Diyete girdiğimizde, uzak kalmayı göze alamadığımız besinlerin en başında çikolata geliyor. Peki, çikolata diyetimizi sandığımız kadar negatif etkiliyor mu? Çalışmalar, çikolatanın hammaddesi olan kakaonun vücudumuza pek çok yararı olduğunu göstermektedir.
- Çikolatanın, serotonin hormonunu arttıran etkiler göstererek mutluluk verir.
- İçinde bulunan flavonoidler ile damarları rahatlatarak kalp-damar sağlığını korur.
- Antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir.
- İçeriğindeki kakaoda bulunan yüksek potasyum miktarı ile tansiyonu dengeler, kan basıncını düşürür.
- Günde tüketilen 2 parça (10 gram) çikolata yaşlılığa bağlı hafıza zayıflamasını azaltmaktadır.
- Total kolesterol seviyesini azaltıcı, iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırıcı, insülin direncine faydalı özellikleri bulunur.
- Çikolata bakırdan zengindir, bu nedenle cilt ve saç sağlığı için faydalıdır.
- Günde 4 parça (20 gram), yüzde 70 kakao oranına sahip bitter çikolata tüketmek, modunuzu yükseltir ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Antidepresan etkisi gösteren yiyeceklerin başında gelir.
- Çikolata lif içeren gıdalar arasındadır. 100 gram yüzde 70 kakaolu bitter çikolata günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 16’sını karşılar.
Hangi çikolatayı tercih etmeliyiz?
Bitter çikolata, hem stresi baskılayan hem de bel incelten mucizevi bir yiyecektir.
Evet, doğru duydunuz!
Sütlü veya beyaz çikolata çeşitlerini görmezden gelmek şartıyla, bitter çikolatayı diyet esnasında keyifle tüketebiliriz. Çikolatanın sağlığa faydalı olmasının tek sebebi, içerdiği gerçek kakaodur. Sütlü çikolatanın yapımında kakaonun acı tadının azaltılması amaçlanırken maalesef şekeri oranı arttırılmaktadır. Doğru seçim ise; en az yüzde 70 kakao içeren, süt tozu, şurup (glikoz şurubu, şeker) ve diğer katkı maddelerini bulundurmayan bitter çikolatalardır. Yanına triptofan içeren, mutluluk hormonunun salgılanmasını destekleyen az yağlı bir süt de eklerseniz, bu etkiyi ikiye katlayarak daha uzun süre tok hissedebilirsiniz.