Çeşitli ovülasyon uygulamaları, çöpe giden tek çizgili gebelik testleri, geçirilen yoğun seks dolu aylar ve sonunda gebelik testinde istediğiniz çift çizgiyi gördünüz. Sevincinizi yaşadıktan, doktor muayenesi ve beta hcgdeki sağlıklı artışı gördükten sonra aklınızı hamilelikte cinsellik soruları kurcalamaya başlayacaktır.
Hamilelikte cinsellik güvenli mi?
Cevabı size kadın doğumcunuz verecektir. Seks her sağlıklı ilişkinin olmazsa olmazıdır. Fakat hamilelik durumu ortaya çıktığında yatak odanız eskisi kadar heyecanlı olmayacaktır elbette. Bu da hamilelikte cinsel yaşam nasıl olmalı sorusunu ortaya çıkarıyor. Riskli hamileliklerde, hamileliğin sonuna kadar seks yapılmaması gerekli olabilir. Bazı doktorlar ise; eğer ilk hamileliğinizse, tıbbi geçmişinizde düşük, daha önce yapılan erken doğum, çoklu hamilelik, bebeğe zarar verecek bir sağlık probleminiz de yoksa hamilelik boyunca ya da ilk aylar hariç seks yapmanın güvenli olduğunu da söyleyebilir. Ondan onay alırsanız ne mutlu size! Fakat hiçbir sağlık probleminiz olmasa bile hamilelikte yaşadığınız hormonal ve fiziksel değişiklikler, ayrıca psikolojik iniş çıkışlar libidonuzu düşürebilir. Tamamen bir değişim süreci olduğundan, hamilelikte cinsel yaşam sürecinin devamı için sadece doktor onayınız yetmiyor.
İlginizi çekebilir: Kadınların Cinsellikle İlgili En Çok Merak Ettiği 2 Konu
İlk trimesterda (12. Haftanın sonuna kadar)
Gebelik hormonları, şişen ayaklar, bel-sırt ağrıları, büyüyen göbek, hassas göğüsler vb. fiziksel değişimler, sabah kusmaları yüzünden çok halsiz ve enerjisiz hissedilir. Bu majör değişikliklerin yarattığı düşük ruh halinden dolayı çoğu kadın sekse ilgisini kaybetmiş görünebilir. Vücudumuzdaki fiziksel değişiklikler kulağımıza ‘’Artık seksi değilsin’’ diye fısıldayabilir ve kendimizi psikolojik olarak sekse hazır hissetmeyiz. Bu moralsiz hissiyat genellikle 2. trimesterda (14-26. hafta sonuna kadar) toparlanacak ve düzelecektir. Yani tünelin sonunda ışık hala var! Bu dönemde beynimize yerleşmiş, bizi seksten kaçıran bir düşünce daha var: Düşük tehlikesi. Bazı kadınlar, ilk aylarda seks yapmanın düşüğe sebep olduğunu düşündükleri için seks yapmaktan kaçınabilir. Düşükler genellikle sağlıklı büyümeyen fetüslerden dolayı yaşanır, seksten dolayı değil.
Cinsel istek
Hamilelikte cinsel istek kadından kadına değişiyor. Artan östrojen, vulva ve göğüslerdeki artan kan akışından dolayı bazı kadınlar eskisine göre yoğun orgazm yaşasa da bazıları seksten eskisi kadar zevk almayabilir. Göğüslerdeki hassasiyet kimi için daha heyecanlı bir hal alırken, kimine göre oldukça rahatsız bir durumdur ve dokunulması bile kabus gibi gelebilir. Eğer seks esnasında rahat edemiyorsanız, bu vajina ve vulvanın da eskisine göre daha şişkin olmasından olabilir. Fakat ciddi bir ağrı söz konusuysa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor. Vulva ve vajinadaki hassasiyetten dolayı seks sonrası ve ertesi gün çamaşırınızda kan damlası görebilirsiniz. Yine de bu durumda aklınızda soru işareti olmaması için doktorunuza danışmalısınız. Her ne kadar bu süreçte libidonuzun öldüğünü düşünseniz de çoğu gebe en çok hamilelik döneminde cinsel içerikli rüya gördüğünü söyleyecektir! Yani ölen libidonuz değil de fiziksel değişimlerden dolayı düşüşe geçen özgüveniniz de olabilir.
Değişimleri kabullenmek
Özellikle ilk üç ayda, yoğun majör değişimler hissediyorsanız, partnerinizle bu dönemde açık bir şekilde duygularınızı ve yaşadıklarınızı konuşmanız gerekiyor. Çünkü hamilelik konusunda kadınlar her sorularının cevabını kitap okuyarak ya da doktoruna danışarak öğrenebilse de erkeklere bu bilgi hazır verilmiyor. Siz partnerinizi reddettikçe üzerine alınabilir ve bebeğin hayatınızı ele geçireceğini düşünüp korkabilir. Evet aranıza yeni bir yaşam katılıyor ama eşinizle olan duygusal ve cinsel bağınız da katlanarak devam ediyor. Eğer halsiz hissediyorsanız, partnerinizle olan duygusal, cinsel yaşantınızı seks dışında yapacağınız birçok eylemle de sürdürebilirsiniz. Bol sarılma, öpüşme, masaj yapma, beraber duşa girme ve yapabileceğiniz tonlarca yatak aktivitesi var. Bazen de siz ne kadar istekli olursanız olun partneriniz sizden uzak durmak isteyebilir. Bu uzaklaşmanın sizin artık şişmanlamış ya da çirkin göründüğünüzle hiçbir ilgisi yok! Tabi ki oldukça güzel ve seksisiniz, sakın üzerinize alınmayın. Erkekler, cinsel eylem altlarda gerçekleştiği için bebeğe zarar vereceklerini, ya da bebeğin bunu hissedeceğini düşündüğü için psikolojik olarak partnerlerinden uzak dururlar. Böyle bir kaygınız varsa doktorunuzla bu konuyu görüşüp rahatlayın. Çünkü bebeğin içinde olduğu kese oldukça korunaklı, ne yaparsanız yapın seks sırasında ona değmeniz ya da onu rahatsız etmeniz mümkün değildir.
İkinci trimester
Özellikle ikinci trimesterdan sonra göbeğiniz oldukça büyüyeceği için seks pozisyonlarını kendi konforunuza göre değiştireceksiniz. Göbeğinizi sıkıştırmayacak, belinizi ağrıtmayacak ve kan akışını engellememek için sırt üstü yatmayacağınız pozisyonlarda daha rahat edeceksiniz.
Üçüncü trimester
Son trimesterda iyice irileşeceğiniz için seks yapmak oldukça garip gelebilir. Genelde son üç ay seks yapılması tercih edilmez. Bunun sebebi, seksin erken doğumu tetiklediği düşüncesi olabilir. Eğer normal doğum istiyorsanız, süreyi doldurduysanız ya da geçirdiyseniz, bazı uzmanlar doğum başlaması için seks yapmanızı önerecektir. Doğumdan 6 hafta sonraki kontrolünüzde, doktorunuz seks için onay verebilir. Bu erkekler için harika bir yeşil ışık olsa da kadınlar buna henüz hazır olmayabilir. Sonuçta seks, iki tarafın da isteklerini gözeten bir aktivitedir. Hamilelik sonrası sürecin de iki taraf için aşırı yorucu olduğunu söylemeliyim. Eğer henüz hazır hissetmiyorsanız, bu durumu ve duygularınızı partnerinizle içtenlikle konuşarak aşabilir ve hazır hissettiğinizde eski harika günlerinize dönebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Cinsel Utanç Nedir ve Nasıl Aşılır?