Geleneksel Çin Tıbbı’nda, bütünsel sağlığı eksiksiz kılan gücün Qi enerjisi olduğuna inanılır. Bu yüzden Qi enerjisinin genel akışında herhangi bir aksaklık oluşması, fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların habercisi olarak kabul edilir. Çin masajı akupresür ile vücudun basınç noktalarındaki enerjinin nasıl aktif hale getirilebileceğini Akupunktur, Refleksoloji ve Tui Na masajı uzmanı Edith Heidelberger’e akupresür nedir, akupresür noktaları nerelerde yer alır sorduk!
İlginizi çekebilir: Kadın Sağlığında Akupunktur: İğnelerin Gücünü Keşfedin
Akupresür nedir?
Heidelberger akupresürü, vücuda kendi iyileşme mekanizmasını çalıştırmak için bir sinyal gönderme metodu olarak tanımlıyor. Vücutta birbirine bağlı halde bulunan ve iç organlar arasındaki enerji iletimini sağlayan meridyenler, Qi enerjisini taşımaya yardımcı oluyor. Eğer bu iletim sırasında herhangi bir blokaj durumu söz konusu olursa da insan vücudu meydana gelen tıkanıklığın geri dönüşünü, acı ve hastalık olarak deneyimliyor.
Binlerce yıldır Çin Tıbbı’nda önemli bir yere sahip olan akupresür, Qi enerjisinin taşınmasında oluşabilecek aksaklıkları ve dengesizlikleri yoluna koymaya yardımcı. Vücutta yaklaşık olarak 400 akupresür noktası var ve hepsi de birbiriyle meridyenler yardımıyla ilişki halinde. Edith Heidelberger’in açıklamalarıyla, işte o noktalardan bazıları!
Akupresür masajı
1. Hegu (LI-4)
Baş parmakla işaret parmağı arasında yer alan Hegu basınç noktası; stresi rahatlatmaya yardımcı olmakla birlikte baş, diş, çene ve boyun ağrılarına iyi gelir. Bu noktadaki enerji akışını harekete geçirebilmek için bölgeye birkaç saniye boyunca basınç uygulanması önerilir. Hegu, hamilelik esnasında tavsiye edilmemektedir.
2. Feng Chi (GB-20)
Boynun arka kısmında kulak ardı kemiği ve omurga başlangıcı arasında yer alan Feng Chi basınç noktası; baş ağrısına iyi gelme, migreni yatıştırma, gözlerde bulanıklık ve yorgunluk hissini hafifletme, düşük enerji ve soğuk algınlığı semptomlarını giderme gibi durumlar için önerilir.
3. Jian Jing (GB-21)
Omuz kası üzerinde baş parmak ve orta parmakla baskı uygulama yoluyla bulunabilecek olan Jian Jing noktası, yine hamilelik esnasında uygulanmaması gereken bir basınç yöntemidir. Stresi hafifletmek, yüz bölgesine ait ağrıları; baş, diş, çene ve boyun ağrılarını geçirmek için önerilir.
4. Tai Chong (LIV-3)
Ayak üzerinde, ayak baş parmağı ve işaret parmağı arasında yer alan Tai Chong noktası; sırt ve bacak ağrısına iyi gelmekle birlikte yüksek kan basıncını dengeler. Uykusuzluk problemini gidermeye destek sağlar, stresi ve depresif duyguları arındırmaya yardımcı olur.
5. Nei Guan (P-6)
Nei Guan basınç noktasını harekete geçirmek için, bileğinizi öteki elinizle kavrayın ve baş parmağınızla iç bileğinize 2 ana tendonunuzu hissedecek ölçüde baskı yapın. Nei Guan; mide problemlerini, bulantıyı, karpal tünel sendromunu ve anksiyeteyi hafifletmeye yardımcıdır.
6. San Yin Jiao (SP-6)
Ayak bileğinin 4 parmak yukarısında, iç bacakta yer alan San Yin Jiao basınç noktası, ürolojik ve pelvik problemlerin tedavisine destek sağlamanın yanı sıra halsizlik ve uykusuzluk problemlerine de iyi gelir. San Yin Jiao basıncı uygulamasını hamileyken denememeniz tavsiye edilir.
7. Zhong Zhu (TE-3)
El üzerinde serçe parmakla yüzük parmağı arasında eklem arasında yer alan Zhong Zhu; kısa süreli baş ağrılarını hafifletmek, omuz ve boyundaki gerginliği azaltmak, sırt ağrısını dindirmek için idealdir.
8. Zu San Li (ST-36)
Diz kapağının 4 parmak altında, dış bacağa doğru konumlanan Zu San Li basınç noktası, gastrointestinal problemlere iyi gelir. Aynı zamanda diz ağrısı, halsizlik ve depresyon gibi durumlara da destekçidir.
Akupunktur uzmanı Edith Heidelberger, akupresürün tamamen doğal bir pratik olup işleyiş bakımından akupunkturdan ayrıldığını da belirtiyor. Akupunktur, enerji noktalarına iğne uygulamasıyla gerçekleştirilirken akupresür yalnızca baskı ve masaj yöntemiyle uygulanıyor. Üstelik bu pratikleri kendi kendinize deneyimleyebileceğiniz gibi başkalarından yardım alarak da uygulamanız mümkün!
Çeviren ve derleyen: Yağmur Baki
İlginizi çekebilir: Refleksoloji: Ayak Masajının Mucizevi Etkileri