Diyette ya da formumuza dikkat ederken birçoğumuz dışarıda sağlıklı beslenmek konusunda zorlanıyor ve ne seçmemiz gerektiğine de doğru karar veremeyebiliyoruz. Aç olduğumuz zamanlarda fast food restoranları başımızı döndürürken dışarıda sağlıklı ve doğru bir seçim yapmak da bir hayli zorlaşabiliyor. Ancak seçimlerimizi daha sağlık olandan yana yapmak sandığımızdan daha kolay. İşte 5 adımda dışarıda sağlıklı beslenmenin basit ve etkili yolları!

1. Yemek siparişi seçimlerinizi gözden geçirin

Bazen yoğun çalışma temposunda, masadan kalkmadan yemek siparişi veriyor ve maalesef bu siparişlerin birçoğunu da fast food gibi yüksek kalori ve yağlı yiyeceklerden yana tercih ediyoruz. Ancak sağlıklı seçimler yapmak elinizde. Sipariş verirken yüksek kalori ve yağlı seçimler yerine yine hızlı hazırlanabilen peynirli ve hindi fümeli bir sandviç ile ayran ya da ızgara ve salata gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

2. Restoranınızı doğru seçin

Birçok semtte ev yemekleri yapan ya da menülerinde az yağlı ve sağlıklı besinlere yer veren restoranlar bulunuyor. Önemli olan bir dedektif gibi menüyü iyi incelemeniz. Mümkünse restorana gitmeden önce internet sitesinden menüsünü inceleyebilirsiniz böylece siparişinize karar verirken menüdeki diğer yiyeceklerin aklınızı çelmesine izin vermemiş olursunuz. Balık ve geniş salata barı seçeneği sunan restoranlarda genellikle kolayca sağlıklı yiyecekler bulabilirsiniz.

3. Ekmek sepeti ve zeytinyağı tabağından uzak durun

Dışarıda sağlıklı beslenirken dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise görünmeyen kalori tuzaklarına düşmemek. Ekmek sepeti, zeytin ve zeytinyağı tabağını yemek öncesi boş kalori almamak için geri çevirin. Böylece yaklaşık 150-200 kalori kar etmiş olursunuz.

4. İçecek siparişiniz “SU” olsun

Gazlı, light veya şekerli diğer içecekler yerine içecek siparişiniz “SU” hatta hava soğuk değilse buzlu su olsun. Yemek gelene kadar suyunuzu yudumlamaya başlayabilirsiniz hatta. Çünkü genellikle en sık yaptığımız hata susama hissi ile açlığı karıştırmamızdır. Su, doğal maden suyu ve ayran en iyi ve sağlıklı içeceklerdir.

5. Menü dilini öğrenin

Yağlı, panelenmiş, kızarmış ve kremalı ifadeleri yemeğin bol kalori yüklü olduğu anlamına gelir. Mayonez, tartar sos veya kremalı soslar yerine ketçap, hardal, barbekü sosu, salsa veya taco sosları tercih edin. Doğru seçim yapmak için yağlı ve yağsız etleri de öğrenmenizde fayda var.

Balık: Yağsızdır veya yağı olanlar sağlıklı yağ olarak kabul edilen Omega 3 içeriğine sahiptir.

Tavuk ve hindi: Derisi ayrılırsa yağ oranı düşüktür ve beyaz kısmı koyu renkli kısmından daha az yağ içerir.

Kırmızı et: Görünür yağlar ayrılmalıdır. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir.

İlginizi çekebilir!



Dr. Dyt. Gamze Şanlı Ak

2007 yılında Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun oldu. 2012 yılında Haliç Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayarak "Uzman Diyetisyen" ünvanını aldı. 2016 yılında Başkent Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde doktora programını tamamlayarak "Doktor Diyetisyen (PhD)" unvanını aldı. 2017 yılında Yrd. Doç. Dr....



BLOOM SHOP