Kendimizi ifade etmekten sezgilerimizi güçlendirmeye, stresten huzura, sosyal ilişkilerimizden aşk hayatımıza, kendi gerçeğimizi yaşamaktan yaratıcılığımıza, umutlarımızdan hayal kırıklıklarımıza ve gerçekleştirdiklerimize kadar hayatımızın her noktası denge merkezleri ile ilişkilidir. Bu merkezlerin oluşturduğu sisteme Çakra sistemi denir ve bu sistem, fiziksel bedenimizin orta hattında yer alır. Çakralar evrensel zıtlıkları bütünleyen bir köprü görevi görür; ruh ve madde, cennet ve yeryüzü, akıl ve beden… 

Çakraların beden fonksiyonlarımıza etkileri

Çakra kelimesi, Sanskritçe‘de tekerlek anlamına gelir. Bedenimizin içerisinde çakra olarak bilinen yedi temel enerji merkezi bulunur. Bunlar, hormon bezlerinin ve büyük sinir ağlarının üzerinde ya da çok yakınında yer alırlar ve belirli noktalarda omurgayla kesişirler. Her çakra, varlığımızın -büyüme ve sağlık da dahil- çeşitli fonksiyonlarını kontrol eden bir salgı bezi ile bağlantılıdır. 

Bu bezlerin fonksiyonlarındaki ağırlaşma; hayata bakışımız, ruh hallerimiz, davranışlarımız ve mücadele yeteneğimiz üzerinde etki gösterir. Salgı bezlerinin durumuna bağlı olarak; sıkıntılı, öfkeli, korkulu, kötümser ya da mutlu, huzurlu, güvenli ve iyimser hissedebiliriz. Salgı bezleri beyine, dolayısıyla da varlığımızın duygusal, zihinsel ve spiritüel yönlerine bağlıdır.

Sağlıklı çalışan çakralar

Enerji merkezlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması bedensel, ruhsal ve zihinsel bütünlüğü sağlamaktadır. Bloke olduklarında bizim için gerekli olan enerji bedene giremez, dolayısıyla fiziksel ve psikolojik anlamda dengesizlikler ortaya çıkabilir. Çakralar bloke oldukları zaman ise fiziksel anlamda hastalık veya ağrı olarak, ruhsal anlamda ise anksiyete, kaygı ve depresyon olarak kendilerini gösterebilirler. Merkezlerin dengelenmesi ile yaşam enerjisi aşağıdan yukarı (özgürleşmek) ve yukarıdan aşağı (yaratım) akışta olur. 

Çakralar tarafından yaşam enerjisi, tüm vücuda dağılır ve bedenin yaşamını devam ettirmesini sağlanır. Endokrin sistemi bezlerine denk gelen çakralar, Batı Tıbbında da kabul gören birtakım kavramlar oluşturur. Günümüz Modern Tıbbının endokrin sistemi üzerinde yaptığı çalışmalar ve Milattan Önceki yıllarda Doğu bilginlerinin topladıkları bilgiler bu enerji merkezlerini oldukça iyi açıklar.

Kendimiz ve evrenle olan uyumumuz çakraların çalışması ile direk ilgilidir. Tamamlayıcı ve Bütünsel Tıbbın bir çok alanında yapılan çalışmalar temel olarak çakraların daha düzenli çalışmasına ve enerjilerinin dengelenmesine yöneliktir.

Çakralar arasındaki ilişkiler

Bir çakrada sorun oluşunca bu öncelikle çakra ile bağlantılı olan organları, sonra tüm vücudu olumsuz yönde etkiler. Hastalıkların nedeni de çakralardaki bloke olmuş, aşırı artmış ya da dengesini kaybetmiş olan enerji alışverişidir.

Omurganın temelindeki kuyruk sokumu 1. enerji merkezi- muladhara çakra olarak bilinir. Eğer bu çakra bloke olmuşsa; alt bel ağrısı, siyatik, rektum tümörleri, bağışıklık sistemi bozuklukları, şişmanlık veya aşırı zayıflık gibi durumlar oluşabilir. Şu an yaşadığımız pandemi döneminde, “salgın hastalık” 1. enerji merkezini negatif etkileyerek blokajlar yaratır ve birçok kişide anksiyete görülmesine neden olur. Bu durum bağışıklık sistemini negatif etkiler ve stres/anksiyeteden kaynaklı salgın hastalığa yakalanma riskini arttırmış olur.

Yoga, Meditasyon, Nefes, Akupunktur, Bioenerji, Reiki, Yoga, Aromaterapi, Doğal taşlarla terapi gibi yöntemler, çakraların daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. 

Enerjiden oluşan bedenler olduğumuz ve yaşamda her şey enerji olduğu için sürekli olarak birbirimizle etkileşim içinde olmamız çok doğaldır. Gökyüzünde şimşekler çakarken nasıl saçlarımız diken diken oluyorsa, bedenimiz, biri yüksek sesle bağırdığı zaman da benzer bir tepki verebilir. Her enerji birbirini etkiler. Bu enerjiler bazen besleyici, bazen de köreltici olabilir. Yani blokaj yaratabilir. Çakraları detaylı incelemeden önce genel olarak enerjilerini dengelemek için aşağıdaki videolarımı izleyebilir ve uygulayabilirsiniz.

Ayrıca tüm çakraları temizlemek ve dengelemek için de aşağıdaki videomu izleyebilir ve uygulayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Enerji Bedenini Dengeleyerek Yaşam Gücünüzü Arttırın



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP