Herkesin hayatını beklenmedik şekilde değiştiren ve yepyeni bir düzene sokan pandemi, benim için de oldukça zor geçti. Hayatımın her gününe sporu dahil eden ve mümkün oldukça aktif yaşayan bir insan olarak sedanter hayat tarzı hem fiziksel hem de psikolojik anlamda beni zorladı. Covid-19 sonrası, spor salonlarının yeni regülasyonlarla açılmış olmasına heyecanlansam da virüsün henüz kontrol altına alınamamış olması birçok soruyu da beraberinde getirdi.

Ancak yeni normalde restoran, otel gibi tercihlerimi tanıdığım, bildiğim kısaca güven duyduğum mekanlardan yana yaptığım gibi spor salonunda da aynı bilinci taşıma fikrine ikna oldum. Covid-19 öncesi tanıştığım, üyelerinin konforuna ve sağlığına önem verdiğini düşündüğüm spor merkezime yeniden dönmeye karar verdim. Bana kendimi bu kadar rahat hissettiren önlemleri sizlerle paylaşmak istedim.

İlginizi çekebilir: Megaformer: Yavaş Tempoda Maksimum Verim

Hijyen Kuralları

Her dersten önce ve sonra Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış hijyen malzemeleriyle tüm ekipmanlar, derste kullanılmayanlar bile temizleniyor. Kapı kolları, ışık açma düğmeleri, dolaplar, lavabolar, tuvaletler, dinlenme alanları kısacası aklınıza gelebilecek her yer periyodik olarak dezenfekte ediliyor. Tüm personeller her zaman maske kullanıyor ve temizlik personelleri eldivenlerini sıklıkla değiştiriyor.

Derslerde her matın ve makinenin yanında kişisel dezenfektanlar bulunuyor. İsteyen üyeler derse başlamadan bu dezenfektanlarla kullanacakları malzemeleri dezenfekte edebiliyor. Ders aralarında temizlik personeli tarafından yapılan detaylı temizliğe ek olarak her dersten sonra üyelerden kullandıkları matları ve makineleri temizlemeleri rica ediliyor.

Üyeler kendi matlarını getirmeleri konusunda da teşvik ediliyor. İsteyenler satış alanından kişisel malzemelerini satın alabiliyor.

Stüdyoya girerken ayakkabıların dezenfektanlı paspasta temizlenmesi ve ders esnasında ayakkabı kullanımına ihtiyaç olmadığı için soyunma odalarında bırakılması rica ediliyor.

İlginizi çekebilir: Yoga Matı Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Sınıf Düzeni

Megaformer ve Yoga sınıflarının yerleşimi baştan tasarlanmış ve grup derslerine en fazla 7 kişi kabul ediliyor. Megaformer’lar sosyal mesafe kurallarına uygun yerleştirilmiş ve yoga sınıflarında, sosyal mesafeyi korumak için matların serilebileceği alanlar sticker’lar ile işaretlenmiş durumda.

Ortak Alanlar

Ortak alanlarda sosyal mesafe kurallarına oldukça dikkat ediliyor ve soyunma odalarını aynı anda sadece 2 kişinin kullanmasını öneriyorlar. Ayrıca her kullanımdan sonra kullanan kişinin dolabını açık bırakması rica edilerek dolapların temizlik takibi sağlanıyor ve periyodik aralıklarla temizlenerek sonraki kişi için hazır hale getiriliyor. Bu süreçte duşların ve ortak hijyen/kozmetik malzemelerinin kullanımı ise durdurulmuş durumda.

Havalandırma

Pek çok kişinin en büyük endişesi olan havalandırma konusunda da oldukça etkili önlemler alınmış. 7/24 maksimum kapasite ile çalışan temiz hava cihazı sağlıklı ve taze havanın sürekliliğini sağlıyor. Sıcak havadan dolayı klima kullanımı devam ediyor fakat derslerden yarım saat önce, içeride kimse yokken, açılıyor ve ders başlamadan kapatılıyor. Ders aralarında da içerideki havayı dağıtmak adına tekrar açılarak aynı işlem sağlanıyor.

Ders Saatleri

Stüdyolarda ve ortak alanlarda oluşabilecek insan kalabalığını önlemek için derslerin başlangıç ve bitiş saatleri çakışmayacak şekilde özel olarak ayarlanmış. Dersler arasında bırakılan geniş boşluklarsa temizlik işlerinin özenle yapılabilmesi için oldukça yeterli.

Stüdyoda Alışveriş 

Ürün satışları hala devam ediyor fakat ürünlere mümkün oldukça dokunulmaması, eğer dokunulacaksa da üyenin store alanının yanlarında bulunan dezenfektanlarla ellerini dezenfekte etmesi rica ediliyor. Kıyafetleri denemeye ise izin verilmiyor. Ayrıca mümkün oldukça kredi kartı ve online ödeme tercih ediliyor.

Sağlık kuralları

Giren herkesin ateşine bakılıyor, 38 derecenin üzerinde ateşi olan bireyler kesinlikle içeri alınmıyor ve devamında üyeyle iletişimde olunarak durumu takip ediliyor.

Temas noktaları

Normal şartlarda üye kayıtlarında tablet vb. teknolojik cihazları kullanarak servis sağlayan stüdyo, artık sadece QR kod kullanıyor ve üyelerin kişisel telefonlarından ShapeUp uygulamasını kullanmaya yönlendirerek minimum temasla maksimum hijyende bir servis sağlanıyor.

Merak edenler için ben bu önlemler doğrultusunda ShapeUp İstanbul’a gitmeyi tercih ediyorum!



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP