Dengeli beslenme bilincinin artmasıyla beraber artık pek çok kişi iş yerinde çıkan sağlıklı öğle yemeği seçeneklerinin kalitesini sorgulamaya başladı.

Kendi evinizde, özenle kurduğunuz sağlıklı beslenme dengesini her öğlen dışarıda yediğiniz öğünlerle bozup bozmadığınız endişesini taşımaya başladıysanız, kullanılan yağın veya diğer içeriklerin (rafine edilmiş sofra tuzu, nar ekşisi “sosu”, konserve gıdalar, iyi yıkanmamış yeşillikler gibi) sizi rahatsız ettiğini düşünüyorsanız ya da belki de çıkan yemeklerin tadını beğenmiyorsanız öğle yemeklerinizi kendiniz hazırlayarak yanınızda götürmeyi düşünebilirsiniz.

Bir önceki akşamdan yapacağınız küçük bir hazırlıkla, öğle yemeklerinizi daha kaliteli ve zengin içerikli bir hale getirebilirsiniz. İşte sizin için oluşturduğum sağlıklı öğle yemeği alternatifleri!

1. Kavanozda salata

Son günlerde birçok kafenin de satışını yaptığı kavanozda salata, pratikliği ve zengin içeriğiyle ilk seçeneğiniz olabilir.

Buradaki önemli ipucu, salata malzemelerini kavanoza yerleştirirken ıslak malzemeler en altta, kuru malzemeler en üstte olacak şekilde bir sıralama yapmak. Böylece salatanız bozulmadan uzun süre dayanabilir.

Karbonhidrat ve protein seçenekleri olarak süper gıda kategorisinde kabul edilen kinoa ve maş fasulyelerini düşünebilirsiniz.

Haşlanmış kinoa, maş fasulyesi, rendelenmiş kök sebzeler, mevsim sebzeleri,  bol yeşillik, kuruyemiş, tohumlar hatta dilerseniz filizlendirdiğiniz tohum veya baklagillerle zenginleştirdiğiniz salatanızı, en altta ıslak malzeme, en üstte kuru malzemeler olacak şekilde kavanoza sıra sıra dizerek hazırlayın.

Zeytinyağı, pesto sosu, limon gibi malzemeleri karıştırarak hazırladığınız salata sosunuzu ayrı bir küçük kavanoza dökerek yanınıza alın.

2. Krep dürüm

Hafif bir dürüm seçeneği olarak krep dürüm yapmak da oldukça pratik bir seçenek.

Krepin içerisine bir miktar humus sürün. Daha sonra yeşillik, haşlanmış/ buharda pişmiş mevsim sebzeleriyle veya et ile doldurduktan sonra doğal himalaya tuzu ve karabiber serperek dürümünüzü sarın ve bıçakla ikiye bölün.

Krep yerine pirinç yufkası da tercih edilebilir.

3. Çorba, ana yemek ve basmati pilav

Eğer uzun zamandır öğle yemeklerinde tabldot yemeğe alışıksanız ve iş yerinizde yemeğinizi ısıtabileceğiniz bir olanak varsa kendi tabldot menünüzü yanınızda götürmek isteyebilirsiniz.

Mercimek çorbası, zeytinyağlı sebze yemeği/ baklagil veya et seçeneklerinin birinden oluşan bir ana yemek, az miktarda basmati pilavı ve bol yeşillik, gün boyu tok kalmak için size ihtiyacınız olan enerjiyi verecektir.

4. Kinoalı kısır

Haşlanmış kinoa, dilimlenmiş salatalık, dilimlenmiş domates, rendelenmiş mor lahana, dereotu, maydanoz, çok az taze soğan  ve roka ile yapacağınız nefis bir kısıra, katkı maddesiz nar ekşisi, limon, zeytinyağı ve işlenmemiş tuz ile yapacağınız sosu ekleyin. Karbonhidratı dengelemek adına yeşillik miktarını bol tutmayı unutmayın.

Dilerseniz üzerine dövülmüş ceviz ekleyerek ve yanında bir miktar probiyotik turşu ile kısırınızın lezzetine lezzet katabilirsiniz.

5. Baklagil köftesi ve salata

Fırında falafel veya fırında mercimek köfte de tercih edilebilecek lezzetli yemek çeşitleri arasında.

Bol rokalı bir salata üzerine fırında baklagil köftelerinizi dizin, üzerinde biraz tahin gezdirin ve birkaç damla limon sıkarak afiyetle yiyin!

6. Sebze mücveri

Pırasa ya da kabak gibi sevdiğiniz bir sebzeye ekleyeceğiniz yeşillik, yumurta, glutensiz un ve taze peynir ile yapacağınız mücveri fırında ya da çok az yağ ile tavada pişirebilirsiniz.

Besleyici öğününüz hazır!

7. Karnabahar tabanlı pizza

Kim demiş öğle yemeklerinde fast food yiyemezsiniz diye?

Karnabahardan yapacağınız tabanın üzerine domates sosu, peynir ve dilediğiniz pizza malzemelerini ekleyerek yapacağınız nefis bir ev yapımı pizzayı dilimleyerek ertesi gün iş yerinizde afiyetle yiyebilirsiniz.

8. Kitchari

Kitchari, maş fasulyesi, basmati pirinç ve mevsim sebzeleri ile yapılan lezzetli bir Ayurvedik yemektir (Pirinç tüketmek istemeyenler kinoa seçeneğini düşünebilir).

Öğle yemeği için oldukça doyurucu bu Ayurvedik seçeneği de aklınızın bir köşesinde tutmak isteyebilirsiniz.

Not: Bu seçeneklerin yanına dilerseniz ev yapımı yoğurt ve turşu gibi probiyotik destekler ekleyebilirsiniz.



Burcu Babayiğit

1988 yılında doğan Burcu, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2011 yılında, ODTÜ Uluslararası İlişkiler bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bölümün yüksek lisans programından mezun oldu. 2019 yılında doktora sürecindeyken, ODTÜ’deki görevinden istifa ederek Zeynep Aksoy ve David Cornwell ile Temel Yoga Uzmanlık Programını tamamladı ve yoga eğitmenliğine...



BLOOM SHOP