Yaşlanmak istemiyorsanız haydi egzersize!

Şüphesiz hepimiz bir gün yaşlanma gerçeğiyle yüzleşeceğiz. Bazılarımız için zaman daha hızlı geçse de yaş almanın etkilerini azaltmak ve belki de bu etkileri bertaraf etmek mümkün olabilir. Kimileri çareyi bakım kremlerinde arıyor, kimileri ise özel formüllerden oluşan bir beslenme programı geliştiriyor. Elbette tüm bu yöntemlerin etkileri göz ardı edilemez. Peki ya egzersizden bahsedecek olursak…

Egzersiz yap, genç kal!

Preventive Medicine’da yayınlanan yaşlanma üzerine yürütülen bir araştırmada, günde en az yarım saat boyunca tempolu nabız sağlayacak kadar spor yapan kişilerin daha yavaş yaşlandığı ortaya koyuldu. Bununla beraber egzersiz yapan veya daha aktif hayat yaşayan kişilerin, hareketsiz yaşayanlara göre en az dokuz yaş daha genç göründüğü saptandı. Biyolojik yaşlanma belirtilerinin incelendiği bu çalışmalara göre zamanı durdurmak “aktif” bir hayat yaşayarak mümkün.

Benjamin Button’ı genç tutan telomer uzunluğu olabilir mi?

İngiltere’de yapılan ve uzun yıllar boyunca sürdürülen bir araştırmada DNA örnekleri toplanan 6 bin deneğin telomer uzunluğu (genel sağlık durumu ve yaşlanma belirleyicisi) incelendi. Telomerlerin yaşlanmayla beraber kısaldığı görülürken, sık egzersiz yapanların telomerlerinin egzersiz yapmayanlara oranla önemli düzeyde daha uzun kaldığı ortaya çıktı.

Düzenli olarak hafif tempolu egzersiz yapmak iyidir ancak ciddi bir fark görmek istiyorsanız fiziksel aktivitelerinizin temposunu artırmanız önemli. Sportif faaliyetlerin yanı sıra günlük yaşantınıza diğer hareket fırsatlarını da ekleyebilirsiniz. Örneğin asansör yerine merdivenleri tercih etmek, kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürümek ya da evcil hayvanları gezintiye çıkarmak gibi fırsatları değerlendirenler bu sayede yaşlanma sürecini geciktirebilir.

Hangi egzersiz türü en iyi sonucu verir?

Yürüyüş, koşu ya da bisiklet sürmek gibi dayanıklılık aktiviteleri kardiyovasküler dayanıklığı artırmanın en iyi yoludur. Modunuzu yükseltir, daha iyi uyumanızı sağlar, depresyon ve anksiyeteye karşı korurken aynı zamanda yaşa bağlı hafıza kaybını engellemeye yardımcı olur.

Vücut ağırlığınızla ya da egzersiz aletleri ile yapılan direnç egzersizleri kas kütlenizin artmasını, kas kuvvetinizin gelişmesini ve kemiklerinizdeki kalsiyumu korumayı sağlar.

Esneme (strech) egzersizleri, hareket açınızı artırma kabiliyeti sağladığı için özellikle ilerleyen yaşlarda daha rahat hareket etmenizi sağlar. Egzersiz öncesi ve sonrası, esneme hareketleri yapmak için ideal zaman dilimleridir. İyi bir esneme için de yoga sınıfına katılmanızı tavsiye ederiz.

Zamanı hiç kimse durduramaz, yaşlanmak kaçınılmazdır. Fakat bedeninize iyi bakarsanız enerjik, sağlıklı ve hayattan keyif alarak yaş alabilirsiniz. Düzenli egzersiz, iyi beslenme, düzenli olarak yapılan sağlık kontrolleri, iyi genler ve biraz şans, bunun gerçekleşmesini sağlayabilir. Hipokrat’ın 2400 sene önce söylediği gibi: “Kullanılan gelişir, kullanılmayan ise boşa gider!”

Kaynak: health.harvard.edu





BLOOM SHOP