YAZAN: ALEYNA TEPE

Son zamanların en popüler takviyelerinden biri olan bromelain, yalnızca şişliği ve ödemi azaltmakla kalmıyor. Sindirim sistemi rahatsızlıklarından kansere kadar birçok sağlık probleminin görülme riskini de azaltıyor. Bromelain nedir, nasıl ve ne sıklıkla kullanılmalıdır sizin için araştırdık.


Ananas özü olarak da bilinen bromelain, ananasta bulunan enzimlerin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Bu enzim topluluğu, proteinin parçalanması ve vücuttan atılmasında rol oynuyor. Bromelain’ın, özellikle nazal ve iltihaba bağlı rahatsızlıkları önlediği, ödemin ve şişliğin giderilmesini sağladığı biliniyor. Klasik tedavi yöntemlerine ek olarak kullanılabileceği gibi yalnız başına da takviye olarak alınabiliyor. Hap, tablet ya da şurup formda tüketilebilen bromelain’ın yetişkinler tarafından günde 2-3 kere 200-400 miligramlık ölçü ile tüketilmesi tavsiye ediliyor. Sindirim problemlerini azaltması için yemekle birlikte ya da tok karna, enflamasyonu önlemesi için ise aç karna alınması öneriliyor. Ananas özü olarak tanımlanıyor olsa da, ananas tüketerek bu miktarlarda bromelain tüketmek mümkün olmayacağından, takviye olarak bromelain tüketmek daha etkili oluyor.

Sinüzit tedavisi

Bir çeşit iltihaplanma sonucu ortaya çıkan sinüzit rahatsızlığının tedavi sürecine takviye olarak önerilen bromelain, sinüzit kaynaklı akıntının, ağrının ve basıncın azaltılmasında rol oynuyor. Yapılan araştırmalara göre tedavi boyunca bromelain tüketmek, nefes alıp vermede yaşanan zorlukları, iltihaplı akıntıyı azaltıyor ve hastalığın tedavi sürecini hızlandırıyor.

Ağrının giderilmesi

Vücutta meydana gelen iltihaplanmalar, yüksek şiddetlerde ağrıya sebep olabiliyor. Özellikle enflamasyon riskinin arttığı ameliyat sonrası gibi dönemlerde bromelain kullanmak iltihaplanmayı ve buna bağlı ağrıyı azaltıyor. 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre ameliyat sonrası düzenli bromelain kullanan hastaların %70’i daha az ağrı ve şişlik bildirdiği, aynı zamanda iyileşme sürelerinin de hızlandığı gözlemlenmiştir.

Kanser tedavisi

Son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda bromelain tüketiminin kanser karşıtı etkilerinden bahsediliyor. Bromelain vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve bu sayede kansere karşı güçlü bir bünyeyi koruyabilmeyi sağlıyor. Ayrıca, meme kanseri hücreleri üzerinde yapılan testler, bromelainin, kanser hücrelerinin çoğalmasını durdurmak için gerekli, hücre ölümü anlamına gelen apoptozu tetikleyerek meme kanseriyle savaşabileceğini öne sürüyor. Son olarak, henüz insanlar üzerinde böyle bir bulgu olmasa da hayvanlarda lösemi, göğüs ya da akciğer gibi yaygın kanser türlerinin tedavisinde bromelain kullanıldığında yaşama oranlarının arttığı gözlemlenmiştir.

Sindirim sistemi sağlığı

Proteinlerin sindirilmesinde rol oynayan bromelain, özellikle bitkisel ya da hayvansal protein kaynaklarının tüketilmesi sonucu meydana gelen gaz, şişlik ve sindirim sorunlarının giderilmesinde etkili rol oynuyor. Sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklar karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ya da gaz gibi semptomların ortaya çıkmasına sebep olarak hem sağlığı olumsuz etkiliyor hem de günlük yaşam kalitesini düşürüyor. Bromelain’ın sindirim destekleyici bir enzim olması bu semptomların giderilmesine olanak sağlıyor.

Kilo kontrolü

Bromelain’ın spesifik ve direkt olarak kilo kaybına sebep olduğuna dair bir bulgu olmasa da kilo verme sürecinde destekleyici rol oynadığı biliniyor. Vücutta biriken ödemin atılmasına yardımcı olduğundan tartıda kilo kaybına sebep olsa da direkt olarak böyle bir etkisi yoktur. Devam eden bir kilo verme sürecindeyseniz bromelain takviyesi alarak yağların daaha hızlı parçalanmasını ve vücuttan atılmasını destekleyerek bu süreci hızlandırabilirsiniz.

Cilt sağlığı

Antiinflamatuar, antibakteriyel ve antioksidan özellikleri sayesinde akne, yara, iltihap ya da döküntü gibi cilt problemlerinin giderilmesinde rol oynar. Bromelain’ın ölü cilt hücrelerini yok ederek cilt hücrelerinde yenilenmeyi desteklediği ve bu sayede cildin daha sağlıklı bir hal almasına yardımcı olduğu biliniyor. Yapılan bir çalışmada, Pitiriyazis likenoides kronika cilt hastalığına sahip kişilere üç aylık tedavi boyunca bromelain desteği verildiğinde semptomlarının azaldığı ve tedavi süreçlerinin hızlandığı gözlemlenmiştir.

Olası yan etkileri

Bromelain’ın yan etkileri arasında sık sık tuvalete çıkma, ağır adet kanaması, kalp ritminde artış, hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma yer alabilir. Bu gibi yan etkilerin önlenmesi için kullanılan dozun ya da diğer ilaçların gözden geçirilmesi öneriliyor. Ek olarak, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar ve solunum problemleri, boğazda sıkışma, kurdeşen, kızarıklık ve kaşıntılı cilt gibi semptomlar tetiklenebilir. Böyle bir durumda bromelain takviyesi durdurulmalı ve doktora başvurulmalıdır.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP