İç-dış mekan geçişleri arasındaki ısı farklılığı, çeşitli virüs tehditleri, D vitamini eksikliği ve erken kararan havanın psikolojisi, kış aylarında birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu kış hasta olmamak için yapılması gereken en önemli şey ise bağışıklık sistemimizi korumak.

Halsizlik, burun akıntısı, öksürük ve ateşle günlük performansını düşürmek istemeyenlere, bu dönemi hastalıksız geçirmenin ipuçlarını sıraladık! 

Fermente gıdalar tüketin

Turşu, kefir, yoğurt, sirke, tarhana, boza gibi fermente gıdalar, sindirim sistemimizi desteklemekle kalmayıp bağışıklığımızı da korurlar. Çünkü vücudun ikinci beyni olan bağırsaklarımız, fermente gıdaların katkısıyla zararlı bakterilerden arınıp daha sağlıklı bir florayla efektif bir şekilde çalışmaya başlar. Bağırsakların herhangi bir tehdit olmadan, sağlıklı rutininde çalışıyor olması da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır. 

Aynı zamanda besinlerden aldığımız faydayı daha etkili bir hale getiren fermente gıdalar lif, vitamin, mineral ve protein desteği sağlayarak hasta olmamak için vücudumuzun direncini artırırlar. Örneğin sadece bir kase yoğurt günlük kalsiyum ihtiyacımızın yüzde 50’sini karşılamak için yeterlidir.

İlginizi çekebilir: Fermente Gıdalar: Sindirimi Kolaylaştıran 4 Besin

Stresten korunun

Birçok hastalığın temelinde stres ve kaygı yatmakta. Bunun başlıca nedeni de stresin bağışıklığı tehdit etmesi. Bitki çayları, meditasyon, mindfulness pratikleri ve serotonin düzeyini artırmaya yardımcı somon, yumurta, peynir, kakao gibi gıdaları tüketerek kortizol (stres) hormonun azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylelikle bağışıklık sisteminin negatif ruh halinden etkilenmesini önlemek mümkün olur.

Sık sık ellerinizi yıkayın

Ellerimiz gün içinde bulunduğumuz ortamlarda birçok farklı nesneye temas eder. Bu nedenle virüslerin aktivite gösterebilmesi için ellerimiz son derece uygundur. Ellerimizi farkında olmadan ağız ve burun bölgelerine sıklıkla götürdüğümüz ve grip gibi virüsleri bu bölgelerden vücudumuza aldığımız için, el hijyenine dikkat etmek gerekir. Mikroplardan arınabilmesi için ellerin en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanması tavsiye edilir.

Bol su için

Su, vücudun en önemli ihtiyaçlarından biri. Vücut ısısını korumaya yardımcı olmakla birlikte toksinlerin atılmasını, kan dolaşımının düzenlenmesini, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını, ödemin atılmasını ve tüm bunlara bağlı olarak da bağışıklığın kuvvetlenmesini destekliyor.

Her mevsimde olduğu gibi kış aylarında da bol su içmek vücutta birikerek blokajlara neden olan ve genel işleyişi zedeleyen toksinlerden arınmak için önemli. 

İlginizi çekebilir: Suyun Önemi

Hareketsiz kalmayın

Düzenli egzersiz uykuyu düzenlemekten organların sağlıklı çalışmasına, bağırsak sağlığından vücut direncinin kuvvetlenmesine birçok alanda fayda sağlayarak hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha sağlıklı olmayı mümkün kılar.

Enflamasyonu azaltan ve toksinlerin vücuttan atılmasına destek olan egzersizle, özellikle outdoor sporlarını ve doğa yürüyüşlerini tercih ettiğinizde oksijen almanız da mümkün. Tabii kış koşullarına uygun olarak giyinmeyi ve bedeni soğuktan korumayı unutmamak şartıyla!

Vitamin eksikliğine dikkat edin

Bağışıklığı güçlü tutabilmenin bir diğer önemli adımı ise çeşitli beslenerek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali karşılamak. Mevsiminde, olabildiğince organik, yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerle vitamin, mineral ihtiyacını karşılamamız gerekir.

Kış meyve ve sebzelerinden A, C ve K vitamini deposu pırasa, ıspanak, kabak, kereviz, karnabahar, brokoli, lahana ve turunçgilleri beslenme düzenine eklemek şart. Ayrıca hasta olmamak için enflamasyonu önlemeye yardımcı olan soğan, sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi gıdaların da daha sık tüketilmesine özen gösterilmelidir.

Yeterli uyku uyuyun

Uykusuzluk fiziksel olduğu kadar zihinsel olarak da yorgun hissetmemize neden olur. Yetersiz uyku, büyüme hormonunun salgılanmasına engel olur, tokluk hormonunun görevini sekteye uğratır ve kortizol hormonunun baskılanmasını önler.

Bu nedenle stres gibi psikolojik problemlerin yanı sıra bağışıklık zayıflığı gibi fiziksel problemler de gün yüzüne çıkar. Her yetişkinin günde en az 7 saat uyuması tavsiye edilir.

İlginizi çekebilir: Kaliteli Bir Uyku İçin 5 İpucu

Evinizi havalandırın

Havadaki toz ve kimyasal partiküller aynı havayı soluduğumuz müddetçe bedenimize girerek bizi hasta edebilirler. Bağışıklık sistemini korumak ve evimizdeki atmosferi zararlı maddelerden arındırmak için her gün en az 10-20 dakika camları açarak yaşadığımız alanı havalandırmamız ve ortamdaki oksijen akışını tazelememiz gerekir.





BLOOM SHOP