Instagram @Food52

Birçok insan işlenmiş ürünlerle ve hazır gıdalarla beslendiği için sindirim problemleriyle mücadele etmek zorunda kalıyor. Yalnızca beslenme tercihleri değil, anksiyete ya da depresyon gibi psikolojik faktörler de sindirim düzenini olumsuz etkileyebiliyor. Artık birçok doktor ve diyetisyen, ilaçlara başvurmak yerine sindirim sistemi problemleriyle baş edebilmek için fermente gıdalar ile beslenme gibi sağlıklı yaşam tercihlerini öneriyorlar.

Sindirimi iyileştiren probiyotikler ve fermente gıdalar ile ilgili birkaç besin önerisini sizler için listeledik!

1. Kefir

Kuzey Kafkasya’dan gelen, probiyotik içecek kefir; maya, tahıl, süt proteinleri ve birçok faydalı bakteri içerir. Yapılan araştırmalar kefirin sindirimi iyileşirmeden kemik sağlığına, cilt bakımından depresyon tedavisine pek çok alanda faydalı olduğunu göstermektedir.

Her gün 200 ml kefir tüketmek, 6 haftanın sonunda vücuttaki enflamasyonu önlemekte, kanser gibi kronik hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır (*). Kemik erimesi problemiyle mücadele eden hastalar için yapılan bir çalışmada, 6 aylık kefir tüketimi sonucunda bu hastaların kemiklerindeki mineral oranının arttığı gözlemlenmiştir.

Özellikle de sindirim alanındaki faydaları açısından, kefirin hazımsızlık, ishal, kabızlık gibi problemler için şifa dolu bir içecek olduğu söylenebilir. Yapılan bir araştırma kefirin laktoz intoleransı olan kişilerde laktoz sindirimini geliştirdiğini kanıtlamaktadır (**). Bu sayede bağırsak rahatsızlıkları ve istenmeyen kilo gibi rahatsızlıklar minimuma indirilmektedir.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Yaşam İçin Kefir: Kefir Nedir?

2. Lahana turşusu

Lahana turşusu, laktik asit bakterisiyle fermente olan lahana dilimlerinden yapılır. Düşük kalorili olmasının yanı sıra bol miktarda lif, C ve K vitamini içermektedir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde göz sağlığını korumakta, mide ve bağırsak florasını korumakta ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Yapılan araştırmalardan biri lahana turşusunun kanser hücrelerini güçlendiren enzimleri azalttığını ortaya koymaktadır (***).

Güçlü bir probiyotik olan lahana turşusu, bağırsak hareketini düzene sokarak şişkinlik ve hazımsızlık hissini gidermeye yardımcı olmaktadır. Siz de dilerseniz kendi lahana turşunuzu evde kendiniz yapabilirsiniz. Su, tuz, sirke, limon, sarımsak ve lahana gibi kolay malzemelerle yaklaşık 1 hafta, 10 günlük bir bekleme süreci sonrası kendi lahana turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Probiyotik, Prebiyotik ve Postbiyotik Nedir?

3. Kombucha

Kombucha; köpüklü, mayhoş ve kendine has tada sahip fermente bir çaydır. Siyah veya yeşil çaydan yapılır. Yapılan deneylerde kombuchanın karaciğer sağlığını desteklediği, organları zararlı kimyasallardan ve toksinlerden arındırdığı ve stresle mücadele ettiği tespit edilmiştir (****).

Aynı zamanda antibakteriyel etkileriyle kanser hücrelerinin gelişimini engellediği ve kronik hastalık riskini azalttığı da belirtilmektedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kan şekerini düzenleyen ve kolesterolü dengeleyen kombucha, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olan faydalı bir içecektir.

İlginizi çekebilir: Antik Zamanlardan Bugünkü Beslenme Düzenimize: Kombucha Çayı

4. Probiyotik yoğurt

Yoğurt, sütün laktik asitle fermente edilmesiyle elde edilir. İçerdiği potasyum, kalsiyum, B12 vitamini, fosfor gibi pek çok faydalı bileşenle insan sağlığında önemli rol oynar. Yapılan araştırmalar, yoğurdun yüksek kan basıncını dengelediğini ve kemik sağlığını koruduğunu ortaya koymaktadır (*****).

Özellikle probiyotik yoğurtlar, bağırsak florasını düzenlemeye, sindirim ve boşaltım işlemlerini kolaylaştırmaya yardımcı olur ve uzun süreli bağırsak enfeksiyonlarını önler.

Kaynak: Eatingwell, Healthline

(*) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26655888

(**) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728216

(***) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22716309/

(****) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11723720

(*****) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23823502





BLOOM SHOP