzheimer alanında uzmanlaşmış Prof. Dr. Türker Şahiner ve ekibi tarafından geliştirilen, Alzheimer hastaları üzerinde de klinik araştırmaları yürüten Beynex beyin performansını 7 farklı kategoride ölçümlüyor. Logosu olan denizatı da Alzheimer’ın ilk başladığı hipokampus bölgesini temsil etmek için seçiliyor. Kişinin her gün yaptığı egzersizler sonucu aldığı skorlar bireysel bir grafik oluşturuyor. Bu da zaman içinde bilişsel yetilerde herhangi bir azalma varsa önceden fark edilebilmesine ve uzman kontrolünde erken tedaviye başvurulmasına yardımcı oluyor. Rutin uygulamalarda 15 dakika süren, tek seferlik bir hafıza testi ile kontrol edilen bilişsel kabiliyetler Beynex sayesinde günübirlik gelişmelerin bile takip edildiği detaylı bir analize ve aylık raporlara dönüşüyor.

Bununla beraber Beynex sadece ileri yaşa yönelik bir uygulama değil! Günlük yaşamında unutkanlık, odaklanma, problem çözme, dikkat problemleri yaşayan herkes günde 15-20 dakikasını Beynex’e ayırarak hafızasını ve bilişsel yetilerini destekleyebiliyor. Yapılan araştırmalar da Beynex’in demansa karşı önleyici ve erteleyici bir çözüm ortağı olarak kullanılabileceğini gösteriyor. 7 farklı kategoride bilişsel yetileri takip eden egzersizler kullanıcıya dilediği alanda gelişim gösterme şansı sunuyor!

Siz de link üzerinden Beynex’i mobil cihazınıza indirebilir ve bütünsel sağlığımız ve iyi olma halimizin temelini oluşturan beyin sağlığınızı korumaya ve desteklemeye başlayabilirsiniz!



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP