Göz yogası, göz kaslarını hedef alan ve onları güçlendirmeye yönelik bir egzersizdir. Göz kuruluğu ve ağrılarına iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmış olan göz yogasını uygulayanlar daha iyi görüş sağladığını da söylemekte. İşte göz yogası hakkında bilmeniz gerekenler ve uygulama tüyoları!
Göz yogasının faydaları
Bilimsel olarak göz yogasının astigmat, miyop ve hipermetrop gibi görme kusurlarına iyi geldiğine dair bir bilgi olmasa da genellikle uygulayan kişiler tarafından daha iyi bir görüş sağladığı söyleniyor. Genellikle uygulanan tedaviye destek sağlaması amacıyla önerilen göz yogasının pek çok olumlu etkisi de bulunuyor. Bunlar;
- Göz kaslarını geliştirerek daha rahat odaklanma sağlar.
- Göz tansiyonunun ilerlemesini yavaşlatır.
- Kronik göz kuruluğuna iyi gelir.
- Katarakt ameliyatından sonra iyileşmeyi hızlandırır (normal hayatta uygulamıyorsanız ameliyattan hemen başlamanız uygun olmayabilir, doktorunuza danışınız).
- Kan akışını destekleyerek göz altı morluklarının belirginliğiniz azaltır.
- Göz kaslarının gevşemesine yardımcı olur.
İlginizi çekebilir: Her Yaşta Genç Bir Cilt İçin Yüz Yogası
Göz yogası egzersizleri
Aslında sadece göz kırpmak bile göz yogası egzersizlerinden bir tanesi. Oldukça kolay ve rahatlatıcı olan bu egzersiz rutiniyle kısa bir sürede göz kaslarınızı geliştirmeniz ve rahatlama hissetmeye başlamanız mümkün!
Uyarı: Tüm egzersizler boyunca kafanızı tam olarak ortalayın ve egzersiz süresince hareket ettirmeyin. Her hareketten sonra mutlaka gözlerinizi kapatarak en az 20 saniye dinlendirin.
1. Adım: Gözlerinizi rahatlatın
Kasları egzersizlere hazırlamak için ilk önce ısıtmak çok önemli. Avuç içlerinizi birbirine sürterek ısıtın ve kapattığınız gözlerinizin üzerine yerleştirin. Avuçlarınız hala kapalı olan gözlerinizi ısıtırken gözlerinizi saat yönünde hareket ettirin ve daha sonra yatay bir 8 yani sonsuzluk sembolü çizin.
Avuçları ısıtma ve gözleri hareket ettirme uygulamasını en az 3 kere tekrar edin.
2. Adım: Kırpmak
Isınma egzersizini tamamladıktan sonra gözlerinizi 10 kere hızlı hızlı açıp kapatın ve daha sonra 20 saniye kapalı bir şekilde dinlendirin.
Bu aşamayı da en az 5 kere tekrarlayın.
3. Adım: Yanlara bakmak
Dirseklerinizi vücudunuzdan ayırmadan kollarınızı bükerek kaldırın ve başparmaklarınızı açık tutun. Sırasıyla sağ başparmağınıza, iki kaşınızın ortasındaki boşluğa ve sol başparmağınıza bakın.
Bu egzersizi 10-20 kere tekrar edin.
4. Adım: Öne ve yanlara bakma
Sol ve sağ ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin. Gözlerinizi düz tutun ve göz hizanızdaki bir noktaya sabitleyin. Sırasıyla aşağı doğru sağ parmağınıza, göz hizanızdaki noktaya ve yine aşağı doğru sol parmağınıza bakın. Ardından tekrar gözlerinizi orta noktaya getirin.
Bu egzersizi her iki taraf için de 5 kere tekrar edin.
5. Adım: Rotasyon
Sol kolunuzu yere paralel olacak şekilde kaldırın ve baş parmağınızı yukarı uzatın. Elinizle geniş daireler çizmeye başlayın ve her ki gözünüzle de başparmağınızı takip edin. Daha sonra aynı egzersizi sağ kolunuzla da tekrar edin.
Sırasıyla saat yönüne 5 kere ve saatin ters yönüne 5 kere olacak şekilde her iki kolunuzla da bu egzersizi tekrarlayın.
6. Adım: Yukarı ve aşağı bakma
Ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin ve başparmaklarınızı havaya kaldırın. Sırasıyla sağ ve sol kolunuzu ulaşabildiği son noktaya kadar kaldırın ve indirin. Bu esnada gözlerinizle baş parmağınızı takip edin.
Her kolunuzu için bu hareketi 5 kere tekrar edin.
7. Adım: Burun ucu
Sağ veya sol kolunuzu yere paralel olacak şekilde kaldırın ve başparmağınızı yukarı uzatın. Gözlerinizi başparmağınıza odaklayın ve yavaş yavaş odağı kaybetmeden elinizi burnunuzun ucuna doğru getirin ve burnunuza dokunun. Bir süre bekleyin ve tekrar uzaklaştırın.
Bu hareketi seçtiğiniz tek bir kolunuzla 5 kere tekrar edin.
8. Adım: Uzak yakın
Ufuk çizgisine bakın. Ardından odağınızı nazikçe burnunuzun ucuna getirin ve 5-10 saniye bu noktaya bakın.
Bu hareketi 10-20 kere tekrar edin.
Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini almaz veya olması amaçlanmamıştır. Bir sağlık sorununuz varsa veya böyle bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Uykusuzluk Mu Yaşıyorsunuz? Nöroloji Uzmanı Uyumanızı Kolaylaştıracak Önerileri Açıklıyor