YAZAN: ECE ÖZEL
FOTOĞRAF: PINTEREST

Aradığınız kişiye şu anda ulaşılamıyor, gönderdiğiniz mesajlar sanki internet yok olmuş da yarı yolda kalmış gibi, sosyal medya hesapları sanki yer yarıldı da içine girdi… Bu semptomların kesiştiği tek bir yer var, o da ghosting! İlişkilerde ani iletişim kopukluklarına sebep olan ghosting nedir, neden olur, bu durumla karşı karşıya geldiğinizde ne yapmalısınız? Sizin için araştırdık!


Ghosting nedir?

İlişkilerinizde karşı tarafın sizinle aniden iletişimi keserek sanki bu dünyada hiç var olmamışçasına bir hayalet formuna bürünmesine ghosting deniyor. Modern ilişkilerin yeni gözdesi ghosting, flört uygulamalarının kazandığı popülariteyle birlikte hiç olmadığı kadar yaygınlaştı. Varlığından haberdar bile olmadığınız kişilerle tanışmanızı sağlayan flört uygulamaları, bağlantı kurma hızını artırdığı kadar bu bağlantıyı kesmeye de hız katıyor. 2018’de yapılan iki ayrı çalışmaya göre, insanların yaklaşık yüzde 25’i hayatının bir noktasında ilişkilerinde ghosting’e uğramış. Tabii ghosting her ne kadar son zamanlarda artış göstermiş olsa da geçmişte de adından oldukça söz ettirmiş bir fenomen. Amerikalı ilişki koçu Bree Jenkins şöyle diyor; “Bence ekmek almaya gidiyorum diye evden çıkmak ve bir daha dönmemek bu fenomene örnektir.

İlişkilerde ghosting olmasının sebepleri

Korku hissi

Korku hissine sebep olan faktörlerden biri de eylemlerimizin ve yaşadığımız olayların sonucunda ne olacağını bilmiyor oluşumuz. Sosyal ilişkilerinizde karşı taraf, ortaya çıkan problemleri ya da ilişkinizle ilgili düşüncelerini sizle paylaştığında sonucun ne olacağını bilmediği için korku duyabiliyor. Bu korku hissi de kişiyi -aslında bilinmeyen sonucu öğrenmektense- karşı tarafı ghostlamaya, hiçbir sebep olmadan direkt iletişimi kesmeye götürüyor.

Çatışmadan kaçınma isteği

Hayatınızda yer edinmiş, bir parçanız haline gelmiş insanlarla iyi ya da kötü sebepler sonucunda ilişkinizin bozulması; yaşam kalitenizi, alışkanlıklarınızı, sosyal hayatınızı derinden etkileyebiliyor. Kimileri, ilişkide meydana gelebilecek çatışmalar ve problemlerle yüzleşmek yerine bu durumların yaşanmasına ihtimal vermeden kaçmayı ve iletişimi sonlandırmayı tercih ediyor.

Empati yoksunluğu

Empati yeteneği gelişmemiş kişiler, ilişkiyi sonlandırmak istediğinde, genellikle bencil ve pasif-agresif davranışlarla ilişkili olarak kayıplara karışabiliyor. Böyle bir durumda kişi, bu davranışlardan hareketle karşısındaki kişiye bir açıklama yapma gereği hissetmeden kendi isteğinin peşine düşüyor. Klinik psikolog Carla Marie Manly bu durumun başkaları için endişe duymama ve empati yoksunluğu ile bağlantılı olduğunu söylüyor.

Çıkış yolu gözükmemesi

Eğer içinde olduğunuz ilişki, sizi ve hayatınızı kötü etkileyecek duruma geldiyse, herhangi bir umut ışığı gözükmüyorsa, bir sonuca varabileceğinize inanmıyorsanız kendi iyiliğiniz için tek yol yok olmak olabiliyor. Bazen bir ayrılık konuşması yapmak, yolları ayırmayı teklif etmek yerine hiç var olmamışçasına ilişkiyi sonlandırmak kolay yol olarak görülebiliyor.

Hızı artan flörtler

Psikiyatr Margaret Seide insanlarla tanışmak için dışarı çıkmak, bir bara gitmek ve işi şansa bırakmak yerine flört uygulamalarıyla sonsuz kişiyi tanımanın bunda etkili olduğunu söylüyor. Birbirinden farklı kişiyle ayarlayabileceğiniz date’ler sayesinde insanları tanımanın yolu da kolaylaşınca hoşunuza gitmeyen bir date’in ardından “tamam şimdi sıra diğer buluşmada” düşüncesi beliriveriyor.

Aşırı derecede stres

Bazen ilişkilerde her şey paylaşılıyor olsa bile kişiler kendi iç dünyalarıyla fazlasıyla meşgul olabiliyor ve bu durumu size yansıtmayabiliyor. Aşırı derecede stres ile birlikte birbirinden farklı sebeplerin yol açabileceği psikolojik sorunlar, bir mesaja cevap vermek, telefonunuzu açmak gibi kolay eylemleri bile zorlu hale getirebiliyor. Bu tip durumlarda kişi kendi içinde sonra konuşacağını planlasa da üzerinden oldukça zaman geçebiliyor ve her şey için çok geç olabiliyor.

Peki ghosting ile karşı karşıya geldiğinizde ne yapmalısınız?

Kısa veya uzun süre hayatınızda olan bir kişinin ortada hiçbir sebep olmaksızın kayıplara karıştığını görmek oldukça zor bir süreç olabilir. Bu durum kafanızda “Neden?” sorusunu sürekli sormanıza ve kendinizi sorgulayıp durmanıza sebep olabilir. Geçerli bir sebep olsun ya da olmasın herkesin başına gelebilecek bu hisle başa çıkabilmenin bazı yolları bulunuyor.

Gerçekçi olun

Hayatınızdan bir anda çıkabilen bir kişi muhtemelen sizin için doğru kişi değildi. Savunma mekanizmalarınızı bir kenara atmayı deneyerek bu durumu kabul etmeye gayret gösterin.

Varsayımların peşine düşmekten kaçının

Bu durumla karşı karşıya geldiğiniz an tabii ki kafanızdaki soru işaretlerini bu kişiyle paylaşın. Fakat herhangi bir cevap gelmiyorsa sürekli olarak varsayımların peşine düşmekten kaçının. Bir yanıt aramanız, bu durumu anlamlandırmak istemeniz kadar doğal bir şey yok. Ama unutmayın ki çıkarımlar yaparak bulduğunuzu sandığınız hiçbir cevap geçerli olmadığı gibi, karşınızdaki kişiden gelmediği sürece sizi tatmin de etmeyecek.

Bir zaman belirleyin

Sürekli ondan bir haber almayı, onu görmeyi ya da size bir açıklama yapmasını bekliyor olabilirsiniz. Bunu beklememek haliyle zor. Bu bekleyişi tüm hayatınıza yaymamak adına hem kendinize hem de ona zaman verin. Örneğin ona gelecek haftaya kadar sizi araması için bir mesaj atın. Yalnızca gelecek haftaya kadar bekleyin. Eğer bekleyişiniz sonuçsuz kalırsa kendinize verdiğiniz zamanın bittiğini dolayısıyla ilişkinin de bittiğini söyleyin. Sert bir yol olsa da bu bekleme halini sona erdirmek konusunda kaybettiğiniz kontrolü ve gücü geri kazanmanızda size yardımcı olacak.

Kendinizi suçlamayın

Ortada kendinizi suçlamanızı gerektirecek herhangi bir sebep, bir kanıt dahi yok. Bir sonuca varmak istiyorsanız bunun cevabı sizde değil, ortada bir sebep varsa da bu sizle ilgili değil. Böyle bir durumda kendinizin üstüne gelmek, sorunları kendinizde aramak anlamsız. Duygusal olarak kendinize zarar vermekse yapacağınız en son şey!

Güven duyduğunuz kişilerle vakit geçirin

Güven duyduğunuz, karşılıklı sevgi paylaştığınız insanlarla vakit geçirin. Hislerinizi içinize atmak yerine onlarla paylaşın. Uzun zamandır birlikte yapmak istediğiniz bir programı yapın, birlikte dışarı çıkın. Size iyi gelecek planlara odaklanın. Sağlıklı ilişkiler bakış açınızı olumlu bir yöne çevirebilir.

Terapi desteği alın

İşin içinden çıkmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu durumun, şu anki ilişkilerinizi etkilediğini veya gelecekteki ilişkilerinizi etkileyeceğini düşündüğünüz, hayatınızı ciddi anlamda kötü etkilediğini fark ettiğiniz zaman çözümü terapi desteği almakta bulabilirsiniz. Bu, kaybettiğiniz kontrolü geri almak konusunda size yardımcı olacaktır.




Ece Özel

İstanbul’da doğan Ece, İtalyan Lisesi’ni bitirdikten sonra Milano’da Catholic University of Sacred Heart Üniversitesi'nin Medya İletişim bölümünden mezun oldu. Kendisini en iyi yazı yazarak ifade ettiğini keşfetmesiyle okumaya ve yazmaya olan ilgisi artan Ece, Live to Bloom’da editörlük yaparak okumak, yazmak ve paylaşmak konusunda heyecanına heyecan katıyor....



BLOOM SHOP