Kuzey Kafkasya’dan tüm dünya mutfaklarına yayılan kefir, uzun ve sağlıklı bir yaşam için en temel besin destekleri arasında yerini alıyor. Birbirinden kuvvetli kefir faydaları, bazı noktalarda süt ve süt ürünlerini geçmiş durumda!

Yapılan araştırmalara göre, antienflamatuar, antioksidan ve anti-tümör özelliklere sahip olan kefir, sağlıklı bakteri üretiminin artmasına yardımcı oluyor. Artan sağlıklı bakteri takviyesiyle sindirim sistemi problemlerine meydan okuyan bu sağlık iksirini ve vücudumuza sağladığı faydaları gelin birlikte inceleyelim.

Kefir nedir?

Kefir, tadı yoğurda benzeyen, probiyotik bir içecektir. İçerisinde maya, tahıl, süt proteinleri ve pek çok faydalı bakteri bulunmaktadır. Kefir inek, keçi veya koyun sütünden yapılır ancak süt ve süt ürünleri tüketmeyenler için Hindistan cevizi sütü veya suyu, pirinç sütü gibi alternatiflerle de yapılması mümkündür. Laktoz intoleransı olanlar için kefir fermante bir gıda olması nedeniyle oldukça uygun bir seçenektir.

Kefir, pek çok insan tarafından yoğurtla karıştırılmaktadır. Protein, kalsiyum, B vitaminleri, potasyum ve probiyotik gibi içerikleri ve tadı nedeniyle yoğurda benzese de önemli farklarla ondan ayrılmaktadır. Örneğin, yoğurda göre kefirde çok daha fazla sağlıklı yağ bulunur. Aynı zamanda daha fazla protein ve probiyotik içerir. Yoğurt kıvamına göre çok daha incedir ve harika bir soğuk içecek tercihi olabilir.

Bu nedenle kefirin günlük kullanıma uygun, güvenilir, faydalı, ferahlatıcı bir vitamin ve protein deposu olduğu rahatlıkla söylenebilir. Genellikle herhangi bir yan etkisi olmayan bir içecektir. Ancak bağırsak problemleri olan kişilerde kramp veya kabızlık problemlerine neden olabildiği için hassasiyeti olan kişilerin doktor tavsiyesiyle kefir tüketmesi daha uygundur.

Kefir nasıl yapılır?

Kefir yapabilmek için kefirin mayasına yani tanelerine ihtiyaç vardır. Bu taneler, küçük karnabahar parçalarına benzer ve çok bekletilmeden kullanılmalılardır. İlk olarak, kefirin taneleri bir tahta veya plastik kaşık yardımıyla içinde bulunduğu süt veya sudan alınır. Başka bir yerde güzelce yıkanmış bir kavanoza veya şişeye oda sıcaklığında bekletilmiş, çiğ süt eklenir.

Süzülmüş kefir taneleri bu kavanoz veya şişe içerisindeki çiğ süte ilave edilir ve ağzı örtü, bez veya bir kapak yardımıyla kapatılır. Ağzının çok sıkı bir şekilde kapatılmaması ve kefirin az da olsa hava alması mayalanma süreci için daha sağlıklı bir seçenektir. Kefirin güneş almayan, karanlık bir yerde mayalanması tercih edilir.

Kefir için kullanacağınız süt tercihen günlük ve taze olmalıdır. Süt ve süt ürünü tüketmeyenler için kefir tanelerini Hindistan cevizi sütünde bekletmek de alternatif bir seçenektir.

Sütün içine bırakılan kefir taneleri yaklaşık olarak 1 günde mayalanır. Süreç, istediğiniz kıvama göre farklılık göstermektedir. Kefirinizin daha yoğun kıvamlı olmasını istiyorsanız iki gün beklemeyi de tercih edebilirsiniz. Bekleme işleminin ardından bir plastik süzgeç yardımıyla kefir süzülür. Bir sonraki kefiriniz için kullanılmış kefir tanelerini tekrar kullanabilirsiniz.

Kefir genellikle soğuk içilir. Bu nedenle, mayalanma sürecinin ardından kefirinizi 1 saat buzdolabında beklettikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Unutmamanız gereken bir diğer detay da kefirin tanelerini mutlaka tahta kaşık veya plastik kaşık yardımıyla süte eklemeniz veya sütten almanız çünkü metal kaşık, kefirin içerisindeki mayanın içeriğini bozmaktadır. Hazır hale gelmiş kefiri de yine aynı şekilde plastik süzgeçle süzmek gerekmektedir.

Kefir faydaları nelerdir?

1. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kefirin içindeki faydalı içerikler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye büyük ölçüde yardımcı olur. D, E, B1 ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, fosfor, flor ve selenyum gibi mineraller vücudun güçlenmesini ve hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Aynı zamanda kefirin bakteri, mikrop ve enfeksiyonlara karşı genel sağlığı destekleyici özellikleri vardır.

2. Sindirimi destekler, bağırsağı korur

Kefirin içinde bulunan bol miktardaki probiyotikler, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve bağırsak florasını korur. Diyare (ishal) tedavisinde oldukça etkilidir. Aynı zamanda huzursuz bağırsak sendromu gibi bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde de önemli rol oynamaktadır.

3. Kemikleri güçlendirir

Kefirin içinde bol miktarda bulunan kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Yaşlılığa bağlı olarak gelişen kemik erimesi gibi iskelete ait hastalıklarda kefirin rolü kritiktir. Yapılan araştırmalara göre, kefirden alınan K2 vitamini ile kırık ve çatlak gibi düşmeye veya çarpmaya bağlı kemik deformasyonu problemlerini %80 oranında azaltmak mümkündür.

4. Kansere karşı koruma sağlar

Bağışıklık sistemini destekleyen bu sağlık iksiri, dünya üzerinde pek çok insanı etkisi altına alan kanser hastalığıyla savaşır. Yapılan bir araştırmaya göre, kefir tüketiminin yoğurt tüketimine oranla göğüs kanserini önlemede %56 daha faydalı olduğu saptanmıştır.

5. Alerji ve astım semptomlarını giderir

Kefir, antienflamatuar özelliğiyle astım gibi alerjik durumların semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Çeşitli yiyecek veya içeceklerin vücutta yarattığı huzursuzluk, hazımsızlık gibi negatif durumların giderilmesinde etkilidir.

6. Cilde ve saça iyi gelir

Kefirin içindeki vitaminler saç derisini besler, saçların daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Aynı zamanda cildi yatıştırır, egzama gibi deri rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olur ve cilde parlaklık kazandırır.

7. Depresyonla mücadele eder

Yapılan pek çok araştırma, beslenme düzenimizin ruh sağlığımıza pozitif etkilerde bulunduğunu kanıtlıyor. Kefirin içerisinde bulunan faydalı bileşenler ve özellikle de probiyotik desteği zihin sağlığını desteklemeye yardımcı ve anksiyete ile depresyonla mücadelede de oldukça etkili.

Kefir ne zaman içilir?

Kefir içmek için günün özel bir saatini beklemeye ihtiyaç yoktur. Kefire karşı herhangi bir hassasiyeti olmayan bir yetişkin, günün istediği saatinde, 2-3 bardaktan fazla olmayacak şekilde bu faydalı içeceği tüketebilir. Eğer mide rahatsızlığınız varsa kefiri yatmadan birkaç saat önce tüketmeniz daha rahat bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

Sağlık iksiri kefiri, her mevsim tüketebilirsiniz. Özellikle de yaz aylarında, çoğu insanın soğuk içmeyi tercih ettiği kefirle serinletici içecekler hazırlayabilir, sıcak havanın hararetini soğuk ve lezzetli kefirinizle atabilirsiniz.

Gelişme çağında olan çocuklar için kefirin zihin sağlığını geliştirme, hastalıklara karşı koruma sağlama, kalp sağlığını destekleme, gerekli vitamin ve mineralleri takviye etme gibi pek çok faydası vardır. Bu nedenle, gelişme çağındaki çocukların her gün 1 bardak kefir tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Kefir diyeti

Bir ay boyunca her gün, güne kefir ile başlamaya ne dersiniz? Uygulayacağınız bu kefir diyetiyle, gün içerisinde yediğiniz diğer besinlere dikkat eder ve bol su içerseniz fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkün! Nasıl mı?

Kefirli yeşil smoothie tarifi

Güne vitamin ve mineral dolu bir içecekle başlamanın farkı paha biçilemez. Bir ay boyunca her sabah kefir tüketerek farkı siz de kendi bedeninizde hissedebilirsiniz. Her sabah sade kefir tüketmekten bunalırsanız, kefirin yeşilliklerle buluştuğu bu smoothie tarifiyle hem lezzeti hem de ferahlığı aynı anda yakalayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 500 ml kefir
  • 2 su bardak küçük parçalar haline getirilmiş ıspanak
  • 1-2 ince dilimlenmiş muz
  • Yarım su bardak kırmızı meyve
  • 2-3 yemek kaşığı ezilmiş ananas (içeceğinin daha tatlı olmasını isteyenler için opsiyoneldir)

Tüm malzemeleri bir blender yardımıyla karıştırın. Hava sıcaksa ve içeceğinizi daha soğuk tüketmek istiyorsanız karıştırma işleminden sonra buz parçaları ekleyerek biraz daha karıştırmaya devam edin.

Her sabah, kefirli yeşil smoothie veya sadece bir-iki bardak kefir tüketerek geçirdiğiniz bir ayın sonunda bağırsaklarınızın temizlendiğini, sindirim sisteminizin düzene girdiğini, daha sağlıklı hissettiğinizi fark edebilirsiniz.

Öğlen ve akşam yemekleri için tercih edebileceğiniz besin seçenekleri; bol bol yeşillik, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı yağ tercihleri; keten tohumu, chia gibi sağlıklı tohum ve tahıllar, size enerji ve direnç sağlayacak et, balık ve tavuk gibi proteinler, buharda pişirilmiş sebzeler, öğün araları için porsiyonluk meyve ve sağlıklı atıştırmalıklar, son olarak da günde en az 2 litre su.

Bu 1 aylık kefir diyeti sürecinde her türlü işlenmiş paketli gıdadan, şekerden, kola ya da meyve suyu gibi kutulu içeceklerden, tatlılardan ve unlu mamullerden uzak durmanız gerekmektedir.





BLOOM SHOP