Tüm dünyayı etkisi altına alan ve panik durumu yaratan Coronavirüs, geçtiğimiz hafta kaçınılmaz olarak ülkemizde de kendini gösterdi. Bu virüse ilk günden müdehale etmeyen ülkelerin geldiği durumlara düşmemek ve salgına karşı kontrolü kaybetmemek adına hem devlet hem de özel kurum ve kuruluşlar birçok önlem almaya başladı. Hayati önem taşıyan bu önlemlerden bir tanesi de “evden çalışma” (home office) uygulamasına geçilmesi oldu.

Pek çok firmanın evden çalışma uygulamasına geçmesiyle birlikte bazılarımız bugüne kadar alışık olmadığımız bir sistemle çalışmak durumunda kaldık. Normal şartlarda rahatlamak, keyifli zaman geçirmek ve günün yorgunluğunu atmak için tercih ettiğimiz yaşama alanlarımızı bir süreliğine ofis işlerimizi yürütmek için de kullanacağız. Bu belirsiz süreçte, evlerimizdeki dikkat dağıtan unsurlar çalışma motivasyonumuzun düşmesine ve üretkenliğimizin azalmasına neden olabilir. İşte bu durumun önüne geçmek için yapılması gerekenler!

Günü planlamak

Kullandığınız takvim uygulamasına veya bir yapışkan not kağıdına “yapılması gerekenler” listesi hazırlamak üretkenliği oldukça arttıran bir yöntem. Günlük işlere başlamadan önce bu listeyi hazırlamak gün içindeki sorumluluklarınızı daha net görmenize ve gün boyu görev odaklı bir zihin yapısında kalmanıza yardımcı olur.

Ayrıca günlük planınızın sadece günlük işleri değil, gün içinde vereceğiniz molaları da kapsadığına emin olmanız gerek. İlginizin dağılmaya başladığı anları fark etmek ve “gerçek bir mola” vermek sizi sahte olanlardan uzak tutar. Sahte molalar ne mi? Mesela aniden gelen rafları düzenleme ihtiyacı!

Bu yöntemle beraber sağlıklı sınırlar çizerek birlikte yaşadığınız kişilerin de sizin gerçekten çalıştığınızı fark etmesine yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Bullet Journal Nedir? Planlı Olmanın En Keyifli Hali

Ortamı belirlemek

Müziğin, ışıklandırmanın, iç tasarımın, sıcaklığın yani kısaca çalışma ortamının bireylerin iş performansına olan etkisi pek çok bilimsel araştırmayla kanıtlandı. Evinizi aynı zamanda ofis olarak da kullanacağınız bu sürede baştan dekore etmeseniz de sadece çalan müziği değiştirmeniz bile iş performansınız ve motivasyonunuzda büyük bir artışa sebep olabilir.

Klasik müzik veya yumuşak bir caz müzik, kendi ofis ortamınızı kurmanızı kolaylaştırabilir. Ayrıca nane ve okaliptüs gibi aromaterapi kokularından da destek almak zihninize netlik kazandıracaktır.

Bir diğer konu ise pijamalarla çalışmak! İnsan beyni kalıpları ve sinyalleri algılar. Yataktan kalkıp, normal bir iş gününde uyguladığımız sabah ritüelinizi atladığınız zaman beyin normal bir iş gününe hazırlandığını fark edemeyebilir. En azından pijamalardan kurtulmak, yüzünüzü yıkayıp dişlerinizi fırçalamak bile ofis moduna geçmenize yardımcı olabilir.

Farkında olmak

Ofiste veya evde olmak fark etmiyor, motivasyonunuzu kaybettiğiniz anda kendinizi toplamak için yeni bir şeyler yapmanız gerekiyor. 15 dakika köpek gezdirmek, meditasyon yapmak veya ekranlardan uzaklaşmak… Bu yöntemin ne olduğu önemli değil ama sizi dinlendiriyor olması önemli.

New Yorklu Klinik Psikolog Dr. Chloe Carmichael, duş almanın odaklanmayı arttırdığını dolayısıyla evden çalışan bireylerin yenilenmek için tercih edebileceğinin altını çizmiştir.

Buna ek olarak çalışma saatlerinizin farkında olmak da üretkenliği arttırmanın başka bir yolu olabilir. Ofis hayatındaki gibi giriş çıkış saatleri olmadığı için, mesai saatleri zaman zaman uzayabiliyor veya gereğinden daha az ve verimsiz molalar verilebiliyor. Bu durum da performansın düşmesine neden oluyor.  

İletişim

Bu süreçte ofisteki iş gruplarıyla iletişimi korumak çok önemli. Kendinize ayırdığınız zamanlardan çalmadan ve kendi işinizi bölmeden planlı ve belirli saatlerde yazışmak veya konuşmak günlük performansınızın etkilenmemesine ve ofis işlerinin aksamamasına yardımcı olabilir.





BLOOM SHOP