“How I Met Your Mother” dizisinin 9 sezonu boyunca Barney’in çapkınlıklarına, Ted’in vazgeçmeden hayatının aşkını bulma çabalarına, Robin’in kararsızlıklarına ve Lily ile Marshall’ın her zaman “Lily and Marshall” olmalarına şahit olduk. Dizinin bu kadar sevilmesinde; rengârenk karakterlerin ve dostluk ilişkilerinin rolü büyük olsa da bu karakterlerde kendimizden, yaşadıklarımızdan ve en çok da ilişkilerimizden parçalar bulmamız dizinin popülaritesinin esas nedeni diyebiliriz! İlişkiler demişken farklı bağlanma stilleri gösteren ilişki türlerini bir de HIMYM karakterleri eşliğinde inceleyelim!
İlginizi çekebilir: 8 İlişki Arketipi: Sizin Arketipiniz Hangisi?
Bağlanma ve bağlanma stilleri nelerdir?
Bağlanma teorisini ilk ortaya atan Britanyalı psikolog John Bowlby bağlanmayı, insanlar arasında gelişen mental ve duygusal bağlar olarak tanımlar. Doğumla birlikte bebek tanıdığı bildiği anne rahminden ayrılarak kendisine yabancı olan dünyaya gözlerini açar.
Yavru dünyaya gelmesiyle beraber beslenme ve güvenlik gibi temel ihtiyaçlarının karşılayabilmek için anneye ihtiyaç duyar. Doğumdan sonraki 6 hafta içinde bebek ile ona bakım veren kişi arasındaki “bağlanma” şekillenmeye başlar. Küçük bebek büyüyüp yetişkin bir birey olduğunda, çevresi ile de annesiyle aralarında gelişen bağlanma stilinin model alındığı ilişkiler kurar. Özellikle romantik ilişkiler de, bu bağlanma stilleri daha da belirginleşir.
4 yetişkin bağlanma stili ve romantik ilişkiler:
1. Güvenli Bağlanma – Lily ve Marshall
Diziyi izleyen herkes Lily ve Marshall arasındaki samimi, sıcak ve destekleyici ilişkiye aşinadır. İlişkilerinde dost olmakla beraber aralarındaki tutkuyu da koruyabilen çiftlerden. Karşılıklı ilgi, ihtiyaç ve bireysel sınırlara saygı gösteren, zor zamanları birbirlerine kenetlenerek atlatan Lily ve Marshall güvenli bağlanma stiline örnek bir çift.
Güvenli bağlanma stiline sahip bireyler kendilerini ilişki içinde güvende ve partneriyle bağlantı halinde hissederler. İlişkilerinde kendilerini rahatça ifade edebilir ve partnerlerine güvenirler. İki tarafta kötü hissedince birbirine ihtiyaç duydukları özgürlüğü sağlar ve kötü zamanlarda destek olurlar.
Güvenli bağlanma; bebek, anne ve babasıyla güvende hissettiğinde, ihtiyaçları giderilerek güvenli sınırlar içerisinde çocuğa kendi olabileceği özgür bir alan tanındığında gerçekleşir.
2. Kaçıngan Bağlanma – Barney
Efsanevi sitcom karakterlerinden olan Barney Stinson’ın belki de en çok kıvrak zekâsı, gizemli hayatı ve çapkınlıklarıyla dikkatimizi çekmekte. Takım elbisesi, karizmatik duruşu ve cazibesiyle ilk anda kadınların dikkatini üzerine çeken Barney, ilişkide bağlılık söz konusu olduğunda çeşitli planlar yaparak ortadan kaybolur. İlişkilerde Barney’nin takındığı tutum kaçıngan bağlanma stiline harika bir örnek olabilir.
Kaçıngan bağlanma stiline sahip kişiler duygusal olarak fazlaca bağımsız olma eğilimindelerdir. Başka kişilerle bağ kurmaktan, yakınlaşmaktan rahatsızlık duyabilirler. Tabiri caizse “ıssız adam” dediğimiz tiplemelerdir.
Çoğunlukla duygusal yakınlaşmaya ihtiyaç duymamalarıyla gurur duyan kişilerdir. İlişkilerde darbe aldıklarında ya da reddedildiklerinde uzaklaşma hatta ortadan kaybolma eğilimindedirler.
Barney’nin çocukluk yaşamına ve annesi ile olan ilişkisine baktığımızda bu bağlanma stiline sahip olması oldukça anlaşılabilir. Babası tarafından reddedilmekle kalmayıp, annesi tarafından da sürekli yalan söylenilerek büyütülmüştür.
Çok sevdiği ilk kız arkadaşı tarafından da terk edilmesiyle Barney, artık bağlanmaktan kaçan bir erkeğe dönüşmüştür. Genellikle ebeveynlerince ihmal edilen, görmezden gelinen veya reddedilen çocuklarda bu bağlanma stili gelişir.
3. Kaygılı Bağlanma – Ted
Hayatının aşkını arayan, sevgi dolu, umutsuz romantiğimiz Ted! Onun için dizinin en duygusal karakteri demek sanırım pek de yanlış olmaz. Kaç kişi ilk buluşmadan sonra aşık olup yalnızca birkaç aydır birlikte olduğu bir kadın için ülke değiştirmeyi göze alabilecek kadar bağlanabilir? Bu ve benzer durumlara baktığımızda Ted’in bağlanma stili için kaygılı bağlanma diyebiliriz.
Kaygılı bağlanma stiline sahip kişiler çoğunlukla duygusal yakınlık açlığı içindedirler. İlişkide sürekli olarak partnerlerinden onay ve ilgilerine karşılık almaya, kendilerini güvence altında hissetmeye ihtiyaçları vardır.
Partnerleri tarafından duygusal ihtiyaçları karşılanmadığından kaygılanma eğilimindedirler. İlişkide süre gelen bir beğenilmeme, onaylanmama, yeterli hissetmeme ve terk edilme endişeleri kişi için oldukça rahatsız edici ve uzun dönemde kişinin benlik saygısını, özdeğer ve özgüvenini zedeleyici olabilir.
4. Dağınık (Korkulu-Kaçınmacı) Bağlanma – Robin
Tüm dizi boyunca, Robin’in Ted ile olan bir dargın bir barışık ilişkilerine hepimiz aşınayız. Hatırlarsanız duyarlı bağlanmaya hazır Ted’e karşı yoğun hisleri varken dizinin en çapkın karakteri olan Barney ile evlenmişti. İlişkilerine baktığımızda Robin, sevebilen, yakınlaşabilen fakat ilişkisinde bağlandığını hissettiğinde o ilişkiden uzaklaşan bir karakter.
Korkulu-kaçınmacı bağlanma stili ismini, kişinin ilişki kurmadaki kararsızlığından alır. Bu bağlanma stiline sahip kişiler partnerleriyle yakın bir ilişkiye sahip olmak isterken aynı zamanda ilişkideki yoğun duygusal yakınlaşma onları ürkütür ve ilişkiden kaçınırlar.
Çevrelerinden tasdik ve onaylanma ihtiyacında olmalarına rağmen çevrelerindeki insanlara tamamen güvenmek onları endişelendirir. Çoğunlukla duygularını görmezden gelme ve inkâr etme eğilimdedirler. Özellikle olumsuz duyguları zayıflık olarak algılarlar ve ifade etmekten çekinirler. Bunun yanında oldukça kırılgandırlar ve romantik ilişkilerde fazlaca kıskanç olabilirler.
Çocukluk döneminde aile içinde travma (alkolizm problemi olan ebeveyn, şiddet, istismar vb. gibi) yaşamış kişilerde kaygılı-kaçıngan bağlanma stili gelişebilir.
Çocuğun ihtiyacı olan güven ve yakınlığın aile tarafından sağlanamadığı ve zararın çocuğun en çok güvendiği anne – babasından geldiği ortamlarda yetişen bireylerde yakın ilişkilere dair karışık anlamlar oluşur. Bu da yetişkin ilişkilerinde kişinin partneriyle yakınlaşmaya çalışırken aynı zamanda da uzlaştırmasına neden olur.
İlginizi çekebilir: Flört Şiddeti Nedir? Şiddetin 5 Türü
Nur Büyükbebeci kimdir?
İzmir’de doğan Nur, 2017 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Master eğitimi almak için gittiği Bangor Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında masterını tamamlarken Birleşik Krallıkta Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) eğitimini aldı. Şuan da İzmir’de yaşayan Nur psikodrama ve sanat terapisi eğitimlerine devam etmekte ve “Mest Health and Rehabilitation Center”da yetişkin ve ergen bireylerle çalışmaktadır.