Flört şiddeti, partnerinizin size karşı psikolojik, sosyal, fiziksel, cinsel ve dijital şiddet içeren davranışlarıdır. Birçok kişi şiddet, fiziksel veya cinsel değilse bunun şiddet olduğunun farkında olmayabilir veya düzelir diye düşünerek şiddeti göz ardı edebilir. Şiddetin sinyallerini görmek, kendinizi ondan korumak için büyük önem taşır. Şiddet çoğunlukla sinyal verir ve zamanla artar, göz ardı etmek ise şiddeti sadece daha da artırır. Şiddetli ilişkide kendinizi güvende hissetmezsiniz. Yalnız, güçsüz ve çaresiz hissedersiniz. 

Maalesef dizilerde, filmlerde çoğunlukla flört şiddeti aşkmış gibi aktarılıyor. Ergenlik döneminde edinilen bu tarz düşünceler sonucunda da doğru ilişkinin bu şekilde olacağına inanılıyor. Peki şiddet nasıl fark edilir, şiddetin türleri nelerdir?

İlginizi çekebilir: Flört Şiddeti Hakkında Ne Kadar Bilinçliyiz?

Fiziksel şiddet

Partnerinizin size vurması, itmesi, bir eşyayı fırlatması, bileğinizi sıkması, tokat atması, tekmelemesi vb. 

Psikolojik şiddet

Partnerinizin sizi aşağılaması, kısıtlaması, koruma bahanesiyle kontrol altına alması, tehdit etmesi vb. 

Sosyal flört şiddeti

Partnerinizin sizi ailenizle veya arkadaşlarınızla görüştürmemesi, aldatıldığı düşüncesiyle sizi kontrol etmesi, kıskandığı için kiminle görüşeceğinize karar vermesi vb. 

Dijital flört şiddeti

Sosyal medyada kiminle arkadaş olacağınıza karar vermesi, şifrelerinizi istemesi, neden hemen cevap vermedin diyerek sizi suçlaması, yaptığınız paylaşımları kısıtlaması vb. 

Cinsel şiddet

Siz istemeden size dokunması, sizin istemediğiniz zamanda veya istemediğiniz şekilde dokunması vb. 

Flört şiddetine örnek cümleler 

Ben aradığımda o telefon açılacak.

Benden ayrılırsan ailene her şeyi anlatırım.

O adamla/kadınla bir daha görüşmeyeceksin.

Seven insan kıskanır. 

Oraya gidemezsin.

Benden izin aldın mı?

Kiminle mesajlaşıyorsun?

Benden daha mı önemli?

Alt tarafı şaka yaptım.

O saatte niye online oldun?

Yine mi onu giydin?

Beni buna sen zorladın. 

Nasıl fark edebilirim?

Gözlemleyin. Partneriniz toplumsal cinsiyetle ilgili ne düşünüyor? 

Kendinize sorun. Size yalnızken ve başkalarının yanında nasıl davranıyor? Onun için kendi isteklerinizden vazgeçiyor musunuz? (O kıskanmasın diye istediğiniz elbiseyi giymemek, istediğiniz yere gitmemek, istediğiniz kişiyle görüşmemek gibi.) Kavga anında nasıl davranıyor, kendisine veya eşyalara zarar veriyor mu? Yanındayken nasıl hissediyorsunuz, baskı altında mı yoksa kendiniz gibi mi? Yanınızda değilken ne düşüneceği, ne söyleyeceği veya ilişkinizin geleceği hakkında sık sık endişeleniyor musunuz?

Eğer şiddet içeren bir ilişkide olduğunuzu fark ederseniz unutmayın ki şiddetli bir ilişkiye katlanmak zorunda değilsiniz. Şiddet varsa sevgi yoktur!

İlginizi çekebilir: Kadın Cinayetleri, Baskı ve Şiddetin Uzantısıdır

Zeynep Terlemez Kimdir?

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi’nde klinik psikoloji yüksek lisans programına başladı. Tez çalışmasını tamamladıktan sonra uzmanlığını aldı. Eğitim sürecinde ise nöropsikolojik testler, kişilik testi ve çocuk değerlendirme testleri gibi eğitimlerinin yanı sıra psikoloji ve klinik psikoloji hastane stajlarını ve psikodrama stajını tamamladı. Psikolog Zeynep Terlemez şu an sanat terapisi atölyeleri de uygulamakta.






BLOOM SHOP