Acı ve güçlüklerle yüzleşirken geleceğe umutla bakabilmek çoğumuz için fazlasıyla zordur. Bazen ne kadar denesek de birtakım kötü alışkanlıklar bizi ilerlemekten alıkoyarlar.
Normalde üstesinden daha kolay gelebileceğimiz zorluklar, onları ele alış biçimimizin hatalı olmasından dolayı gözümüzde çok daha büyür. Hayatımızın bir döneminde her zorluğa başarıyla göğüs gerebilen hayranlık duyduğumuz kişilerle tanışmışsınızdır. Nasıl bu kadar dirençli olduklarını da merak etmişsinizdir.
Aslında bu direnci, alışkanlıklarımızı ve bakış açımızı değiştirerek biz de elde edebiliriz. Dirençli olmak doğuştan gelen bir lütuf değil, kendi ihtiyaçlarınızı dinleyerek ve gelişim için çabalayarak da elde edilebileceğimiz bir özellik.
Peki dirençli olmanın sırrı ne? Sizler için araştırdık! İşte dirençli olmak için vazgeçmeniz veya edinmeniz gereken 10 alışkanlık.
İçinde bulunduğunuz durumu dürüstçe değerlendirmek
Güçlü insanlar zor bir durumla karşılaştıklarında duygusal zekalarını kullanarak bu durumu artıları ve eksileri ile değerlendirirler. Bu eksi ve artılardan yola çıkarak sorunun köküne inerler. Örneğin, bu şekilde hissetmenize neden olan şey tam olarak ne? Sorun yüzeysel mi yoksa altında çözülmemiş başka sorunlar mı yatıyor? Asıl sebebi belirledikten sonra onu düzeltmek için harekete geçin ve soruna sebep olan faktörü ortadan kaldırın. Eğer bunu yapamazsanız mutsuz veya kızgın olmaya devam etmeniz kaçınılmazdır.
Olumlu ve yeni bir bakış açısına sahip olmak
Dirençli ve güçlü kimseler başlarına gelen can sıkıcı olaylara yaklaşımlarını yeniden şekillendirerek rahatlarlar, buna “yeniden bakma” tekniği denir. İçinde bulunduğunuz durumu yeniden değerlendirerek olaya karşı yaklaşımınızı yeniden şekillendirebilir ve böylece stresinizi azaltabilirsiniz. Örneğin; “Sunumda başarısız oldum, çok beceriksizim” gibi bir yaklaşım yerine “Bir sonraki sunuma kadar kendimi geliştirip başarılı olacağım” derseniz daha olumlu olan bu yaklaşımınız sizi stresten uzak tutar.
Sınırlar koyarak bunlara sadık kalmak
Metanetli insanların bir özelliği de hedeflerine ve arzularına ulaşmaya çalışırken onlara engel olacak kişi veya şeylere dur diyebilmektir. “Hayır” diyebilmek kişisel değerinizi korumak adına atabileceğiniz önemli bir adımdır. Unutmayın, herkese “evet” demek zorunda asla değilsiniz. Eğer sizi zor duruma sokacak, hedeflerinize ulaşmanıza ket vuracak bir istekle karşılaşırsanız “hayır” diyerek kendinizi korumaktan çekinmeyin.
Başkalarının değil, yalnızca kendi eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmek
Dürüstlük ve doğruluğu prensip haline getiren dirençli kişiler kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan şeylerin onları suçlu hissettirmesine izin vermezler. Başkalarının eylemlerinden ve yanlışlarından sorumlu olmadıklarını bilirler ve başkalarının yaptığı bir şey için kendilerini asla suçlamazlar.
Toksik insanlarla bağını koparmak
Dirençli insanlar ilişkilerinin ve bağlantılarının kendilerine ne gibi faydalar ve zararlar getirebileceğini tartacak kadar akıllıdır. Biri tarafından kendilerine kasıtlı bir yanlış yapıldığında bunun farkında olarak kendilerini korumak adına o kişiden uzaklaşırlar. Bunu da insanların yanlışlarını yüzüne vurarak değil sessizce ve emin bir şekilde yaparlar. Ortalık yatıştıktan sonra neler yaşadığınızı gözden geçirin ve eğer bir art niyet olduğundan emin olursanız yavaşça bu kişileri hayatınızdan çıkarın.
Anında bir sonuç almayı beklememek
Kişisel gelişim ve ilerleme yalnızca zamanla gerçekleşebilir. İster daha çok sorumluluk sahibi olmak ister özel ilişkilerinizi bir adım ileriye taşımak olsun, birden sonuç almayı beklemek gerçek dışı bir beklenti olacaktır. Bunun kısa bir koşu gibi değil de bir maraton gibi uzun soluklu olduğunun farkına varın. Hemen sonuç alamıyor olmak başarısızlığın işareti değildir. Kaydettiğiniz ilerlemenin farkında olun ve bu sizi daha da ilerlemek için motive etsin.
Gerçek dışı beklentilere sahip olmamak
Bazen ne kadar efor sarf edilse de işler istendiği gibi gitmeyebilir. Dirençli insanlar bu durumda evrenin onların aleyhine işlediğini ve hak ettikleri başarının onlardan kasıtlı olarak sakınıldığını düşünerek sinirlenmek yerine, olaya sakince yaklaşırlar ve her zaman işlerin hesaplandığı gibi sonuç vermeyebileceğini bilirler. “Ben daha iyisini hak etmiştim, bu haksızlık” demek yerine “Bu durumdan da öğrenebileceğim bir şeyler olmalı” şeklinde düşünmeyi deneyebilirsiniz.
Aynı hataya tekrar düşmemek
Küçüklükten beri hataların kaçınılması gereken şeyler olduğunu öğreniriz bu sebeple de çoğu zaman hatalarımızı tekrar gözden geçirmek yerine unutmaya çalışırız. Ancak dirençli insanlar bunu yapmazlar. Hataların üzerine düşerek biri dahaki sefere ne yapmaları ve ne yapmamaları gerektiğini belirlerler. Böylece aynı hatayı tekrarlamaktan kaçınırlar.
Değişimden korkmamak
Değişimden korkarsanız eskiye takılı kalırsınız ve asla ilerleyip gelişemezsiniz. Dünya değişiyorsa sizin de değişmeniz gerekir. Başarı büyük bir oranda uyum sağlama yeteneğiyle doğru orantılıdır. Dirençli insanlar, değişimleri açık fikirlilikle karşılar ve kendilerini geliştirerek değişime ayak uydururlar. Böylece başarıya bir adım daha yaklaşmış olurlar.
Kendine acımaktan kaçınmak
Kendine acımak, sorunları sıralayıp bunların ne kadar üzücü ve moral bozucu olduğunu sürekli düşünmek, yapılabilecek en faydasız eylemlerden biridir. Bunları hak etmemiştim diyerek bir kenara çekilip yalnızca üzülmek sizi ileriye taşımaz aksine geriye çeker.
Zorluklar ve üzüntü hayatın kaçınılmaz bir parçasıdır, ama kendiniz için üzülmek bir seçimdir. Sorunu çözemediğinizde bile, tutumunuzu kontrol etmeyi seçebilirsiniz. Dirençli insanlar kendilerine acımak yerine eksikliklerini tespit edip kişisel gelişimleri için çalışırlar. Her gün minnettar olmak için üç şey bulun ve başınıza gelen güzel şeylerin farkına varın.
İlginizi çekebilir!