Masada su dolu bir bardak duruyor. Susamışsın, o bardağı alıp su ihtiyacını gidermek istiyorsun. Sana engel olan hiçbir şey de yok. Bardak önünde ve tek yapman gereken bardağı alarak suyu içmek. O zaman ne duruyorsun? Düşünme eylemine takılıp bardağa bakmaya ve onu almaya çalışmaya devam edersen ihtiyacını gideremezsin. Onu alırsan, eylemi gerçekleştirirsin ve isteğini gerçekleştirmiş olursun. 

Her yeni yılda bu bardak metaforunu hatırlatırım kendime. Şöyle bir yıl muhakemesi yapar, neleri dilemiş olduğumu ve neleri gerçekleştirdiğimi gözümün önüne getiririm.

Son yıllarda ise niyet edip gerçekleştirebildiklerimle keyfim yerine geliyor. Fakat arada bir yerde o bir türlü gerçek olamayan niyetlerim de var. Hatta öyleleri var ki yıllardır peşimi bırakmadan, her yeni yıl ile beraber karşıma çıkıyor ve sonra yıl içinde bir balon gibi sönüyor. 

İlginizi çekebilir: Yeni Yıl Öncesi Ünlü Düşünürlerden Motivasyon Sözleri

Yapmak istediğimiz ne çok şey var…

Gitmek istediğimiz tatiller, vermek istediğimiz kilolar, arkadaşlarımızla beraber eğleneceğimiz anlar, çalışmak istediğimiz işler, ulaşmak istediğimiz hedefler, bırakmak istediğimiz alışkanlıklar gibi… Bunlardan bazıları, hep başlamak isteyip ertelediğimiz konular gibi yalnızca düşünce eyleminde kalıyor. 

Ama unutulmaması gerek bir şey de var ki yol, yürüyerek açılır. Yani her şey yola çıkmayı niyet edip hareket etmeyle gerçekleşir. Arzu veya istekleri gerçekleştirmek için uygun koşulların oluşmasını beklemek, tüm bilgilere sahip olup planla hareket etmek de bir seçim olabilir. Ama bu ertelemeler, aslında geçmişte yaşadıklarımızın, korkularımızın, güvensizliğin, memnuniyetsizliğin, tatminsizliğin, suçluluk duygusunun bir yansıması olabilir. Aradaki farkı bilmek, kendini bilmekle mümkündür.

Er ya da geç sende benim gibi bileceksin; yolu yürümek ile yolu bilmenin arasındaki farkı.

Morpheus (The Matrix) 

Olman gereken yerde olduğuna dair güven ile başlıyor her şey. Hazırsan yolda engeller bile olsa yapmak istediklerin bir şekilde ortaya çıkıyor. Düşüncelerinin verimli olduğu bir an yakaladığında, kendine “Gerçekten ben ne istiyorum?” ve sonra “Olmasını istediğim şeyin gerçekleşmesine engel yaratan ne?” diye sor. Bunların cevaplarını yazarken artık daha fazlasını bulamadığında “Bunun gerçekleşmesi benim için ne kadar önemli? Ve bunun olması için neleri yapmam gerekiyor?” diye sorarak da sürecini tamamlayabilirsin. 

Bu sorulara verilen cevaplar yaşamamızı değiştirebilir. Bir şeyin olmasını hayal etmek, o arzunun gerçekleşmesini sağlamaya yeterli değil. Karşına çıkabilecekleri bilmeden körü körüne ilerlemeye çalışmak da seni aynı yerde tutabilir. İsteklerin, her sene tekrarladığın ve bir tülü gerçekleşemeyen dileklere dönüşebilir. İnsan kendini tanıdıkça hayallerinin öneminin altını çizebilir.

Kendini tanıma yolculuğunda yol gösterecek Ben Kimim Meditasyonu doğru soruları sormak için motivasyon verebilir.

Farkındalık çalışmaları kendimi anlama süreçlerimde her zaman en temel yardımcılarım olmuştur.

“Başkaları ne der?” diye düşünmeden ilerleyebilmek için insanın kendi isteklerini bilmesi çok önemli. Bunun için farkındalık meditasyonu büyük bir fark yaratıyor ve kendimize daha büyük bir aynadan bakmamızı sağlıyor.

Efor harcamadan, niyet etmeden ve kendini adamadan bir şey değişmiyor. Kaybetme olmadan başarı var olmuyor. Hata yapmaktan korkmak yerine, o hatanın aslında gerçekten olmaması gereken şeylerin önüne geçtiğini düşünmek gerek. Şu an, belki de 1 yıl önceki isteklerinin tam tersini istiyorsun. Bazen vizyonlar bir harita olmadan ortaya çıkıyor. İnsan kendini bildikçe iç güdüler, inanç, irade ve duyarlılık niyetleri gerçekleştirmek için kişiye destek oluyor. 

Her yeni yıl öncesi 1 hafta boyunca farkındalık meditasyonu yapmaya özen gösteririm. Farkındalık, zihinden kalbe girerek, eleştirme ve yargılama yerine anlayışla kişinin kendini tanıyarak isteklerini keşfetmesine yardımcı olur. Siz de farkındalık meditasyonu ile 2020 yılına farklı bakış açılarıyla başlamaya ne dersiniz?

İlginizi çekebilir: Bilinçli Farkındalık (“Mindfulness”) 101



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP