YAZAN: ÖYKÜ GÖKLER

Çalışmak için kütüphaneye gittiğinizde sesli ya da sessiz alanları tercih edebilirsiniz. Kimi insan çıt bile çıkmayan sessiz bölüme doğru yönelir kimisi kulaklıkla rahatça müzik dinleyebileceği sesli kısmı tercih eder. Bazı insanlar da kütüphanede odaklanamadığını, yalnızca evde ya da kafe gibi gürültülü ortamlarda rahat çalışabildiğini söyler. Bunun benzeri iş yerinde de yaşanır. Bazıları kulaklıkla rahat odaklanır bazıları rahatsız edilmemek ister bazıları da pandemiyle beraber evden çalışmanın daha verimli olduğunu düşünür. Müzik herkeste aynı etkiyi yaratmaz. Bu yüzden çalışırken müzik dinlemek herkes için aynı şeyi ifade etmez. Çalışırken müziğin etkilerini değerlendirdiğimizde insanları müzikli ve sessiz ortamda çalışabilenler olarak iki gruba ayırabiliriz. Bu yazımız sessiz ortamda çalışmayı tercih eden, en ufak saat sesi ya da trafikteki korna sesiyle dikkati dağılan kişiler için değil! Çalışırken kulaklığını hiç çıkartmayan kişiler için müziğin odaklanmaya yardımcı olabilecek olumlu etkilerini nasıl kullanabileceğimize bakacağız. İşte çalışırken müzik dinlemenin faydaları!


Stresi azaltır ve modu yükseltir

Eğer sizi çok strese sokan bir sınav ya da teslim tarihi belli olan bir iş varsa özellikle yavaş tempolu belli türlerdeki müzikler -az sonra bunlara değineceğiz- zihninizi rahatlatacaktır. 2006’da yapılan bir araştırmaya göre, Stanford Üniversitesindeki araştırma görevlileri müziğin aynı bir ilaç gibi beynin işleyişini değiştirdiği keşfetmiştir. Cambridge Üniversitesi de özellikle hip-hop müziğin dinleyen insanlar üzerinde canlandırıcı etkisi olduğu ve bu insanların akıl sağlığı problemleriyle daha kolay baş edebildikleri sonucuna varmıştır. Başka bir araştırma da yeni bir şey öğrenirken ve çalışırken modumuzun yüksek olmasının daha çok başarı getirdiğini gösterir. Modumuzu yükseltmek için de çalışırken yapabileceğimiz en basit çözüm kulaklığı takmak olacaktır.

Odaklanmayı arttırır 

2007’de yapılan bir araştırma, özellikle klasik müzik dinlemenin beynin yeni bilgileri daha kolay anlamasını ve işlemesini sağladığını gösteriyor. Böylece yeni bir şey öğrenirken zorlandığımızda müzikle beynin bunu işlemini kolaylaştırabiliriz.

Yeni bilgiyi ezberlemeye yardımcı olur

2014 tarihli bir araştırmaya göre, klasik müzik dinleyen ileri yaştaki insanlar, hafıza ve yeni bir bilginin ezberiyle ilgili durumlarda daha iyi performans göstermiştir. Başka bir araştırma ise hafıza kaybı yaşayan hastaların genellikle bazı şarkı sözlerini ve şarkıları hatırladığını gösterir. Bu yüzden doktorların kaybolan anıların geri gelebilmesi için sıklıkla müziği kullandığını duymuşsunuzdur.

Çalışırken ne tür müzikler dinlenebilir?

Çalışırken size en iyi gelebilecek müzikler bir spaya gittiğinizde dinleyebileceğiniz türde rahatlatıcı bir enstrümantal müzik, klasik müzik ya da doğa sesleri olabilir. Bu müzikler şu faydaları beraberinde getirir:

  • Şarkı sözü içermediği için dikkatinizi dağıtmaz ve böylece zor bir matematik problemine odaklandığınızda kalemi mikrofon yapıp şarkı söyleme isteğiniz gelmez.
  • Yavaş tempodadır, böylece ani ritim değişiklikleri kafanızı dağıtmaz. Belirli bir ritmi olmayan müziklerde beyin beklentiye girer ve çalışmanıza odaklanmanızı zorlaştırır.
  • Kısık sesle dinlenmelidir. Sesi yükseltirseniz dikkatiniz müziğe yönelir.
  • Sizin için bir anlam ifade etmez. En son sevgilinizle ayrılığınızı hatırlatan bir müzik açtığınızda bu müzikle ilgili olan duygularınız konsantrasyonunuzu dağıtacaktır.

Çalışırken size en iyi gelecek olan müziği deneyerek bulabilirsiniz. Müziğin çalışmanıza olan etkisini denemek istiyorsanız Mozart’ın İki Piyano için Re Majör Sonatı’nı dinleyerek başlayabilirsiniz. 1990’larda Dr. Gordon Shaw bir grup öğrenciyle yaptığı bir araştırma döneminin ardından, bu eseri sık sık dinleyerek IQ’larının dokuz puan arttığı sonucuna varmış ve buna Mozart Etkisi teorisi adını vermiş. Bakalım Mozart’ın bu mucizevi müziği sizde nasıl bir etki bırakacak. İyi çalışmalar!



Öykü Gökler

1988 yılında Ankara'da doğdu. 2011 yılında lisans eğitimini ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde tamamladıktan sonra kendi tasarımlarını üreten bir ayakkabı atölyesinde, kendi koleksiyonunu oluşturarak ayakkabı tasarlamaya başladı. Aynı zamanda çocuk hikayeleri kitabı çıkarmak üzere editörlük eğitimi almakta. Yoga, pilates, fotoğraf çekmek ve müzik dinlemek en keyif aldığı aktiviteler...



BLOOM SHOP