Zaman zaman yorgunluktan konuşurken iki kelimeyi bir araya getiremiyor, evimizin yolunu şaşırıyor, yapmamız gereken işleri unutuyor, kendimizi kapalı bir fanusun içinden dış dünyaya bakıyormuşuz gibi hissedebiliyoruz. Nasıl ki bedenimiz enerji kaybına uğradığında bitkin düşüyor, beynimiz de arka arkaya sıralanan düşünce ve komutlar nedeniyle hız kaybı yaşayabiliyor.

Konuşmacı, eğitmen, yazar ve Juice isimli performans arttırıcı kişisel gelişim platformunun ortak kurucularından Brady Wilson iş hayatında yorgun beyin ile mücadele etme yöntemlerini, beyne hangi yollarla motivasyon kazandırılabileceğini sizler için TedTalks’da anlattı!

İş hayatında yorgun beyin semptomları

Çevrenize baktığınızda işine tutkuyla bağlı ama yine de çok yorgun ve yıpranmış pek çok çalışan görebilirsiniz. Brady Wilson’a göre, kendimizi tükenmiş hissettiğimizde yani beyinlerimiz yorgunlaştıkça, elimizden gelen en iyi performansı sergilememiz imkansız bir hale geliyor.

Peki bunun sebebi ne olabilir? Neden vücudumuzun sadece yüzde 2 ağırlığında olan beynimiz yorulduğunda tüm bedenimiz, ruh halimiz, ilişkilerimiz, çalışma hayatımız etki altında kalıyor?

Beyin; günlük olarak vücudun enerji rezervlerinin yüzde 20’sini yakar

Bu oran vücuttaki diğer herhangi bir organın tek başına yaktığı enerji oranından çok daha fazladır. Beyin yorgun olduğunda beynin kontrolü altında olan bağışıklık sistemi, sindirim sistemi ve savunma mekanizması çalışmaya devam eder ancak beynin “yöneticilik” sıfatı zayıflamaya başlar.

Beynin yöneticilik sıfatı tam performans çalışır halde olduğunda; verilen tepkiler, hissedilen duygular, empati yeteneği, olaylar arasında ilişki kurma gücü, karar verme yetisi gibi konularda beklenilen başarı elde edilir. Ancak beyin tükendiğinde ve beynin yöneticilik gücü zayıfladığında kolayca dikkatiniz dağılabilir, olayları yanlış anlayabilirsiniz, alınganlaşabilirsiniz, neden sonuç ilişkisi kurmakta zorlanabilirsiniz ve en nihayetinde yanlış kararlar vermeye mahkum olabilirsiniz.

Wilson’a göre bu özellikler kötü ya da yetersiz bir insanın özellikleri değil, yorgun beyin semptomlarıyla mücadele eden insanın özellikleridir.

Yorgun beyin ile mücadele etmenin yolu

Brady Wilson, yorgun beyin ile mücadele etmenin yolları arasında kişinin yükünü hafifletmeye çalışmak, ona anlayış göstermek, onun arkasında olduğunu hissettirmek gibi destekleyici yöntemlerin yeterli olmadığını belirtiyor. Bu yöntemlerin zamanla kişiye kendini daha mahcup, yetersiz ve etrafındakilere yük oluyormuş gibi hissettirebileceğini de ekliyor.

Özellikle iş dünyasında beyni enerjik hale getirmek konusunu ele alan Wilson; ait hissetme, kabul etme ve kabul görme, sosyal ilişkiler kurma, fark yaratma gibi pek çok küçük detayın kişiyi canlandırdığının altını çiziyor. Bunların yanı sıra güven duygusu, sisteme inanma, adil kurallar, adil ödüller gibi adaletli yapıların; karar verebilme, söz hakkına sahip olma, fikir beyan etme, özgür olma gibi bireysel iradenin de beyne motivasyon sağlayan etkenler olduğunu belirtiyor.

Önemli hissetme, bir amaç uğruna ilerleme, dünyayı değiştirme hissi gibi ruhani duygular kişiyi tatmin ederek hayata daha yoğun bir enerjiyle tutunmasını sağlıyor. Bu bahsedilen detaylardan herhangi birinin yoksunluğunda kişi kendi kabuğuna çekilerek tükenmişlik hissiyle yüzleşmeye başlayabiliyor.

Wilson: “Beyni enerjik seviyeye ulaştırabilmek için terapist olmanıza ihtiyaç yok.”

Beyninizin ihtiyaçlarını anlamak için terapist olmanıza gerek olmadığını söyleyen Wilson, kendinize içinde bulunduğunuz durumla ilgili en çok neye ihtiyacınız olduğunu sorarak sorunu bulabileceğinizi belirtiyor. Eksik olan duygu ne?

Belki de iş yükünüzün hafifletilmesindense daha fazla sorumluluk almak, yeteneklerinizi gösterebileceğiniz daha fazla alana sahip olmak istiyorsunuz. Üstelik daha fazla performansla birlikte yükselişe geçen hormonlar sizi daha aktif, dinç, mutlu ve enerjik kılmaya yardımcı oluyor. Diğer yandan, belki de içinde bulunduğunuz stresli durum nedeniyle biraz uzaklaşmak, kendi iç sesinizi dinlemek, kendinize farklı motivasyonlar yaratmak için alan tanımaya ihtiyaç duyuyorsunuz.

Bütün bunları doğru tanımlamanın ve yorgun beyin semptomlarından kurtulmanın en güzel yolu kendinizle olan doğru iletişiminiz. Motivasyon; yaratıcılık, içe dönüş, yenilik, gözlem ve empati gücünden geliyor. Yorgun beyinleri serotonin ve adrenalinle canlandırabilmenin tek yolu ona ihtiyacı olan duyguyu vermekten geçiyor.





BLOOM SHOP