“Çocuklarımızla geçirdiğimiz yıllar değil anlar önemlidir. Bu yazı, çocuklarına manevi miraslar bırakmayı önemseyen anne-babalar için yazılmıştır”
Çocuk yetiştirirken kendimizi yorgun, kızgın, tükenmiş ve yetersiz hissettiğimiz zamanlar sıklıkla olur. Anne-babalık ciddi bir vakit, enerji ve dikkat isteyen bir uğraştır. Bu zorlu uğraşı zevkli, hatta dinlendirici hale getirerek bize destek olacak temel kaynaklardan biri farkında ebevyenlik (mindful parenting) yaklaşımıdır.
Farkında ebeveynlik, kaynağını Budist felsefeden alır ve son 20-30 yıldır psikoloji alanına uyarlanmış olan bilinçli farkındalığın (mindfulness) ebeveynlik alanına uygulanmış şeklidir.
- Bilinçli farkındalık anlayışı “şimdi ve burada yaşama” ilkesine dayanır.
- Geçmişte ya da gelecekte yaşamak yerine “yaşadığımız ana odaklanmak” psikolojik anlamda devrim niteliğindedir ve bizi strese karşı korur.
- Farkında bir yaşam sürmek sadece fiziksel ve psikolojik sağlığımızı korumamızda bize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda içsel potansiyelimizi tam olarak kullanabilmemiz ve mutlu ilişkiler kurabilmemizde de bize destek olur.
Şimdi, farkında bir yaşam sürmek ve farkında bir ebeveyn haline gelmek için neler yapabileceğimizden bahsedelim.
1. Nefes egzersizi
Burnumuzdan derin bir nefes alıp aynı bir bebek gibi karnımızı şişirelim. Sonra nefesimizi ağzımızdan yavaş yavaş verirken sadece ve sadece nefesimize odaklanalım. Bunu 8-10 kez tekrarlayalım. Bu nefes egzersizini sadece kendimizi stresli hissettiğimizde değil, otobüs beklerken, çocuğumuzu parkta gezdirirken; istediğimiz her an yapabiliriz. Nefesimiz bizi ana bağlar, iç kontrolü ve farkındalığı arttırır.
İlginizi çekebilir: Doğru Nefes Tekniği ile Hayatınızı Kolaylaştırın!
2. Meditasyon
Meditasyon yaparak “kaç ya da savaş” modundan çıkarak parasempatik sinir sistemimizi devreye sokarız. Parasempatik sinir sistemini daha sık devreye sokmaya başlayan insanlar, zamanla bunun verdiği mutluluk ve rahatlamaya alışırlar. Günde 15-20 dakika da olsa meditasyon yapmak sizi çocuğunuzla olan ilişkinizde daha huzurlu, sabırlı ve özgüvenli hale getirir.
İlginizi çekebilir: Zihni Özgürleştirme Metodu: Meditasyon!
3. Meditasyon yapan çocuk
Meditasyon yaparken sizi gören çocuğunuz buna özenip kendisi de meditasyon yapmayı denemek isteyecektir. Meditasyon; öfke kontrolü, dikkat eksikliği, depresyon, kaygı ve hiperaktiviteye karşı çocukları korur.
4. Farkında dinleme
Çocuğumuzu dinlemek, hiçbir yorum yapmadan sadece dinlemek, onun anlattıklarına ve duygularına odaklanmak, onu gerçekten anlamaya çalışmak demektir. Empati, şefkat ve sevginin egemen olduğu bu dinleme tarzı, farkında ebeveynliğin en zevkli etkinliklerindendir. Farkında dinlemenin çocuğunuzla olan ilişkinize katacağı yakınlık ve zenginlik sizi hayretler içinde bırakacaktır.
5. Sadece ana odaklanmak
Çocuğunuzla birlikte yaptığınız etkinliklerde sadece o ana odaklanın. Tüm duyu organlarınız çocuğunuzda ve birlikte yaptığınız etkinlikte olsun. Oyun oynuyorsanız yalnızca oyun oynayın, banyo yaptırıyorsanız yalnızca banyo yaptırın, kitap okuyorsanız yalnızca kitap okuyun.
6. Ev ve işe ayrı odaklanın
Çocuğunuzla vakit geçirirken aklınız iş yerinde yaşadığınız bir tartışmada ya da ertesi gün yapacağınız sunumda olmasın. İş yerindeyken işe, çocuğunuzla birlikteyken çocuğunuza odaklanın. Bu sayede hem aile hem de iş ortamında daha başarılı ve mutlu olabilirsiniz.
Özetle, işin püf noktası “yaşanılan ana odaklanmak”, “şimdi ve burada yaşama” pratiğini hayatınızda otomatik hale getirebilmektir.
Gün içinde kendinize ara sıra sorun: “Tık tık… Burada mıyım, anda mıyım?” diye. Anda değilseniz hemen nefesinize odaklanın. Bu sayede ana odaklanarak, hem yaşama hem de çocuğunuza daha güçlü bağlarla bağlanabilirsiniz.
“Farkında ebeveynlik devrimsel bir değişimdir. Sonrasında hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Huzur, şefkat ve zevk dolan yaşamlar eskiye özlem duymaz.”