YAZAN: ALEYNA TEPE
In partnership with Wings

Yediden yetmişe her kadının başucunda bulunması gereken “Hormonal Zeka” kitabının yazarı Dr. Aviva Romm, kadın sağlığına dair güçlendirici, yenilikçi ve bilgilendirici bir bakış açısıyla hormon sağlığının nasıl olması gerektiğini altı adımda anlatıyor.


Dr. Aviva Romm’a göre hormonların önemi

Aviva Romm, hormonların kadın sağlığında regl döngüleri, gebelik ya da menopozun ötesinde, hayati fonksiyonlarla doğrudan ilişkili etkileri olduğunu söylüyor. Hormonların bedeniniz için önemini saymakla bitiremeyiz ancak en öne çıkanları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kan şekerini dengeler.
  • Kolesterol seviyelerini korur.
  • Serotonin gibi ruh hali destekleyicilerin üretimine yardımcı olur.
  • Kaliteli ve dinlendirici bir uyku sağlar.
  • Kemik sağlığını, cilt tonunu ve saç sağlığını korur.
  • İdrar yollarını sağlıklı tutar.
  • Bilişsel sağlığı, hafızayı ve kardiyovasküler sağlığı destekler.

Hormon sağlığınızı korumak ve optimal bir seviyede tutabilmek için yapabileceğiniz en temel değişiklik beslenme düzeninden başlar. Aviva Romm, önerdiği beslenme düzeni ile sağlığınızın kısa bir sürede hem gözle görülür hem de hissedilir bir düzeyde iyileştiğini göreceğinizi söylüyor. Bu birkaç temel öneriyi günlük yaşantınıza dahil etmek, besinlerle olan ilişkinizin de yeniden yapılanmasını sağlayacaktır. Bu sayede artık yalnızca beslenmeyecek, vücudunuza aldığınız besinlerin etkilerine de kulak verebileceksiniz. Romm, hormon sağlığınızı besleyecek şekilde beslenmeniz için altı temel adımdan bahsediyor.

Adım 1: Gerçek gıdalarla beslenin.

Yediğimiz her şey için beslenme kelimesini kullanıyoruz, oysa yediklerimizin bizi gerçekten besleyip beslemediğini sorgulamıyoruz. Ne yazık ki tadı güzel olan ya da karnı doyuran her şey beslenmeyi sağlamıyor. Aviva Romm, vücudun ancak gerçek, yani işlenmemiş ve doğadaki haline yakın kalmış besinlerle gerçekten beslenebildiğini söylüyor. İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan uzak durarak yalnızca gerçek besinlerle beslenmek hormon sağlığı için birinci adımdır. Bu gibi gıdalarla beslenmek vücut yükünü azaltarak zararlı maddelerin sisteminize nüfuz edip hormonal dengenizi alt üst etmesini engelliyor.

Adım 2: Enerjinizi ve kan şekerinizi sabitleyin.

Zararlı şekerler ve karbonhidratlar aniden kan şekerini yükselterek bedeninizi enerji ile doldurabilir. Ancak sürdürülebilir ve sabit bir enerji düzeyi için protein, sağlıklı yağlar ve doğru miktarda karbonhidrat tüketmek oldukça önemlidir. Beslenme düzeninizdeki bu yanlış seçimler, gün içerisinde hem kan şekerinin hem de buna bağlı olarak hormon seviyelerinin dalgalanmasına neden olur. Bu durum ise aniden gelen şeker krizi, uyuma isteği ya da açlık gibi semptomlarla kendisini gösterir. Oysa protein ve sağlıklı yağlar yavaş sindirildiğinden vücutta enerjinin dengeli ve uzun süreli var olmasını, aynı zamanda hormonların dengede çalışmasını sağlar.

Adım 3: Tabağınızda bitkilere yer verin.

Birkaçından bahsettiğimiz gibi, hormonların vücut için sayısız işlevi var. Tüm bunların yerine getirilmesi ve dengeli bir şekilde çalışması için ise vücudun birtakım yardımcılara ihtiyacı oluyor. 7/24 durmaksızın çalışan bu sistemi vitamin, mineral ve liflerle dolu bitkilerle desteklemek hormon sağlığı için yapılabilecek en temel adımlardan biridir. Aviva Romm, vejeteryan ya da vegan beslenme düzenine geçmekten bahsetmiyor fakat her gün mutlaka büyük oranda yeşil yapraklı sebzelerin ve taze meyvelerin tüketilmesini öneriyor.

Adım 4: Yeterli miktarda su için.

Su, su, su! Hangi beslenme modelini, doktoru ya da diyetisyeni takip ediyor olusanız olun, hepsinin ortak söylediği bir şey var; o da bol bol su içmeniz gerektiği. Hormonların dengeli çalışması için suya ihtiyacı var. Su, hücrelerin yenilenmesini ve bedenin strese girmeden fonksiyonlarını yerine getirebilmesini sağladığı gibi vücudun doğal pH dengesini korumasına da yardımcı olur. pH dengesi ise hormonların düzgün çalışması için oldukça önemlidir. Aviva Romm da vücut ağrıları, zihin bulanıklığı, konsantrasyon eksikliği gibi birçok olumsuz deneyimi minimize etmek, kısacası vücudu sağlıklı bir dengede tutabilmek için sık sık su tüketmenizi öneriyor.

Adım 5: Kendinize izin verin.

Sağlıklı bir beslenme düzeni sevdiğiniz şeylerden vazgeçmeyi gerektirmiyor. Belki birkaç değişiklik ve yeni birkaç alternatifle sevdiğiniz lezzetleri günlük rutine uyarlamak mümkün. Romm’un da kitabında bahsettiği gibi, insan beyni kısıtlanmaktan hoşlanmaz. Kendinize sürekli kısıtlayıcı ya da yargılayıcı davranmanız stresinizin artmasına, dolayısıyla kortizol seviyenizin dengesinin bozulmasına sebep olur. Bu durum ise sağlıklı hormonal denge çabasıyla ters düşer. Dolayısıyla, zaman zaman bedeninizi dinlemek ve istediklerini sunmak hiç fena olmaz. Aviva Romm, düzeni koruyabilmeniz için 95/5 kuralını, yani zamanınızın yüzde doksanında disiplini korurken yüzde beşinde kendinize izin vermenizi öneriyor. Elbette herkes için dengeleme yöntemi farklılaşabilir. Bu yüzden bu süreçte kendi yönteminizi belirlemek faydalı olabilir.

Adım 6: Şefkat gösterin.

Sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmayı, hormonları dengede tutmayı, vücudunun en iyi halinde çalışmasını kim istemez ki? Eminim hepimiz bunu isteriz ancak bu her zaman herkes için kolay olmayabilir. Yemeklerle kurulan bağ herkes için farklı ve çoğu zaman yüzeysel bir beslenme ilişkisinin çok ötesindedir. Dolayısıyla yeni bir düzene geçmek, vazgeçmek ve değişime uyum sağlamak zaman zaman zorlayıcı olabilir. Tam bu noktada kendinize hatırlatın: Bunu kendiniz için yapıyorsunuz. Kibar olun, çabaladığınız için kendinize şefkat gösterin. Zaman zaman bir şeyler yolunda gitmeyebilir, düzeniniz bozulabilir ya da dengeniz şaşabilir. Ancak unutmayın, amacınız hormon sağlığını korumak ve en az beslenme düzeni kadar, mental sağlık da hormon sağlığı için oldukça önemlidir.

Kısacası, Aviva Romm’un “Hormonal Zeka” kitabında çok daha detaylı bilgiler edinebileceğiniz hormon sağlığı, hayatın her alanını etkiliyor. Kendiniz için yapabileceğiniz, elinizden gelen en temel şey ise vücudunuzu doğru besinlerle, gerçekten besleyerek hormon sağlığının sürdürülmesine katkı sağlamak olacaktır.


Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz! 



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP