Şehir hayatının olmazsa olmazı tüm gün süren koşturmacalar, dolup taşan ajandalar ve yoğunlaştırılmış sosyal ilişkiler derken 24 saatin bize yetmediğini hissediyoruz. Tüm bunların arasında kendimize zaman ayıramadan bu tempoya devam etmeye çalışmak enerjimizin yavaş yavaş düşmesine neden oluyor. İşte tüm bu koşturmacada enerji seviyelerini artıran en iyi 8 vitamin önerisi!
Koenzim Q10
Yapılan araştırmalara göre Koenzim Q10 enerji üretiminde aktif olarak rol oynayan bir antioksidan. Kalp sağlığını desteklediği, migrene iyi geldiği ve fiziksel performansı arttırdığı bilinen Koenzim Q10 kırmızı et, balık ve tam buğdayda bolca bulunuyor. Özellikle mevsim geçişlerinde düşen enerjiyi arttırmak için öneriliyor.
Magnezyum
Avakado, badem ve ıspanakta yüksek oranda bulunan magnezyumun enerji üzerindeki etkisini araştıran pek çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Bireylerin yorgun hissettikleri dönemlerde magnezyum kullanmaları kendilerini daha pozitif ve enerjik hissetmelerine destek olur.
B Vitamini
Beyin gelişiminde önemli bir role sahip olan B vitamini aynı zamanda sağlıklı bir sinir sistemini ve iyi çalışan bir bağışıklık sisteminin de olmazsa olmazı. Beyaz et, balık, patates, nohut ve muzda bulunan B vitamini besin takviyesi olarak da alınabilir. Dönemsel olarak düşen enerjiyi arttırmak için tüm B grubu vitaminleri önerilmektedir.
Riboflamin (B2)
B grubu vitaminlerinin tamamı enerjik hissetmek konusunda oldukça önemli. Karbonhidratların parçalanıp enerjiye döndürülmesinde rol alan B grubu vitaminleri bitkinlik hissini azaltmak ve hatta ortadan kaldırmak konusunda etkili. Riboflamin yani B2 vitamini badem, beyaz pirinç ve mantarda bolca bulunuyor.
Omega 3
Hücrelerin normal bir şeklide faaliyetlerini sürdürebilmesinde önemli bir role sahip olan omega 3, bitkinlik ve yorgunluk üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Omega 3 sağlıklı yağ gruplarından balık yağı, sebze yağları ve kuruyemişlerde bol miktarda bulunuyor.
Demir
Yapılan bilimsel araştırmalar demir eksikliğinin bitkinlik, zayıflık ve vücut sıcaklığını korumakta zorlanma meydana getirdiğini ortaya koymuştur. Bu durumun kronikleşmesi demir eksikliği anemisine yol açmaktadır. Ortalama erişkin bir kadının günde 18 miligram tüketmesi gereken demirin bulunduğu besinler kırmız et, deniz ürünleri, beyaz et, ıspanak ve baklagillerdir.
C Vitamini
Bağışıklık sisteminin en büyük destekçisi olarak bilinen C vitamini yorgunluğun önüne geçmek konusunda da oldukça etkilidir. C vitaminin fazlası vücuttan atılıyor olsa da aşırı tüketmek ishal, baş dönmesi, sıcak basması ve karın krampları gibi semptomlara neden olabilir. Ortalama erişkin bir kadının günde 75 miligram tüketmesi yeterlidir.
İlginizi çekebilir: C Vitamini İçeren Besinler
B12 Vitamini
B grubu vitaminlerinin enerji üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Bu vitamini tüketmek özellikle yapısal olarak B12 eksikliği olan bireyler ve atletik performansını arttırmak isteyen sporcular için çok önemlidir.
İlginizi çekebilir: B12 Vitamininin Faydaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
** Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. Profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini almaz veya olması amaçlanmamıştır ve özel tıbbi tavsiye için asla güvenilmemelidir. Bu makalede hekimlerin veya tıp pratisyenlerinin tavsiyelerini içerdiği ölçüde, ifade edilen görüşler atıfta bulunulan uzmanın görüşleri olup Live To Bloom’un görüşlerini temsil etmemektedir.