Yaşamın başladığı zamanlardan beri hareket etmek, hem bedenimize hem de zihnimize kodlanmış durumda. Yüzyıllardır hareket etmeye evriliyoruz. Hareket etmediğimiz zaman mutsuz ve huzursuz oluyor; adını koyamadığımız, anlam veremediğimiz bir ruh haline bürünüyoruz. Bedenimizi hareket ettirmediğimiz zaman kas ya da eklem ağrıları ya da hastalıklarıyla, zihnimizi hareket ettirmediğimiz zaman ise unutma, odaklanma problemleri ve bulanık düşünceler ile karşı karşıya kalıyoruz.
İçinde bulunduğumuz çağ her ne kadar teknoloji çağı olsa ve bizi hareketsizliğe götürse de bedenimiz ve zihnimiz hareket etmenin yollarını arıyor. Günlük rutinin stresinden kaçmak için, hareket ederek kendini bulmak ve kendi özel alanında kalmak istiyor.
İlginizi çekebilir: Egzersizin Önemi
Hareket etmek hem bedenin hem de zihnin ihtiyacıdır
Bedenimiz ve zihnimiz kendisini yenilemek, değiştirmek ve geliştirmek için harekete ve hareketin getirdiği dinginliğe ihtiyaç duyar. Ancak bu hareketi, alışveriş yaparken gezmek, iş yerinde koşturmak ve bunun gibi aktivitelerle karıştırmamak gerek. Burada hareketten kastımız, egzersiz! Yani belirli bir amaça yönelik olarak düzenli yaptığınız, nabzınızın belli ölçüde artmasını sağlayan, sizi biraz da zorlayan fiziksel aktiviteler.
İlginizi çekebilir: Kalça ve Bacak Sıkılaştırma Egzersiz Önerileri
Diğer yandan dinginliği de hiç bir şey yapmamak, boş boş duvara bakmak ile karıştırmamak gerek. Dinginlik dediğimizde aklımıza gelmesi gereken şey; nefeste, zihinde ve bedende saf bir sakinlik halidir.
Hareket dinginliği, dinginlik hareketi doğurur. İkisinin ilişkisi birbirini tamamlayan, destekleyen ve geliştiren bütünsel bir süreçten oluşur. Egzersizle bedenimizden attığımız toksinler, artan hareket kapasitemiz ve kaslarımıza taşıdığımız oksijen bedenimizi daha güçlü kılarken zihnimizde de yeni nöron yolları açar.
İlginizi çekebilir: Yaşa Göre Egzersiz: Hangi Yaşta Hangi Egzersizi Yapmalısınız?
Egzersiz sonrası doğru dinlenme, doğru beslenme, nefes ve mindfulness egzersizleri, yeni bir şeyler okuma ve öğrenme, kişisel gelişim ve egzersizin bize açtığı alan ile birlikte gelen dinginlik bize tekrar enerji sağlar. Böylece bu ikili ile kendimizi bedenen ve zihnen yenileriz. Kaliteli hareket ve kaliteli dinginlik bizleri çok yönlü olarak yüceltmektedir.
Hayat; yin ile yang, dişil enerji ile eril enerji, aktif ile pasif, güneş ve ay, hareket ve dinginlik dengesi ile tanımlanabilir. Bunlardan sadece biri olamayız, her ikisini de beslemeli, her ikisinden de öğrenmeli ve mindful (farkında) bir yaklaşımla duruma özgü olarak o an için birini seçmeliyiz.