Bazen köşeye sıkıştığımızı fark edemeyip mutsuzluğumuzu kabulleniriz. Ne işe gitmek, ne arkadaşlarla vakit geçirmek ne de başka bir şey yapmak isteriz. Kısaca hayattan zevk alamamaya başlarız. İşin kötü yanı da bu düzeni değiştirmeyi bile düşünmeyiz. Başa çıkmak zor gelebilir ya da cesaret edemeyiz.
Bu durum hayatımızdaki alanlara olumsuz etki etmeye başlayabilir. Eğer siz de bu ruh halini yaşıyorsanız ve aşağıdaki belirtiler sizin hayatınızda da bulunuyorsa değişim vakti gelmiş demektir!
1. Herhangi bir işe başlamakta zorlanıyorsanız
The Dana Foundation tarafından yapılan bir araştırma depresyondaki insanların dünyayı, diğer insanlardan çok daha farklı algıladıklarını ortaya koydu. Onları iyi hissettiren müzikler çalındığında dünyanın geri kalanını fark edip heyecanlanma olasılıklarının düştüğü görüldü.
Tek bir şeyi görmek, yalnızca bir işle uğraşmak, bir yere sıkışıp kalmak misali başka işleri yapamaz hale gelmek, tıpkı sessiz bir dünyada yaşamak gibidir ya da sadece siyah ve beyazın olduğu bir dünyada var olmak… Oysa becerilerimiz doğrultusunda başka işler yapabilir, farklı yönlerimizi ortaya koyacağımız alanlarda kendimizi öne çıkarabiliriz.
2. Geçmişten bir türlü kopamıyorsanız
Hepimiz zaman zaman geçmişi hatırlar ve anılarla mutlu oluruz. Tabii bunu dozunda yapmak gerek. Eğer günün çoğunu bu şekilde geçiriyorsanız, şu anki halinizde mutlu değilsiniz ve mutsuzluk ruh halinize işlemiş demektir. Bu da sizin şu anda istemediğiniz bir yerde sıkışıp kaldığınızın göstergesidir. Kendinizi geçmişten kurtarıp, yapabileceğiniz işlere odaklanmaya çalışın.
3. Sağlık ve zindelik halinizde azalma başladıysa
İçinizde neler olup bitiyorsa bunlar dış görüşünüze de yansır. Hiçbir şeyle ilgilenmeme alışkanlığınız artık bedensel ve zihinsel sorumluluk ve zorunluluklarınıza da yansımaya başlar. Egzersiz yapmayı bırakmak, sağlıksız beslenmek, abur cubura yüklenmek ve belki de öz bakımınızı ihmal etmek son günlerde yaşadığınız olumsuz değişikliklerden yalnızca bazıları. Bunları değiştirmek sizin elinizde.
4. Mevcut gerçeklerden kaçıyorsanız
Zaman zaman sorunlardan kaçmak iyi bir mücadele yöntemi olabilir, bu yöntem kısa vadede ruhumuza iyi gelebilir. Kısa bir tatil, küçük bir yürüyüş ve hoş bir müzik kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olur. Fakat bunu sürekli hale getirerek var olan sorunlarımızla yüzleşmekten kurtulamayız. Hayal kurmak iyidir. Bir tatilin hayalini kurmak ve sorunlarımızın olmadığı bir yaşamı arzulamak elbette keyiflidir ancak bunlar uzun vadede hedeflerimizi sabote etmekten başka bir işe yaramaz. Hayal kurun ama hayalperest davranarak gerçeklerden kaçmayın.
5. Yaptığınız işin amacı sizi tatmin etmiyorsa
Kim demiş yalnızca para kazanmak için çalışılır diye… Kariyer, dünyaya ve insanlığa bir şeyler sunmak, üretime katılmak, ürettikleriyle birilerini mutlu etmek, kısaca var olmak için çalışırız. Bunlar da işimizin ödülleri sayılabilir. Elbette hayatımızı idame ettirmek için para da kazanırız fakat maddiyat işin sadece motivasyonudur. Kendinize şu soruları sorun: Yaptığınız işte hedeflerinizi büyütüyor musunuz? Kendinizi geliştirme ve yenileme fırsatınız var mı? Eğer kendinizi durağan hissediyorsanız iş hayatınızda yeni rol ve görevler üstlenmeniz iyi olabilir.
6. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız
Bazı hastalıklar stres, yorgunluk ya da mutsuzluk kaynaklıdır. Kendinizi son günlerde pek de iyi hissetmiyorsanız bu faktörleri göz ardı etmeyin. Baş dönmesi, mide bulantısı, kas ağrıları, nöropatik ağrılar ya da benzer sorunlarınızın kaynağı yaşadığınız stres ve mutsuzluk olabilir. Sağlığınızın daha kötü bir duruma gelmesini istemiyorsanız derhal hayatınızda değişiklik yapmanız gerekiyor. Bir hobi edinmek, yogaya başlamak, iş çıkışında farklı aktiviteler yapmak ve işte farklı görevler alarak hayatınıza heyecan katmak stresinizi atmanıza yardımcı olabilir. Belki de yıllık izninizin bir bölümünü kullanabilirsiniz.
7. Başka seçeneğiniz olmadığı için kendinizi buraya mahkum hissediyorsanız
Başka seçeneğinizin olmadığını düşünmek kötü bir bahane. Eğer bir işte çalışıyorsanız bir başka işte de pek ala çalışabilirsiniz. Bu tamamen kişisel tercihiniz. Hayatımızın daha kötüye gitmesinin sebebi belki de böyle düşünmenizdir. Karşınıza daha fazla fırsat çıkması için bir çaba göstermiyorsanız kendinizi sorgulayın. Yaşantınızı şansın kollarına bırakın ve daha olumlu düşünerek karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmeye başlayın.
Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:
- Zihninizi Özgürleştirin: Olumlu Düşünmenin 7 Yolu!
- Bilim Açıklıyor: Beyninizi Geliştiren 7 Hobi
- Sürekli Yorgun Ve Uykulu Mu Hissediyorsunuz? Gün Işığı Panzehriniz Olabilir!
Kaynak: The Muse, Inc