Günümüzde yapılan araştırmalar, temizlik ürünlerinin sağlık riskleri konusunda yalnızca yüzeysel olarak devam etse de evimizde ağır kimyasallar içeren ürünleri her zaman kullanmak da içimize sinmeyebiliyor. Bu durumda ise doğal malzemelerle hazırlayabileceğimiz temizlik ürünleri devreye giriyor.

Toksik olmayan içeriğe sahip bu temizlik ürünlerini hem evinizde kolaylıkla hazırlayacak hem de gönül rahatlığıyla kullanabileceksiniz. Ayrıca en az marketten aldığınız ürünler kadar da etkililer.

Bulaşık makinesinin temizlenmesi 

Ne sıklıkla çalıştırıldığına bağlı olarak bulaşık makinenizi her 3 ya da 6 ayda bir temizlemelisiniz. Bulaşıkların makineden eskisi kadar parlak çıkmadığını veya değişik bir koku olduğunu fark ettiğiniz an makineyi temizlemenin vakti gelmiş demektir. Ayrıca kokunun oluşumunu da en aza indirmek için bulaşık makinesi kullanmadığınız zamanlar da makinenin kapağını açık bırakmayı unutmayın.

  • Öncelikle filtreyi temizleyin. Bulaşık makinesinden filtreyi çıkarın ve sıcak, sabunlu suya batırıp bir saat bekletin. Ardından naylon kıllı bir fırça ile temizleyin. Son olarak, durulayın ve tekrar yerine koyun.
  • Sonra, boş bulaşık makinenizin tabanına bir fincan kabartma tozu serpin. Kapağı kapatın ve bir gece bekletin.
  • Ertesi sabah, bir bardağa elma sirkesi koyarak bulaşık makinesinin üst rafına dik olarak yerleştirin. Ardından bulaşık makinenizi sıcak yıkamaya ayarlayın ve çalıştırın. Sirke kokuyu nötralize etmeye ve sert su ve mineral birikintilerini parçalamasına yardımcı olurken kabartma tozu, kokuya neden olan yiyecek parçacıklarını temizlemesini sağlayacaktır.
  • İşlem tamamlandığında her şeyi temiz bir bezle silin.

Fırın temizliği

Eğer yemekler fırından çıktığında tatları normalden farklı ve garipse ya da fırından duman çıktığını görmeye başladıysanız, kesinlikle temizlik zamanı gelmiş demektir. Birçok fırın kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir, bu durumda el kitabındaki talimatları izleyebilirsiniz. Kendi kendini temizleyen bir fırınınız yoksa merak etmeyin. Cilde çok zararlı olabilecek, sudkostik içeren temizlik ürünleri satın almak yerine kendi fırın temizleyicinizi kendiniz yapabilirsiniz.

  • Bunun için; 1 bardak kabartma tozu, çeyrek bardak bulaşık sabunu, yarım bardak sirke (yavaşça ekleyin) ve 15 damla (tatlı) portakal yağını bir macun halini alana kadar karıştırın.
  • Karışımı fırının içine sürün ve birkaç saat ya da gece boyunca bırakın. Daha sonra su ile temizleyin.
  • Raflar ise ayrı ayrı temizlenmelidir ve bunu yapmanın en kolay yolu ise küveti kullanmak. Yüzeyin çizilmesini önlemek için eski havluları küvetinizin altına yerleştirin. Rafları havluların üstüne yerleştirin, gideri kapatın ve küveti, raflar tamamen kaplanana kadar çok sıcak suyla doldurun.
  • Bir fincan toz çamaşır deterjanı alın ve bir kavanozda sıcak suda eritin, ardından bu karışımı küvete ekleyin. 6 ila 10 saat kadar bekletin.
  • Son olarak, küveti boşaltın ve rafları fırına koymadan önce silip kurutun.

Çamaşır makinesi temizliği

Çamaşır makinenizi, sık kullanıyorsanız ayda bir kez, sık kullanmıyorsanız da yılda birkaç kez temizlemeyi ihmal etmeyin. Makinenizin düzenli olarak temizlenmesi, daha uzun süre dayanmasını sağlar ve eski sabun ve yumuşatıcı kalıntılarından kaynaklanan küflü kokuları da ortadan kaldırır. Aynı zamanda temizliğini yaparsanız makinenizden daha kaliteli bir yıkama elde edersiniz.  

Makinenizi korumak için, yıkamanız bittiğinde kapıyı daima açık bırakın. Bu, kalan nemin buharlaşmasını sağlar ve küf oluşumuna karşı korur. Her zaman doğru miktarda deterjan kullanın. Çok fazla deterjan makinenizin yüzeyine yapışarak kokulara ve rengi donuk kıyafetlere sebebiyet verecektir. Deterjanlar küçük miktarlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.    

  • Boş bir çamaşır makinesi ile başlayın ve yaklaşık iki fincan kabartma tozunu makinenin çamaşır bölümüne ekleyin. Bu, iç yüzeyi nazikçe temizleyip eski sabun ve yumuşatıcı artıklarından kaynaklanan eski, küflü kokuları giderecektir. Makinenizi yüksek sıcaklık ayarında uzun süre çalıştırın. 
  • Daha sonra 2 bardak elma sirkesi ve 10 damla esansiyel yağı (çay ağacı ya da lavanta gibi) tekrar makineye ekleyin, bu kombinasyon küf ve mineral tortularını temizleyecek ve aynı zamanda bir dezenfektan işlevi görecek. Makineyi tekrar çalıştırın ama olabilecek en uzun ve sıcak ayarda olmasına dikkat edin.
  • İkinci yıkama da bittikten sonra pamuklu bir bez ve sirke kullanarak makinenin içini silin. Eğer yine de leke görüyorsanız kabartma tozu ve suyla, çizmeyen bir sünger yardımıyla lekeyi ovuşturun. Bu hemen hemen her lekeyi giderecektir.
  • Ayrıca pamuklu bir bez yardımıyla daha önceden hazırladığınız sirke ve yağ karışımıyla makinenin kapağının kenarlarındaki lastiği silin.
  • Daha sonra makinenin dış taraflarını ve diğer bölmelerini sirkeli su yardımıyla silerek temizleyin.  

Buzdolabı temizliği 

Buzdolabınızı rutin olarak temizlemek gereklidir. Eski veya tarihi geçmiş her şeyden kurtulduktan sonra ayda bir olarak da makineyi baştan aşağı temizlemek en ideal olanıdır. Ayda bir her bölümü hafif bir temizleyici ile silerek temizleyin. Üç ayda bir ise daha derin bir temizlik için şu yöntemi izleyin: 

  • Raflar ve tüm aksesuarlar dahil her şeyi dolaptan çıkarın.
  • Toksik içermeyen bir sprey ile dolabın içini spreyleyin. (Sirke-su karışımı olabilir)
  • Rafları sabun ile yıkadıktan sonra kurulayın.
  • Temizlenmiş buzdolabına yerleştirin.  

İlginizi çekebilir!






BLOOM SHOP