YAZAN: İREM BALİ

Bir cesaret adımı atıyorum hamağa doğru. Cesaretim karşılık buluyor; hamak yumuşakça sarıyor, sarmalıyor beni. Kulağımda hocam Evren Özus’un bana rehberlik eden şefkatli sesi. Derken, hoop bir ters dönüş. Yepyeni bir perspektif açılıyor önüme, hiç alışık olmadığım. Konfor alanımdan keskin bir çıkış bu yaşadığım. Hamak yogası deneyimimin ilk birkaç dakikasında olanlar bu okuduklarınız. Sonrasını anlatmaya kelimeler yetmez. Bu nedenle siz de hamak yogasıyla ve bu unutulmaz deneyimi yaşadığım Stüdyo Chillax‘le tanışın istedim.


Bu yazıyı hamak yogası deneyiminin bende uyandırdığı merak, yaptığım araştırmalar ve elbette hocam Evren Özus’tan edindiğim değerli bilgileri harmanlayarak yazdım. Öncesinde söylemek isterim ki hamak yogasını bizzat deneyimlemeniz okumaktan bambaşka hisler yaratacağı için Evren’e ulaşın ve ister tek ders, ister birkaç ders için buluşun. Merak edenler için, stüdyosu Ortaköy’de. 

Hamak yogası nedir?

Öncelikle hamak yogası; fitness, yoga, barre, pilates, kinenis, jimnastik, akrobasi, gyrotonic ve dans disiplinleri temeline oturan kapsayıcı bir yoga türü.Antigravity yoga veya “hava yogası” gibi isimlerle de biliniyor. Ana ekipmanı ise hamak.

Hamak, ihtiyacımıza göre kullandığımız muhteşem bir ekipman. Bazen güçlenmek, dayanıklılığımızı ve kas seviyemizi artırmak, kilo vermek için kullanırken; bazen esnekliğimizi artırmak ya da denge, farkındalık gibi konularda çalışmak ve meditasyon yapmak için destek alıyoruz.

Evren Özus

Birçok yerde hamak yogasının hamak üzerinde yer çekimine meydan okumak anlamına gelen ifadelerle tanımlandığını okuyorum. Bu, hamak yogasının ters dönmeyi içeren hareketleri sebebiyle bir parça doğru olsa da, Evren’den öğrendiğime göre her zaman doğru değil: “Her zaman yer çekimine başkaldırmıyoruz, kimi zaman hamağı bedenimiz ve çekim arasında uzlaşmacı olarak kullanıyoruz. Hamak yogasının özellikle tedavi amaçlı kullanımlarında ise yükseklerde değiliz, aksine bedenimizi yere teslim ediyoruz diyebiliriz.”

Hamak yogasının faydaları

Hamak yogası, beden farkındalığına açılan bir kapı. Bedeninizin daha önce varlığını hiç hissetmediğiniz noktalarını farkına vardığınız; “Böyle yaparsam bedenim nasıl tepki verir, şöyle uzanırsam hangi noktam kendini hissettirir?” gibi soruların keşfini yaşadığınız bir oyun alanı. Hamak üzerinde yaptığınız hareketler;

  • Kas esnekliğinizi ve eklem hareketliliğini artırıyor.
  • Duruşunuzu doğrultuyor.
  • Omurganızı hizalıyor ve esnekliğini arttırıyor.
  • Bel ve boyun ağrılarını azaltıyor.

Çalışma hayatı içinde hepimiz yavaş yavaş öne kapanan insanlara dönüşürken, hamağın duruşumuzu düzeltme etkisi açılma hissini bizimle buluşturuyor. Özellikle ters dönüşleri içeren hareketler ve hamak baskısı tüm sistemimizi etkileyerek;

  • Sindirim ve lenfatik sistemler ile kan dolaşımının gelişmesine yardımcı oluyor.
  • Denge, odak, koordinasyon gelişimini hissediyorsunuz.
  • Yer çekimsizlik hali aynı zamanda yaşlanma karşıtı etki de gösteriyor.

Yıllar geçtikçe yer çekimine yenik düşüyoruz. Bu sebeple ki, yaş aldıkça vücudumuzda sarkmalar, bükülmeler başlıyor. Yaşlandıkça boyumuzun kısaldığını gözlemliyoruz. Oysa omurgamızın gençliği, bizim gerçek yaşımız. 

Evren Özus

Bir yandan, hamak yogasını sadece bir beden sporu olarak tanımlamak haksızlık olur. Evren’in sözleriyle: “Hamak yogası yaparken zihnimiz ile kimi zaman zorlu mücadeleler veriyoruz. Korkularımız yüz üstüne çıkıyor, hepimizdeki o kontrol etme arzusuna bir nevi meydan okuyoruz.”

Hamak yogasını kimler yapabilir?

Bana sanki hamak yogasından çeşitli nedenler dolayısı ile çekinenler olabilir gibi geliyor. Bu yüzden hamak yogasının yaş, kilo, deneyim veya esneklik seviyesi gibi herhangi bir konuda bir kriteri olup olmadığını sordum.

Hamak yogasında herhangi bir yaş, kilo ve deneyim gerekliliği kesinlikle yok. Ancak dikkat etmemiz gereken bazı hususlar elbette var. Hamilelik, göz tansiyonu, 3-6 ay içerisinde geçirilen ameliyat, çok yüksek ya da çok düşük tansiyon bunlar arasında en önemli olanlar diyebiliriz. Ki, bu gibi durumlar bile hamak yogasına engel olmuyor. Hamak, bedenimizde farklı şekillerde kullanmaya izin veren bir araç. Bahsedilen konular ile ilgili sorun yaşayan biriyseniz, derste ters dönüş gibi akrobasi hareketleri yapmıyorsunuz; bir parça daha kısıtlı çalışıyorsunuz. Hepsi bu.



İrem Bali

Koç Üniversitesi, Psikoloji bölümü mezunu, içerik yazarı, editör ve fotoğrafçıdır. Aynı zamanda freelance olarak markalar ile sosyal medya yönetimi alanında işbirlikleri yapıyor. Hayatını tutkuları belirliyor. En büyük tutkusu yazmak, bir diğeri, eline kalemi kağıdı (bazen laptopu!) aldıracak yeni deneyimler yaşamak, hikayelerin peşinden gitmek. Bu yüzden kendi keşif peşinde bir seyyah,...



BLOOM SHOP